עמוס-פרק-8

ספר

ביאורים

  • כֹּה הִרְְְאַנִי ה' אֱלוֹהִים, וְְהִנֵּה כְְּלוּב, סל גדול קָיִץ, תאנים.

  • וַיֹּאמֶר: מָה־אַתָּה רֹאֶה, עָמוֹס? וָאֹמַר: כְְּלוּב קָיִץ. וַיֹּאמֶר ה' אֵלַי: מראה זה רומז כי בָּא הַקֵּץ אֶל־עַמִּי יִשְְְׂרָאֵל, לֹא־אוֹסִיף עוֹד עֲבוֹר, לסלוח לוֹ.

  • וְְהֵילִילוּ, יהפכו לקולות יללה שִׁירוֹת הֵיכָל, ההמנונות והשירים הממלכתיים בַּיּוֹם הַהוּא, נְְאֻם ה' אֱלוֹהִים, רַב הַפֶּגֶר, רבים הם הפגרים. בְְּכָָל־מָקוֹם הִשְְְׁלִיךְְְ הָס, ישנה דממת מוות. לאחר החזון הקשה עמוס מוכיח את תאבי הבצע ומנבא להם, לעובדי הפולחן הזר ולממלכתם, עתיד אפל. לקראת סוף העניין הוא מבשר כי בצד העונשים החמורים תתעורר בעם בעתיד דרישה לשמוע את דבר ה'.

  • שִׁמְְְעוּ־זֹאת, הַשֹּׁאֲפִים, השואבים ובולעים או דורכים את ה אֶבְְְיוֹן וְְהגורמים לַשְְְׁבִּית, להשבית את עֲנִיֵּי ה אָרֶץ.

  • לֵאמֹר: מָתַי יַעֲבֹר ראש הַחֹדֶשׁ, שכן בראש החודש נהגו לשבות ממסחר, וְְנַשְְְׁבִּירָה שֶּׁבֶר, נבצע מכירות ועסקים, ומתי תעבור הַשַּׁבָּת וְְנִפְְְתְְּחָה־בָּר, אוצרות תבואה, שכן הם להוטים לנצל את עניי העיר בדרכי מסחר שאינן הוגנות – לְְהַקְְְטִין במרמה את מידת ה אֵיפָה, שבה הם מוכרים, וּלְְְהַגְְְדִּיל שֶׁקֶל, יחידת משקל, שבאמצעותה משלמים להם, וּלְְְעַוֵּת מֹאזְְנֵי מִרְְְמָה.

  • לִקְְְנוֹת בַּכֶּסֶף את ה דַּלִּים לעבדים וְְאֶבְְְיוֹן, עני בַּעֲבוּר נַעֲלָיִם, תמורת סכום פעוט, ואת מַפַּל, נפולת, פסולת ה בַּר, התבואה נַשְְְׁבִּיר, נמכור לאחרים.

  • נִשְְְׁבַּע ה' בִּגְְְאוֹן, בערכו ובמעלתו או במקדשו של יַעֲקֹב: אִם־אֶשְְְׁכַּח לָנֶצַח כָָּל־מַעֲשֵׂיהֶם. אף על פי שהם לכאורה שומרי מצוות, ונמנעים ממסחר בימי השביתה ממלאכה, תודעתם מכוונת לניצול העניים.

  • הַעַל התנהגות זֹאת לֹא־תִרְְְגַּז, תרעד הָאָרֶץ, וְְאָבַל כָָּל־יוֹשֵׁב בָּהּ, וְְעָלְְתָה כָאֹר, כמו ביאור כֻּלָּהּ, היא תיסחף במים, וְְנִגְְְרְְשָׁה ממקומה וְְנִשְְְׁקְְעָה במים כִּיאוֹר מִצְְְרָיִם?! יבואו עליה אבדון גמור ושיטפון – שאיננו דווקא של מים, והיא תכלה.

  • וְְהָיָה בַּיּוֹם הַהוּא, נְְאֻם ה' אֱלוֹהִים, וְְהֵבֵאתִי, אשקיע את הַשֶּׁמֶשׁ בַּצָָּהֳֳרָיִם, קודם זמנה, וְְהַחֲשַׁכְְְתִּי לָאָרֶץ בְְּיוֹם אוֹר.

  • וְְהָפַכְְְתִּי חַגֵּיכֶם לְְאֵבֶל, וְְכָָל־שִׁירֵיכֶםלְְקִינָה, וְְהַעֲלֵיתִי עַל־כָָּל־מָָתְְְנַיִם שָׂק כמנהג אבלות, וְְעַל־כָָּל־רֹאשׁקָָרְְְחָה. גם מריטת שערות הראש מבטאת אבל. וְְשַׂמְְְתִּיהָ כְְּאֵבֶל שמתאבלים על בן יָחִיד, וְְאַחֲרִיתָהּכְְּיוֹם מָר, יום המוות עצמו. לאחר דברי הנבואה הקשים הללו מגיעה גם נחמה:

  • הִנֵּה יָמִים בָּאִים, נְְאֻם ה' אֱלוֹהִים, וְְהִשְְְׁלַחְְְתִּי, אשלח רָעָב בָּאָרֶץ, אבל לֹא־רָעָב לַלֶּחֶם וְְלֹא־צָמָא לַמַּיִם, כִּי אִם־לִשְְְׁמֹעַ אֵת דִּבְְְרֵי ה'. עוד יבוא זמן שאנשים ישתוקקו לשמוע את דברי ה'.

  • וְְנָעוּ מִיָּם עַד־יָם וּמִצָּפוֹן וְְעַד־מִזְְְרָח, יְְשׁוֹטְְטוּ לְְבַקֵּשׁ אֶת־דְְּבַר־ה' וְְלֹא יִמְְְצָאוּ.

  • בַּיּוֹם הַהוּא תִּתְְְעַלַּפְְְנָה הַבְְּתוּלֹת הַיָּפוֹת וְְהַבַּחוּרִים בַּצָּמָא. בזמן של מחסור במים דואגים בדרך כלל להשקות את הבחורות הענוגות, אבל אז לא יהיה במה להשקותן. בימי מחסור במים הבחורים הצעירים מצליחים להחזיק מעמד בצמא, אך אז הם יאבדו את הכרתם. אמנם תהיה באותם ימים נהייה עזה אחר דבר ה', אבל לא הכול יעמדו בתנאי הצימאון הקיצוניים שיפקדו את העם.

  • הַנִּשְְְׁבָּעִים בְְּאַשְְְׁמַת, באלילי שֹׁמְְרוֹן וְְאָמְְרוּ בשבועה : חֵי אֱלֹהֶיךָ, דָּן, ששם עמד עגל הזהב עוד מימי ירבעם, וְְחֵי דֶּרֶךְְְ בְְּאֵר־שָׁבַע, גם שם היה מקום פולחן זר – וְְנָפְְלוּ החוטאים הללו, וְְלֹא־יָקוּמוּ עוֹד.

פסוקים

  1. כה הראני אדני יהוה והנה כלוב קיץ
  2. ויאמר מה־אתה ראה עמוס ואמר כלוב קיץ ויאמר יהוה אלי בא הקץ אל־עמי ישראל לא־אוסיף עוד עבור לו
  3. והילילו שירות היכל ביום ההוא נאם אדני יהוה רב הפגר בכל־מקום השליך הס
  4. שמעו־זאת השאפים אביון ולשבית ענוי־[עניי־] ארץ
  5. לאמר מתי יעבר החדש ונשבירה שבר והשבת ונפתחה־בר להקטין איפה ולהגדיל שקל ולעות מאזני מרמה
  6. לקנות בכסף דלים ואביון בעבור נעלים ומפל בר נשביר
  7. נשבע יהוה בגאון יעקב אם־אשכח לנצח כל־מעשיהם
  8. העל זאת לא־תרגז הארץ ואבל כל־יושב בה ועלתה כאר כלה ונגרשה ונשקה [ונשקעה] כיאור מצרים
  9. והיה ביום ההוא נאם אדני יהוה והבאתי השמש בצהרים והחשכתי לארץ ביום אור
  10. והפכתי חגיכם לאבל וכל־שיריכם לקינה והעליתי על־כל־מתנים שק ועל־כל־ראש קרחה ושמתיה כאבל יחיד ואחריתה כיום מר
  11. הנה ימים באים נאם אדני יהוה והשלחתי רעב בארץ לא־רעב ללחם ולא־צמא למים כי אם־לשמע את דברי יהוה
  12. ונעו מים עד־ים ומצפון ועד־מזרח ישוטטו לבקש את־דבר־יהוה ולא ימצאו
  13. ביום ההוא תתעלפנה הבתולת היפות והבחורים בצמא
  14. הנשבעים באשמת שמרון ואמרו חי אלהיך דן וחי דרך באר־שבע ונפלו ולא־יקומו עוד

פסוקים מנוקד

  1. כֹּה הִרְאַנִי אֲדֹנָי יְהוִה וְהִנֵּה כְּלוּב קָיִץ׃
  2. וַיֹּאמֶר מָה־אַתָּה רֹאֶה עָמוֹס וָאֹמַר כְּלוּב קָיִץ וַיֹּאמֶר יְהוָה אֵלַי בָּא הַקֵּץ אֶל־עַמִּי יִשְׂרָאֵל לֹא־אוֹסִיף עוֹד עֲבוֹר לוֹ׃
  3. וְהֵילִילוּ שִׁירוֹת הֵיכָל בַּיּוֹם הַהוּא נְאֻם אֲדֹנָי יְהוִה רַב הַפֶּגֶר בְּכָל־מָקוֹם הִשְׁלִיךְ הָס׃
  4. שִׁמְעוּ־זֹאת הַשֹּׁאֲפִים אֶבְיוֹן וְלַשְׁבִּית ענוי־[עֲנִיֵּי־] אָרֶץ׃
  5. לֵאמֹר מָתַי יַעֲבֹר הַחֹדֶשׁ וְנַשְׁבִּירָה שֶּׁבֶר וְהַשַּׁבָּת וְנִפְתְּחָה־בָּר לְהַקְטִין אֵיפָה וּלְהַגְדִּיל שֶׁקֶל וּלְעַוֵּת מֹאזְנֵי מִרְמָה׃
  6. לִקְנוֹת בַּכֶּסֶף דַּלִּים וְאֶבְיוֹן בַּעֲבוּר נַעֲלָיִם וּמַפַּל בַּר נַשְׁבִּיר׃
  7. נִשְׁבַּע יְהוָה בִּגְאוֹן יַעֲקֹב אִם־אֶשְׁכַּח לָנֶצַח כָּל־מַעֲשֵׂיהֶם׃
  8. הַעַל זֹאת לֹא־תִרְגַּז הָאָרֶץ וְאָבַל כָּל־יוֹשֵׁב בָּהּ וְעָלְתָה כָאֹר כֻּלָּהּ וְנִגְרְשָׁה ונשקה [וְנִשְׁקְעָה] כִּיאוֹר מִצְרָיִם׃
  9. וְהָיָה בַּיּוֹם הַהוּא נְאֻם אֲדֹנָי יְהוִה וְהֵבֵאתִי הַשֶּׁמֶשׁ בַּצָּהֳרָיִם וְהַחֲשַׁכְתִּי לָאָרֶץ בְּיוֹם אוֹר׃
  10. וְהָפַכְתִּי חַגֵּיכֶם לְאֵבֶל וְכָל־שִׁירֵיכֶם לְקִינָה וְהַעֲלֵיתִי עַל־כָּל־מָתְנַיִם שָׂק וְעַל־כָּל־רֹאשׁ קָרְחָה וְשַׂמְתִּיהָ כְּאֵבֶל יָחִיד וְאַחֲרִיתָהּ כְּיוֹם מָר׃
  11. הִנֵּה יָמִים בָּאִים נְאֻם אֲדֹנָי יְהוִה וְהִשְׁלַחְתִּי רָעָב בָּאָרֶץ לֹא־רָעָב לַלֶּחֶם וְלֹא־צָמָא לַמַּיִם כִּי אִם־לִשְׁמֹעַ אֵת דִּבְרֵי יְהוָה׃
  12. וְנָעוּ מִיָּם עַד־יָם וּמִצָּפוֹן וְעַד־מִזְרָח יְשׁוֹטְטוּ לְבַקֵּשׁ אֶת־דְּבַר־יְהוָה וְלֹא יִמְצָאוּ׃
  13. בַּיּוֹם הַהוּא תִּתְעַלַּפְנָה הַבְּתוּלֹת הַיָּפוֹת וְהַבַּחוּרִים בַּצָּמָא׃
  14. הַנִּשְׁבָּעִים בְּאַשְׁמַת שֹׁמְרוֹן וְאָמְרוּ חֵי אֱלֹהֶיךָ דָּן וְחֵי דֶּרֶךְ בְּאֵר־שָׁבַע וְנָפְלוּ וְלֹא־יָקוּמוּ עוֹד׃

מקומות

  • באר שבע

    עיר האבות בנגב יהודה ובנחלת שמעון.
    כיום מזוהה באיזור השוק של באר שבע המודרנית. (ר' אשתורי הפרחי)
    יש שמזהים אותה בתל שבע.
    מוזכרת כגבול הדרומי של ההתיישבות בארץ ישראל 'מדן ועד באר שבע'.
    דרומית לבאר שבע לא ניתן לקיים חיי קבע בשל תנאי המדבר הקשים.

  • דן, ליש

    שם העיר הראשית של שבט דן, שנקראה לפני הכיבוש ליש או לשם.
    כיום מזוהה עם תל אל-קאדי, הוא תל דן. (רובינסון)