דברי הימים א-פרק-12
ספר
מקבץ
ביאורים
-
וְְאֵלֶּה הַבָּאִים אֶל־דָּוִיד לְְצִיקְְְלָג. צקלג הייתה עיר שהפלשתים כבשו מארץ ישראל, העניקו אותה לדויד, והיא נשארה נחלת מלכי בית דויד לדורות. ב עוֹד הוא היה עָצוּר, מעוכב שם מִפְְּנֵי שָׁאוּל בֶּן־קִישׁ. כשדויד ישב בצקלג הוא לא היה אדם חופשי. הוא נחשב אז מעין מורד במלכות, ושאול רדף אחריו ועלול היה לפגוע בו. באותה עת באו אליו לשם אנשים שונים, וְְהֵמָּה נחשבים בַּגִּבּוֹרִים, עם הגיבורים עֹזְְרֵי הַמִּלְְְחָמָה.
-
נֹשְְׁקֵי, חמושים ב קֶשֶׁת, מַיְְְמִינִים וּמַשְְְׂמִאלִים בָּאֲבָנִים וּבַחִצִּים בַּקָּשֶׁת. לוחמים שיכלו להשתמש בשתי ידיהם על מנת לירות ולהילחם. זהו בוודאי יתרון גדול בשדה הקרב. ומהם היו אפילו מֵאֲחֵי שָׁאוּל מִבִּנְְְיָמִן. י יתכן שהתופעה של אנשים איטרי יד, המשתמשים בעיקר ביד שמאל, הייתה עניין תורשתי בשבט בנימין, כי היא מופיעה אצלם יותר מפעם אחת. חלק מהמשְׂמאליים לומדים להשתמש גם ביד ימין בגלל תנאי הסביבה או מסיבות אחרות, ובעקבות זאת הם נהנים מיתרון המיומנות בשתי ידיהם.
-
הָרֹאשׁ שלהם היה אֲחִיעֶזֶר, וְְיוֹאָשׁ בְְּנֵי הַשְְּׁמָעָה הַגִּבְְְעָתִי, מגבעת בנימין וִיזִיאֵל וָפֶלֶט בְְּנֵי עַזְְְמָוֶת וּבְְְרָכָה וְְיֵהוּא הָעַנְְּתֹתִי, בן ענתות
-
וְְיִשְְְׁמַעְְְיָה הַגִּבְְְעוֹנִי, מגבעון שהיה גִּבּוֹר בַּשְְּׁלֹשִׁים, אחד משלושים הגיבורים שנעשו יחידה לעצמה, וְְאף ממונה עַל־הַשְְּׁלֹשִׁים
-
וְְיִרְְְמְְיָה וְְיַחֲזִיאֵל וְְיוֹחָנָן וְְיוֹזָבָד הַגְְּדֵרָתִי,
-
אֶלְְְעוּזַי וִירִימוֹת וּבְְְעַלְְְיָה וּשְְְׁמַרְְְיָהוּ וּשְְְׁפַטְְְיָהוּ הַחֲרוּפִי,
-
אֶלְְְקָנָה וְְיִשִּׁיָּהוּ וַעֲזַרְְְאֵל וְְיוֹעֶזֶר וְְיָשָָׁבְְְעָם הַקָָּרְְְחִים, אולי מבני קֹרח,
-
וְְיוֹעֵאלָה וּזְְְבַדְְְיָה בְְּנֵי יְְרֹחָם מִן־הַגְְּדוֹר.
-
וּמִן־הַגָּדִי, משבט גד נִבְְְדְְּלוּ, פרשו אֶל־דָּוִיד לַמְְְצַד מִדְְְבָּרָה, למצודה שבמדבר גִּבֹּרֵי הַחַיִל שהיו אַנְְְשֵׁי צָבָא לַמִּלְְְחָמָה, לוחמים פנים אל פנים עֹרְְכֵי צִנָּה, המאומנים להשתמש במגן גדול וָרֹמַח, חנית ארוכה וכבדה, וּפְְְנֵי אַרְְְיֵה פְְּנֵיהֶם, הם נראו מפחידים, וְְכִצְְְבָאיִם היו קלי רגליים עַל־הֶהָרִים לְְמַהֵר. האנשים משבט גד באו מעבר הירדן אף שלא היה להם כל עניין במלחמות אלה מצד עצמם. נראה שהלגיון שהתלקט סביב דויד בתחילה, הורכב מאנשים בודדים שהגיעו ממקומות שונים. חלקם באו מפני שנרדפו במקומם מפני שהיו חייבים כסף או שנמלטו מאיומים שונים, ומן הסתם היו גם הרפתקנים שהצטרפו אליהם.
-
עֵזֶר היה הָרֹאשׁ, עֹבַדְְְיָה הַשֵּׁנִי, אֱלִיאָב הַשְְּׁלִשִׁי,
-
מִשְְְׁמַנָּה הָרְְבִיעִי, יִרְְְמְְיָה הַחֲמִשִׁי,
-
עַתַּי הַשִּׁשִּׁי, אֱלִיאֵל הַשְְּׁבִעִי,
-
יוֹחָנָן הַשְְּׁמִינִי, אֶלְְְזָבָד הַתְְּשִׁיעִי,
-
יִרְְְמְְיָהוּ הָעֲשִׂירִי, מַכְְְבַּנַּי עַשְְְׁתֵּי עָשָׂר, האחד – עשר.
-
אֵלֶּה מִבְְּנֵי־גָד שהיו במקומותיהם רָאשֵׁי הַצָּבָא, מפקדים אֶחָד לְְמֵאָה – הַקָּטָן, הקטן ביניהם היה שר מאה, וְְהַגָּדוֹל היה שר לְְאָלֶף. על מנת לתאר את נחישותם ואת כוחם נוספת כאן הערה:
-
אֵלֶּה הֵם אֲשֶׁר עָבְְרוּ אֶת־הַיַּרְְְדֵּן בַּחֹדֶשׁ הָרִאשׁוֹן, בניסן, אחרי עונת הגשמים, וְְהוּא מְְמַלֵּא את האפיק עַל־כָָּל־גְְּדוֹתָיו, שפות הנהר. חציית הנהר בזמנים כאלה קשה ועלולה להיות מסוכנת. אפשר היה לטבוע בירדן במצבי גאות, בפרט באזורים הללו של אמצע הירדן, שם זרימת הנהר חזקה בתקופה זו של השנה. וַיַּבְְְרִיחוּ אֶת־כָָּל יושבי הָעֲמָקִים שהתנכלו להם, ואולי רצו למנוע את חבירתם לדויד, אלו ש למִּזְְְרָח ולמַּעֲרָב הירדן.
-
וַיָּבֹאוּ גם אנשים מִן־בְְּנֵי בִנְְְיָמִן וִיהוּדָה עַד־לַמְְְצָד לְְדָוִיד.
-
וַיֵּצֵא דָוִיד לִפְְְנֵיהֶם, וַיַּעַן וַיֹּאמֶר לָהֶם: אִם־לְְשָׁלוֹם בָּאתֶם אֵלַי לְְעָָזְְְרֵנִי – יִהְְְיֶה־לִּי עֲלֵיכֶם לֵבָב להיות יָחַד, לבי יהיה אתכם עם לבכם כְּלב אחד. וְְאִם־לְְרַמּוֹתַנִי ולמסור אותי לְְצָרַי, לאויבי בְְּלֹא חָמָס, על לא עוול בְְּכַפַּי – יֵרֶא אֱלֹהֵי אֲבוֹתֵינוּ וְְיוֹכַח. ה' ישפוט ויוכיח עם מי הצדק. דויד טען שוב ושוב, ובצדק, שלא בגד ולא עשה רעה, ושהוא נרדף לחינם.
-
וְְרוּחַ התעוררות, השראה עליונה לָבְְשָׁה אֶת־עֲמָשַׂי, שהוא כנראה עמשא, בן אחותו של דויד, שהיה רֹאשׁ הַשָּׁלִישִׁים, קבוצת הגיבורים. רוחו גרמה לו להצהיר דברים שנשמעים כדברי שירה, ושסגנונם שונה מהסגנון הרווח בדיבורו של חייל מקצועי רגיל : לְְךָ אנחנו, דָוִיד, וְְעִמְְּךָ, בֶן־יִשַׁי. שָׁלוֹם, שָׁלוֹם לְְךָ וְְשָׁלוֹם לְְעֹזְְרֶךָ, כִּי עֲזָרְְךָ אֱלֹהֶיךָ. מכיוון שדויד פנה אליהם במצב לא נוח, במעין בקשה שיתמכו בו, עמשי הצהיר בשם כולם שהצטרפותם אליו שלמה ומוחלטת. וַיְְְקַבְְּלֵם דָּוִיד וַיִּתְְּנֵם מפקדים בְְּרָאשֵׁי הַגְְּדוּד.
-
וּמִשבט מְְּנַשֶּׁה נָפְְלוּ עַל, חברו אל דָּוִיד בְְּבֹאוֹ עִם־פְְּלִשְְְׁתִּים עַל־שָׁאוּל לַמִּלְְְחָמָה, בזמן שדויד עוד שירת את הפלשתים, כאשר הם באו להילחם בשאול. כמסופר בספר שמואל, דויד לא יכול היה ללחום בצבא ישראל כי שאול רדף אחריו, אך הוא גם לא רצה להילחם נגד בני עמו. ובסופו של דבר דויד ואנשיו לֹא עֲזָרֻם – לפלשתים בקרב, כִּי בְְעֵצָה, בהתייעצות ובמחשבה מכוונת שִׁלְְּחֻהוּ סַרְְְנֵי, מנהיגי פְְלִשְְְׁתִּים מהמערכה, כי הם לא האמינו לו וחששו שיבגוד בהם, לֵאמֹר: בְְּהסרת רָאשֵׁינוּ יִפּוֹל ויתרצה אֶל־אֲדֹנָיו שָׁאוּל.
-
בְְּלֶכְְְתּוֹ אֶל־צִיקְְְלַג, כשחזר מן המערכה, נָפְְלוּ עָלָיו אנשים מִמְְּנַשֶּׁה: עַדְְְנַח וְְיוֹזָבָד וִידִיעֲאֵל וּמִיכָאֵל וְְיוֹזָבָד וֶאֱלִיהוּא וְְצִלְְּתָי, שהיו רָאשֵׁי הָאֲלָפִים אֲשֶׁר לִמְְְנַשֶּׁה.
-
וְְהֵמָּה עָזְְרוּ עִם־דָּוִיד בהתנפלו עַל־הַגְְּדוּד של העמלקים ששרפו את צקלג ושבו את משפחות דויד ואנשיו שיצאו מן העיר, כִּי־גִבּוֹרֵי חַיִל כֻּלָּם, וַיִּהְְְיוּ שָׂרִים בַּצָּבָא.
-
כִּי לְְעֶת־יוֹם בְְּיוֹם, מדי יום, תמיד יָבֹאוּ אנשים נוספים עַל־דָּוִיד לְְעָָזְְְרוֹ, עַד שהפך לְְמַחֲנֶה גָדוֹל כְְּמַחֲנֵה אֱלֹהִים, מחנה גדול מאוד. עד כאן רשימת גיבורי דויד שעזרו לו לפני היותו מלך. הרשימה הבאה מדברת על זמן מאוחר יותר.
-
וְְאֵלֶּה מִסְְְפְְּרֵי רָאשֵׁי הֶחָלוּץ לַצָּבָא ש בָּאוּ עַל, אל דָּוִיד חֶבְְְרוֹנָה כדי לְְהָסֵב את מַלְְְכוּת שָׁאוּל אֵלָיו כְְּפִי, כדבר ה':
-
בְְּנֵי יְְהוּדָה נֹשְְׂאֵי צִנָּה וָרֹמַח – שֵׁשֶׁת אֲלָפִים וּשְְְׁמוֹנֶה מֵאוֹת חֲלוּצֵי צָבָא. זו יחידת הלוחמים ששבט יהודה שלח.
-
מִן־בְְּנֵי שִׁמְְְעוֹן הגיעו גִּבּוֹרֵי חַיִל לַצָּבָא – שִׁבְְְעַת אֲלָפִים וּמֵאָה.
-
מִן־בְְּנֵי הַלֵּוִי – אַרְְְבַּעַת אֲלָפִים וְְשֵׁשׁ מֵאוֹת.
-
וִיהוֹיָדָע הַנָּגִיד לְְאַהֲרֹן, מנהיג הכהנים בא וְְעִמּוֹ שְְׁלֹשֶׁת אֲלָפִים וּשְְְׁבַע מֵאוֹת איש.
-
וְְצָדוֹק הכהן היה נַעַר גִּבּוֹר חָיִל, וּבֵית־אָבִיו היו שָׂרִים – עֶשְְְׂרִים וּשְְְׁנָיִם.
-
וּמִן־בְְּנֵי בִנְְְיָמִן אֲחֵי שָׁאוּל באו שְְׁלֹשֶׁת אֲלָפִים, וְְעַד־הֵנָּה, קודם לכן מַרְְְבִּיתָם היו שֹׁמְְרִים מִשְְְׁמֶרֶת, מתיצבים בשֵׁרות בֵּית שָׁאוּל ומנאמניו, ואז עברו למחנה של דויד ובאו להמליך אותו.
-
וּמִן־בְְּנֵי אֶפְְְרַיִם – עֶשְְְׂרִים אֶלֶף וּשְְְׁמוֹנֶה מֵאוֹת גִּבּוֹרֵי חַיִל, אַנְְְשֵׁי שֵׁמוֹת, מפורסמים לְְבֵית אֲבוֹתָם.
-
וּמֵחֲצִי מַטֵּה מְְנַשֶּׁה – שְְׁמוֹנָה עָשָׂר אָלֶף אֲשֶׁר נִקְְּבוּ, נתפרשו בְְּשֵׁמוֹת לָבוֹא לְְהַמְְְלִיךְְְ אֶת־דָּוִיד.
-
וּמִבְְּנֵי יִשָּׂשכָר, באו יוֹדְְעֵי בִינָה לָעִתִּים. יודעי הבינה ידעו לייעץ לפי הזמנים והנסיבות לָדַעַת מַה־יַּעֲשֶׂה יִשְְְׂרָאֵל בין בחיים האזרחיים ובין בהתנהלות הצבאית. רָאשֵׁיהֶם היו מָאתַיִם מנהיגים , וְְכָָל־אֲחֵיהֶם נוהגים עַל־פִּיהֶם. את קבוצת ההנהגה המייעצת הזו זיהו בדורות מאוחרים יותר עם ראשי הסנהדרין והבקיאים בקביעת החודשים ועיבור השנים.
-
מִזְְּבֻלוּן באו יוֹצְְאֵי צָבָא, עֹרְְכֵי מִלְְְחָמָה בְְּכָָל־כְְּלֵי מִלְְְחָמָה – חֲמִשִּׁים אָלֶף, וְְלַעֲדֹר, לערוך מלחמה או גם לעבוד בתחומים אחרים בְְּלֹא־לֵב וָלֵב, בלא לב חלוק, כלומר התמסרו למשימותיהם בלב שלם.
-
וּמִנַּפְְְתָּלִי הגיעו שָׂרִים – אָלֶף, וְְעִמָּהֶם לוחמים בְְּצִנָּה וַחֲנִית – שְְׁלֹשִׁים וְְשִׁבְְְעָה אָלֶף.
-
וּמִן־הַדָּנִי באו עֹרְְכֵי מִלְְְחָמָה – עֶשְְְׂרִים־וּשְְְׁמוֹנָה אֶלֶף וְְשֵׁשׁ מֵאוֹת.
-
וּמֵאָשֵׁר באו יוֹצְְאֵי צָבָא לַעֲרֹךְְְ מִלְְְחָמָה – אַרְְְבָּעִים אָלֶף.
-
וּמֵעֵבֶר לַיַּרְְְדֵּן, מִן־הָראוּבֵנִי וְְהַגָּדִי וַחֲצִי שֵׁבֶט מְְנַשֶּׁה באו לוחמים חמושים בְְּכֹל כְְּלֵי צְְבָא מִלְְְחָמָה – מֵאָה וְְעֶשְְְׂרִים אָלֶף.
-
כָָּל־אֵלֶּה אַנְְְשֵׁי מִלְְְחָמָה עֹדְְרֵי, עורכי מַעֲרָכָה, קרב בְְּלֵבָב שָׁלֵם, בָּאוּ חֶבְְְרוֹנָה לְְהַמְְְלִיךְְְ אֶת־דָּוִיד עַל־כָָּל־יִשְְְׂרָאֵל, וְְגַם כָָּל־שׁא רִית יִשְְְׂרָאֵל היה להם לֵב אֶחָד לְְהַמְְְלִיךְְְ אֶת־דָּוִיד. הנציגים הללו ביטאו את הרצון הלאומי הכללי שדויד ימלוך על כל ישראל.
-
וַיִּהְְְיוּ־שָׁם כל האורחים הללו, היחידות הצבאיות והאזרחיות ששלחו כל השבטים, עִם־דָּוִיד יָמִים שְְׁלוֹשָׁה כשהם אֹכְְלִים וְְשׁוֹתִים, לחגוג לרגל מינוי המלך, כִּי־הֵכִינוּ לָהֶם מזון אֲחֵיהֶם, כנראה תושבי הסביבה.
-
וְְגַם השבטים הַקְְּרוֹבִים־אֲלֵיהֶם, הסמוכים לאנשי דויד עַד־יִשָּׂשכָר וּזְְְבֻלוּן וְְנַפְְְתָּלִי, הרחוקים יותר, מְְבִיאִים לֶחֶם בַּחֲמוֹרִים וּבַגְְּמַלִּים וּבַפְְּרָדִים וּבַבָּקָר, מַאֲכָל קֶמַח, דְְּבֵלִים, תאנים מיובשות וְְצִמּוּקִים וְְיַיִן וְְשֶׁמֶן וּבָקָר וְְצֹאן לָרֹב, כִּי שִׂמְְְחָה הייתה בְְּיִשְְְׂרָאֵל.
פסוקים
-
ואלה הבאים אל־דויד לציקלג עוד עצור מפני שאול בן־קיש והמה בגבורים עזרי המלחמה
-
נשקי קשת מימינים ומשמאלים באבנים ובחצים בקשת מאחי שאול מבנימן
-
הראש אחיעזר ויואש בני השמעה הגבעתי ויזואל [ויזיאל] ופלט בני עזמות וברכה ויהוא הענתתי
-
וישמעיה הגבעוני גבור בשלשים ועל־השלשים
-
וירמיה ויחזיאל ויוחנן ויוזבד הגדרתי
-
אלעוזי וירימות ובעליה ושמריהו ושפטיהו החריפי [החרופי]
-
אלקנה וישיהו ועזראל ויועזר וישבעם הקרחים
-
ויועאלה וזבדיה בני ירחם מן־הגדור
-
ומן־הגדי נבדלו אל־דויד למצד מדברה גברי החיל אנשי צבא למלחמה ערכי צנה ורמח ופני אריה פניהם וכצבאים על־ההרים למהר
-
עזר הראש עבדיה השני אליאב השלשי
-
משמנה הרביעי ירמיה החמשי
-
עתי הששי אליאל השבעי
-
יוחנן השמיני אלזבד התשיעי
-
ירמיהו העשירי מכבני עשתי עשר
-
אלה מבני־גד ראשי הצבא אחד למאה הקטן והגדול לאלף
-
אלה הם אשר עברו את־הירדן בחדש הראשון והוא ממלא על־כל־גדיתיו [גדותיו] ויבריחו את־כל־העמקים למזרח ולמערב
-
ויבאו מן־בני בנימן ויהודה עד־למצד לדויד
-
ויצא דויד לפניהם ויען ויאמר להם אם־לשלום באתם אלי לעזרני יהיה־לי עליכם לבב ליחד ואם־לרמותני לצרי בלא חמס בכפי ירא אלהי אבותינו ויוכח
-
ורוח לבשה את־עמשי ראש השלושים [השלישים] לך דויד ועמך בן־ישי שלום שלום לך ושלום לעזרך כי עזרך אלהיך ויקבלם דויד ויתנם בראשי הגדוד
-
וממנשה נפלו על־דויד בבאו עם־פלשתים על־שאול למלחמה ולא עזרם כי בעצה שלחהו סרני פלשתים לאמר בראשינו יפול אל־אדניו שאול
-
בלכתו אל־ציקלג נפלו עליו ממנשה עדנח ויוזבד וידיעאל ומיכאל ויוזבד ואליהוא וצלתי ראשי האלפים אשר למנשה
-
והמה עזרו עם־דויד על־הגדוד כי־גבורי חיל כלם ויהיו שרים בצבא
-
כי לעת־יום ביום יבאו על־דויד לעזרו עד־למחנה גדול כמחנה אלהים
-
ואלה מספרי ראשי החלוץ לצבא באו על־דויד חברונה להסב מלכות שאול אליו כפי יהוה
-
בני יהודה נשאי צנה ורמח ששת אלפים ושמונה מאות חלוצי צבא
-
מן־בני שמעון גבורי חיל לצבא שבעת אלפים ומאה
-
מן־בני הלוי ארבעת אלפים ושש מאות
-
ויהוידע הנגיד לאהרן ועמו שלשת אלפים ושבע מאות
-
וצדוק נער גבור חיל ובית־אביו שרים עשרים ושנים
-
ומן־בני בנימן אחי שאול שלשת אלפים ועד־הנה מרביתם שמרים משמרת בית שאול
-
ומן־בני אפרים עשרים אלף ושמונה מאות גבורי חיל אנשי שמות לבית אבותם
-
ומחצי מטה מנשה שמונה עשר אלף אשר נקבו בשמות לבוא להמליך את־דויד
-
ומבני יששכר יודעי בינה לעתים לדעת מה־יעשה ישראל ראשיהם מאתים וכל־אחיהם על־פיהם
-
מזבלון יוצאי צבא ערכי מלחמה בכל־כלי מלחמה חמשים אלף ולעדר בלא־לב ולב
-
ומנפתלי שרים אלף ועמהם בצנה וחנית שלשים ושבעה אלף
-
ומן־הדני ערכי מלחמה עשרים־ושמונה אלף ושש מאות
-
ומאשר יוצאי צבא לערך מלחמה ארבעים אלף
-
ומעבר לירדן מן־הראובני והגדי וחצי שבט מנשה בכל כלי צבא מלחמה מאה ועשרים אלף
-
כל־אלה אנשי מלחמה עדרי מערכה בלבב שלם באו חברונה להמליך את־דויד על־כל־ישראל וגם כל־שרית ישראל לב אחד להמליך את־דויד
-
ויהיו־שם עם־דויד ימים שלושה אכלים ושותים כי־הכינו להם אחיהם
-
וגם הקרובים־אליהם עד־יששכר וזבלון ונפתלי מביאים לחם בחמורים ובגמלים ובפרדים ובבקר מאכל קמח דבלים וצמוקים ויין־ושמן ובקר וצאן לרב כי שמחה בישראל
פסוקים מנוקד
-
וְאֵלֶּה הַבָּאִים אֶל־דָּוִיד לְצִיקְלַג עוֹד עָצוּר מִפְּנֵי שָׁאוּל בֶּן־קִישׁ וְהֵמָּה בַּגִּבּוֹרִים עֹזְרֵי הַמִּלְחָמָה׃
-
נֹשְׁקֵי קֶשֶׁת מַיְמִינִים וּמַשְׂמִאלִים בָּאֲבָנִים וּבַחִצִּים בַּקָּשֶׁת מֵאֲחֵי שָׁאוּל מִבִּנְיָמִן׃
-
הָרֹאשׁ אֲחִיעֶזֶר וְיוֹאָשׁ בְּנֵי הַשְּׁמָעָה הַגִּבְעָתִי ויזואל [וִיזִיאֵל] וָפֶלֶט בְּנֵי עַזְמָוֶת וּבְרָכָה וְיֵהוּא הָעֲנְּתֹתִי׃
-
וְיִשְׁמַעְיָה הַגִּבְעוֹנִי גִּבּוֹר בַּשְּׁלֹשִׁים וְעַל־הַשְּׁלֹשִׁים׃
-
וְיִרְמְיָה וְיַחֲזִיאֵל וְיוֹחָנָן וְיוֹזָבָד הַגְּדֵרָתִי׃
-
אֶלְעוּזַי וִירִימוֹת וּבְעַלְיָה וּשְׁמַרְיָהוּ וּשְׁפַטְיָהוּ החריפי [הַחֲרוּפִי׃]
-
אֶלְקָנָה וְיִשִּׁיָּהוּ וַעֲזַרְאֵל וְיוֹעֶזֶר וְיָשָׁבְעָם הַקָּרְחִים׃
-
וְיוֹעֵאלָה וּזְבַדְיָה בְּנֵי יְרֹחָם מִן־הַגְּדוֹר׃
-
וּמִן־הַגָּדִי נִבְדְּלוּ אֶל־דָּוִיד לַמְצַד מִדְבָּרָה גִּבֹּרֵי הַחַיִל אַנְשֵׁי צָבָא לַמִּלְחָמָה עֹרְכֵי צִנָּה וָרֹמַח וּפְנֵי אַרְיֵה פְּנֵיהֶם וְכִצְבָאיִם עַל־הֶהָרִים לְמַהֵר׃
-
עֵזֶר הָרֹאשׁ עֹבַדְיָה הַשֵּׁנִי אֱלִיאָב הַשְּׁלִשִׁי׃
-
מִשְׁמַנָּה הָרְבִיעִי יִרְמְיָה הַחֲמִשִׁי׃
-
עַתַּי הַשִּׁשִּׁי אֱלִיאֵל הַשְּׁבִעִי׃
-
יוֹחָנָן הַשְּׁמִינִי אֶלְזָבָד הַתְּשִׁיעִי׃
-
יִרְמְיָהוּ הָעֲשִׂירִי מַכְבַּנַּי עַשְׁתֵּי עָשָׂר׃
-
אֵלֶּה מִבְּנֵי־גָד רָאשֵׁי הַצָּבָא אֶחָד לְמֵאָה הַקָּטָן וְהַגָּדוֹל לְאָלֶף׃
-
אֵלֶּה הֵם אֲשֶׁר עָבְרוּ אֶת־הַיַּרְדֵּן בַּחֹדֶשׁ הָרִאשׁוֹן וְהוּא מְמַלֵּא עַל־כָּל־גדיתיו [גְּדוֹתָיו] וַיַּבְרִיחוּ אֶת־כָּל־הָעֲמָקִים לַמִּזְרָח וְלַמַּעֲרָב׃
-
וַיָּבֹאוּ מִן־בְּנֵי בִנְיָמִן וִיהוּדָה עַד־לַמְצָד לְדָוִיד׃
-
וַיֵּצֵא דָוִיד לִפְנֵיהֶם וַיַּעַן וַיֹּאמֶר לָהֶם אִם־לְשָׁלוֹם בָּאתֶם אֵלַי לְעָזְרֵנִי יִהְיֶה־לִּי עֲלֵיכֶם לֵבָב לְיָחַד וְאִם־לְרַמּוֹתַנִי לְצָרַי בְּלֹא חָמָס בְּכַפַּי יֵרֶא אֱלֹהֵי אֲבוֹתֵינוּ וְיוֹכַח׃
-
וְרוּחַ לָבְשָׁה אֶת־עֲמָשַׂי רֹאשׁ השלושים [הַשָּׁלִישִׁים] לְךָ דָוִיד וְעִמְּךָ בֶן־יִשַׁי שָׁלוֹם שָׁלוֹם לְךָ וְשָׁלוֹם לְעֹזְרֶךָ כִּי עֲזָרְךָ אֱלֹהֶיךָ וַיְקַבְּלֵם דָּוִיד וַיִּתְּנֵם בְּרָאשֵׁי הַגְּדוּד׃
-
וּמִמְּנַשֶּׁה נָפְלוּ עַל־דָּוִיד בְּבֹאוֹ עִם־פְּלִשְׁתִּים עַל־שָׁאוּל לַמִּלְחָמָה וְלֹא עֲזָרֻם כִּי בְעֵצָה שִׁלְּחֻהוּ סַרְנֵי פְלִשְׁתִּים לֵאמֹר בְּרָאשֵׁינוּ יִפּוֹל אֶל־אֲדֹנָיו שָׁאוּל׃
-
בְּלֶכְתּוֹ אֶל־צִיקְלַג נָפְלוּ עָלָיו מִמְּנַשֶּׁה עַדְנַח וְיוֹזָבָד וִידִיעֲאֵל וּמִיכָאֵל וְיוֹזָבָד וֶאֱלִיהוּא וְצִלְּתָי רָאשֵׁי הָאֲלָפִים אֲשֶׁר לִמְנַשֶּׁה׃
-
וְהֵמָּה עָזְרוּ עִם־דָּוִיד עַל־הַגְּדוּד כִּי־גִבּוֹרֵי חַיִל כֻּלָּם וַיִּהְיוּ שָׂרִים בַּצָּבָא׃
-
כִּי לְעֶת־יוֹם בְּיוֹם יָבֹאוּ עַל־דָּוִיד לְעָזְרוֹ עַד־לְמַחֲנֶה גָדוֹל כְּמַחֲנֵה אֱלֹהִים׃
-
וְאֵלֶּה מִסְפְּרֵי רָאשֵׁי הֶחָלוּץ לַצָּבָא בָּאוּ עַל־דָּוִיד חֶבְרוֹנָה לְהָסֵב מַלְכוּת שָׁאוּל אֵלָיו כְּפִי יְהוָה׃
-
בְּנֵי יְהוּדָה נֹשְׂאֵי צִנָּה וָרֹמַח שֵׁשֶׁת אֲלָפִים וּשְׁמוֹנֶה מֵאוֹת חֲלוּצֵי צָבָא׃
-
מִן־בְּנֵי שִׁמְעוֹן גִּבּוֹרֵי חַיִל לַצָּבָא שִׁבְעַת אֲלָפִים וּמֵאָה׃
-
מִן־בְּנֵי הַלֵּוִי אַרְבַּעַת אֲלָפִים וְשֵׁשׁ מֵאוֹת׃
-
וִיהוֹיָדָע הַנָּגִיד לְאַהֲרֹן וְעִמּוֹ שְׁלֹשֶׁת אֲלָפִים וּשְׁבַע מֵאוֹת׃
-
וְצָדוֹק נַעַר גִּבּוֹר חָיִל וּבֵית־אָבִיו שָׂרִים עֶשְׂרִים וּשְׁנָיִם׃
-
וּמִן־בְּנֵי בִנְיָמִן אֲחֵי שָׁאוּל שְׁלֹשֶׁת אֲלָפִים וְעַד־הֵנָּה מַרְבִּיתָם שֹׁמְרִים מִשְׁמֶרֶת בֵּית שָׁאוּל׃
-
וּמִן־בְּנֵי אֶפְרַיִם עֶשְׂרִים אֶלֶף וּשְׁמוֹנֶה מֵאוֹת גִּבּוֹרֵי חַיִל אַנְשֵׁי שֵׁמוֹת לְבֵית אֲבוֹתָם׃
-
וּמֵחֲצִי מַטֵּה מְנַשֶּׁה שְׁמוֹנָה עָשָׂר אָלֶף אֲשֶׁר נִקְּבוּ בְּשֵׁמוֹת לָבוֹא לְהַמְלִיךְ אֶת־דָּוִיד׃
-
וּמִבְּנֵי יִשָּׂשכָר יוֹדְעֵי בִינָה לַעִתִּים לָדַעַת מַה־יַּעֲשֶׂה יִשְׂרָאֵל רָאשֵׁיהֶם מָאתַיִם וְכָל־אֲחֵיהֶם עַל־פִּיהֶם׃
-
מִזְּבֻלוּן יוֹצְאֵי צָבָא עֹרְכֵי מִלְחָמָה בְּכָל־כְּלֵי מִלְחָמָה חֲמִשִּׁים אָלֶף וְלַעֲדֹר בְּלֹא־לֵב וָלֵב׃
-
וּמִנַּפְתָּלִי שָׂרִים אָלֶף וְעִמָּהֶם בְּצִנָּה וַחֲנִית שְׁלֹשִׁים וְשִׁבְעָה אָלֶף׃
-
וּמִן־הַדָּנִי עֹרְכֵי מִלְחָמָה עֶשְׂרִים־וּשְׁמוֹנָה אֶלֶף וְשֵׁשׁ מֵאוֹת׃
-
וּמֵאָשֵׁר יוֹצְאֵי צָבָא לַעֲרֹךְ מִלְחָמָה אַרְבָּעִים אָלֶף׃
-
וּמֵעֵבֶר לַיַּרְדֵּן מִן־הָראוּבֵנִי וְהַגָּדִי וַחֲצִי שֵׁבֶט מְנַשֶּׁה בְּכֹל כְּלֵי צְבָא מִלְחָמָה מֵאָה וְעֶשְׂרִים אָלֶף׃
-
כָּל־אֵלֶּה אַנְשֵׁי מִלְחָמָה עֹדְרֵי מַעֲרָכָה בְּלֵבָב שָׁלֵם בָּאוּ חֶבְרוֹנָה לְהַמְלִיךְ אֶת־דָּוִיד עַל־כָּל־יִשְׂרָאֵל וְגַם כָּל־שֵׁרִית יִשְׂרָאֵל לֵב אֶחָד לְהַמְלִיךְ אֶת־דָּוִיד׃
-
וַיִּהְיוּ־שָׁם עִם־דָּוִיד יָמִים שְׁלוֹשָׁה אֹכְלִים וְשׁוֹתִים כִּי־הֵכִינוּ לָהֶם אֲחֵיהֶם׃
-
וְגַם הַקְּרוֹבִים־אֲלֵיהֶם עַד־יִשָׂשכָר וּזְבֻלוּן וְנַפְתָּלִי מְבִיאִים לֶחֶם בַּחֲמוֹרִים וּבַגְּמַלִּים וּבַפְּרָדִים וּבַבָּקָר מַאֲכָל קֶמַח דְּבֵלִים וְצִמּוּקִים וְיַיִן־וְשֶׁמֶן וּבָקָר וְצֹאן לָרֹב כִּי שִׂמְחָה בְּיִשְׂרָאֵל׃
מקומות
-
צקלג (או גרר 4)
עיר בצפון מערב הנגב הנמצאת ברשימת יישובי שמעון (יהושע יט, ה; דה"א ד ל).
מזוהה עם תל שרע (י' פרס).
על פי אלט תל שרע מזוהה עם גרר. -
נהר הירדן
נהר הזורם בארץ ישראל מצפון לדרום, המחלק את הארץ בין ארץ ישראל המערבית לארץ ישראל המזרחית ונחשב כגבולה של הארץ (במדבר לד, יב). ראשיתו בחרמון ואחריתו בים המלח.
העמק בו הוא זורם מכונה במקרא כיכר הירדן ובערבית 'הזור'
חלקו הדרומי של עמק הירדן מכונה ערבות מואב וערבות יריחו.