מלכים א-פרק-11
ספר
מקבץ
ביאורים
-
וְְהַמֶּלֶךְְְ שְְׁלֹמֹה אָהַב נָשִׁים נָָכְְְרִיּוֹת רַבּוֹת וְְאֶת־בַּת־פַּרְְְעֹה, שהייתה נכבדת משאר נשיו הנכריות, שהיו מוֹאֲבִיּוֹת, עַמֳֳּנִיּוֹת, אֲדֹמִיֹּת, צֵדְְנִיֹּת, בנות צידון, חִתִּיֹּת.
-
מִן־הַגּוֹיִם אֲשֶׁר אָמַר־ה' אֶל־בְְּנֵי יִשְְְׂרָאֵל: לֹא־תָבֹאוּ בָהֶם וְְהֵם לֹא־יָבֹאוּ בָכֶם, כי אם לא כן, הם אָכֵן יַטּוּ אֶת־לְְבַבְְְכֶם אַחֲרֵי אֱלֹהֵיהֶם – בָּהֶם דָּבַק שְְׁלֹמֹה לְְאַהֲבָה.
-
וַיְְְהִי־לוֹ נָשִׁים שָׂרוֹת, נשותיו ממש שְְׁבַע מֵאוֹת, וּפִילַגְְְשִׁים שמעמדן החוקי נמוך יותר שְְׁלֹשׁ מֵאוֹת.
-
וַיְְְהִי לְְעֵת זִקְְְנַת שְְׁלֹמֹה, ככל שהאריכו שנות נישואיו, נָשָׁיו הִטּוּ אֶת־לְְבָבוֹ אַחֲרֵי אֱלֹהִים אֲחֵרִים, שלמה לא עבד עבודה זרה בפועל, וְְאולם לֹא־הָיָה לְְבָבוֹ שָׁלֵם עִם־ה' אֱלֹהָיו כִּלְְְבַב דָּוִיד אָבִיו.
-
וַיֵּלֶךְְְ שְְׁלֹמֹה אַחֲרֵי עַשְְְׁתֹּרֶת אֱלֹהֵי צִדֹנִים וְְאַחֲרֵי מִלְְְכֹּם שִׁקֻּץ, כינוי גנאי לעבודה זרה של ה עַמֹּנִים.
-
וַיַּעַשׂ שְְׁלֹמֹה הָרַע בְְּעֵינֵי ה', וְְלֹא מִלֵּא אַחֲרֵי ה' כְְּדָוִד אָבִיו.
-
אָז יִבְְְנֶה שְְׁלֹמֹה בָּמָה לִכְְְמוֹשׁ שִׁקֻּץ מוֹאָב בָּהָר אֲשֶׁר עַל־פְְּנֵי יְְרוּשָׁלִָם, בסביבות הר הזיתים, וּלְְְמֹלֶךְְְ שִׁקֻּץ בְְּנֵי עַמּוֹן.
-
וְְכֵן עָשָׂה לְְכָָל־נָשָׁיו הַנָָּכְְְרִיּוֹת, שהיו מַקְְְטִירוֹת וּמְְְזַבְְּחוֹת לֵאלֹהֵיהֶן. נ שות המלך המפונקות ישבו בבטלה, ואת זמנן מילאו במנהגיהן הקדומים. שלמה חטא בהתעלמותו ממעשיהן.
-
וַיִּתְְְאַנַּף, כעס ה' בִּשְְְׁלֹמֹה, כִּי־נָטָה לְְבָבוֹ מֵעִם ה' אֱלֹהֵי יִשְְְׂרָאֵל הַנִּרְְְאָה אֵלָיו פַּעֲמָיִם – פעם אחת בחלום אחרי המלכתו, ופעם שנייה בחנוכת המקדש,
-
וְְצִוָּה אֵלָיו עַל־הַדָּבָר הַזֶּה, לְְבִלְְְתִּי־לֶכֶת אַחֲרֵי אֱלֹהִים אֲחֵרִים, וְְלֹא שָׁמַר אֵת אֲשֶׁר־צִוָּה ה'. חכמתו, גדולתו ובעיקר העובדה שזכה לנבואה ישירה צריכות היו למנוע ממנו התנהגות זו.
-
וַיֹּאמֶר ה' לִשְְְׁלֹמֹה בהתגלות או על ידי נביא : יַעַן אֲשֶׁר הָיְְתָה־זֹּאת עִמָּךְְְ וְְלֹא שָׁמַרְְְתָּ בְְּרִיתִי וְְחֻקֹּתַי אֲשֶׁר צִוִּיתִי עָלֶיךָ – קָרֹעַ אֶקְְְרַע אֶת־הַמַּמְְְלָכָה מֵעָלֶיךָ וּנְְְתַתִּיהָ לְְעַבְְְדֶּךָ, לאחד מעבדיך.
-
אַךְְְ־בְְּיָמֶיךָ לֹא אֶעֱשֶׂנָּה, לְְמַעַן זכותו של דָּוִד אָבִיךָ. אתה תישאר להחזיק בשלטון, אבל מִיַּד בִּנְְְךָ אֶקְְְרָעֶנָּה לאחר זמנך.
-
רַק אֶת־כָָּל־הַמַּמְְְלָכָה לֹא אֶקְְְרָע, כי אם שֵׁבֶט אֶחָד אֶתֵּן לִבְְְנֶךָ, לְְמַעַן דָּוִד עַבְְְדִּי וּלְְְמַעַן יְְרוּשָׁלִַם אֲשֶׁר בָּחָרְְְתִּי. הבחירה בשושלת דוד נותרה על כנה, אבל בעקבות התנהגותו של שלמה לא תשלוט עוד שושלת זו על רוב הממלכה.
-
וַיָּקֶם ה' שָׂטָן, מפריע, אויב לִשְְְׁלֹמֹה אֵת הֲדַד הָאֲדֹמִי, מִזֶּרַע הַמֶּלֶךְְְ הוּא בֶּאֱדוֹם, מזרעו של מלך אדום. וכך השתלשלו המאורעות:
-
וַיְְְהִי בִּהְְְיוֹת דָּוִד אֶת־אֱדוֹם, באדום, בַּעֲלוֹת יוֹאָב שַׂר הַצָּבָא לְְקַבֵּר אֶת־הַחֲלָלִים מהמלחמה , וַיַּךְְְ כָָּל־זָכָר בֶּאֱדוֹם,
-
כִּי שֵׁשֶׁת חֳֳדָשִׁים יָשַׁב־שָׁם יוֹאָב וְְכָָל־יִשְְְׂרָאֵל, עַד אשר הִכְְְרִית, הרגו כָָּל־זָכָר בֶּאֱדוֹם.
-
וַיִּבְְְרַח אֲדַד, הדד הוּא וַאֲנָשִׁים אֲדֹמִיִּים מֵעַבְְְדֵי אָבִיו אִתּוֹ, שסייעו להבריחו לָבוֹא מִצְְְרָיִם, וַהֲדַד אז נַעַר קָטָן.
-
וַיָּקֻמוּ מִמִּדְְְיָן וַיָּבֹאוּ פָּארָן. הם פנו דרומה דרך מדבר סיני, שבחלקו היה שייך לאדום ובחלקו שכנו שבטי נוודים מדיינים, עד לגבול מואב בצפון . וַיִּקְְְחוּ אֲנָשִׁים, פליטים נוספים עִמָּם מִפָּארָן, וַיָּבֹאוּ מִצְְְרַיִם אֶל־פַּרְְְעֹה מֶלֶךְְְ־מִצְְְרַיִם. וַיִּתֶּן־לוֹ פרעה בַיִת, וְְלֶחֶם אָמַר, ציווה לספק לוֹ מקופת המדינה. וְְאֶרֶץ, נחלה נָתַן לוֹ. כך הפך הדד מפליט לבעל אחוזה.
-
וַיִּמְְְצָא הֲדַד חֵן בְְּעֵינֵי פַרְְְעֹה מְְאֹד, וַיִּתֶּן־לוֹ אִשָּׁה אֶת־אֲחוֹת אִשְְְׁתּוֹ, אֲחוֹת תַּחְְְפְְּנֵיס הַגְְּבִירָה.
-
וַתֵּלֶד לוֹ אֲחוֹת תַּחְְְפְְּנֵיס אֵת גְְּנֻבַת בְְּנוֹ. וַתִּגְְְמְְלֵהוּ, גידלה אותו תַחְְְפְְּנֵס בְְּתוֹךְְְ בֵּית פַּרְְְעֹה, וַיְְְהִי גְְנֻבַת ב בֵּית פַּרְְְעֹה בְְּתוֹךְְְ בְְּנֵי פַרְְְעֹה, שכן היה אחיין המלכה. אם היה זה אותו פרעה שנתן את בתו לשלמה, ההטבות המיוחדות שהוא העניק להדד – אויבו של שלמה – נבעו כנראה גם מטעמים פוליטיים – שמירת האיזון המדיני בין יורש העצר האדומי לבין מלך ישראל.
-
וַהֲדַד שָׁמַע בְְּמִצְְְרַיִם כִּי־שָׁכַב דָּוִד עִם־אֲבֹתָיו, שדוד מת, וְְכִי־מֵת יוֹאָב שַׂר־הַצָּבָא, וַיֹּאמֶר הֲדַד אֶל־פַּרְְְעֹה: שַׁלְְּחֵנִי וְְאֵלֵךְְְ אֶל־אַרְְְצִי.
-
וַיֹּאמֶר לוֹ פַרְְְעֹה: כִּי, אבל מָה־אַתָּה חָסֵר עִמִּי, פה אתה מקבל את התנאים הטובים ביותר – וְְהִנְְּךָ מְְבַקֵּשׁ לָלֶכֶת אֶל־אַרְְְצֶךָ, שאינה תרבותית, מפוארת ופורייה כמצרים?! וַיֹּאמֶר הדד : לֹא כִּי שַׁלֵּחַ תְְּשַׁלְְּחֵנִי. נראה שפרעה אכן שילח אותו, והדד שב לאדום. הדד ניסה לבצר לעצמו מעמד של מלך עתידי באדום, ואף שעדיין לא היה גורם מאיים, גדל כוחו והתפתח בארצו. אדום הייתה עדיין כפופה לשלמה, אבל שלטונו בה לא היה נוקשה, והוא לא ייחס חשיבות לשובו של הדד לאדום.
-
וַיָּקֶם אֱלֹהִים לוֹ – לשלמה שָׂטָן נוסף – אֶת־רְְזוֹן בֶּן־אֶלְְְיָדָע, אֲשֶׁר בָּרַח מֵאֵת הֲדַדְְְעֶזֶר מֶלֶךְְְ־צוֹבָה, מלך ארם שדוד הביס, אֲדֹנָיו. אולי שירת כקצין תחת מלך ארם צובא כשנלחם עם דוד.
-
וַיִּקְְְבֹּץ עָלָיו, סביבו אֲנָשִׁים, וַיְְְהִי שַׂר־גְְּדוּד עליהם, בַּהֲרֹג דָּוִד אֹתָם – את הדדעזר ואנשיו. וַיֵּלְְכוּ רזון ואנשי גדודו ל דַמֶּשֶׂק, שאף היא עיר בארם, וַיֵּשְְׁבוּ בָהּ, וַיִּמְְְלְְכוּ בְְּדַמָּשֶׂק.
-
וַיְְְהִי שָׂטָן לְְיִשְְְׂרָאֵל כָָּל־יְְמֵי שְְׁלֹמֹה. אמנם הוא מלך בתוך תחום שלטונו של שלמה, שהרי שלמה בנה את תדמור מצפון – מזרח לדמשק – אבל שלמה לא הגיב. וְְזה הצטרף אֶת, עם הָרָעָה אֲשֶׁר עשה הֲדָד באדום. וַיָּקָָץ בְְּיִשְְְׂרָאֵל, תיעב את ישראל ומרד בהם , וַיִּמְְְלֹךְְְ עַל־אֲרָם. רזון לא היה מלך גדול ומאיים, אך הצטרף לגורמי המועקה. שלמה לא שלח את צבאו לגרש את רזון מדמשק ואת הדד מאדום. על חייליו הוטלו בעיקר משימות אבטחה. בניהו בן יהוידע, שר צבאו שהיה עוד מאנשי דוד, אמנם היה גיבור חיל, אבל נראה שלא שימש בפועל מצביא ולא נלחם בצבאות גדולים כל ימי שלמה. מכשול אחר שקם למלכות שלמה, שעם הזמן יתברר כחמור יותר –
-
וְְיָָרָָבְְְעָם בֶּן־נְְבָט, אֶפְְְרָתִי, מבני אפרים, מִן־הַצְְּרֵדָה, עיר לא גדולה, וְְשֵׁם אִמּוֹ צְְרוּעָה, אִשָּׁה אַלְְְמָנָה. ירבעם היתום מאב הגיע לשמש עֶבֶד לִשְְְׁלֹמֹה, וַיָּרֶם יָד בַּמֶּלֶךְְְ, התריס כנגד המלך, ואפילו מרד בו.
-
וְְזֶה הַדָּבָר אֲשֶׁר־הֵרִים יָד בַּמֶּלֶךְְְ שְְׁלֹמֹה: שלמה בָּנָה אֶת־הַמִּלּוֹא, כדי לחבר בחומה אחת את עיר דוד עם מקום המקדש, העיר העליונה. בכך הוא סָגַר אֶת־פֶּרֶץ, הרווח הפרוץ שהבדיל בין חלקיה של ירושלים, ב עִיר דָּוִד אָבִיו. לפני בניית המילוא אפשר היה להגיע אל ירושלים מכל כיוון, והחומה שימשה בעיקר לנוי. אולי ירבעם טען שבתור מקום קדוש, אין להפוך את ירושלים לעיר מבצר.
-
וְְהָאִישׁ יָָרָָבְְְעָם גִּבּוֹר חָיִל, מוצלח ומוכשר. וַיַּרְְְא שְְׁלֹמֹה אֶת־הַנַּעַר כִּי־עֹשֵׂה מְְלָאכָה הוּא. עוד בהיותו צעיר הבחין שלמה בזריזותו וביעילותו והחליט לטפחו – וַיַּפְְְקֵד, שלמה מינה אֹתוֹ לְְכָָל־סֵבֶל, על כל החובות ועל גביית המסים של בֵּית יוֹסֵף, שבטו של ירבעם. המינוי שמינהו שלמה הוא שהעניק לו מעמד מכובד.
-
וַיְְְהִי בָּעֵת הַהִיא, וְְיָָרָָבְְְעָם יָצָא מִירוּשָׁלִָם לצורך כלשהו, וַיִּמְְְצָא אֹתוֹ אֲחִיָּה הַשִּׁילֹנִי הַנָּבִיא בַּדֶּרֶךְְְ, וְְהוּא – ירבעם מִתְְְכַּסֶּה בְְּשַׂלְְְמָה, בגד רחב וארוך, חֲדָשָׁה, וּשְְְׁנֵיהֶם לְְבַדָּם בַּשָּׂדֶה,
-
וַיִּתְְְפֹּשׂ אֲחִיָּה בַּשַּׂלְְְמָה הַחֲדָשָׁה אֲשֶׁר עָלָיו, וַיִּקְְְרָעֶהָ שְְׁנֵים עָשָׂר קְְרָעִים, לשתים – עשרה חתיכות.
-
וַיֹּאמֶר לְְיָָרָָבְְְעָם: קַח־לְְךָ עֲשָׂרָה קְְרָעִים מהגלימה הזו, כִּי כֹה אָמַר ה' אֱלֹהֵי יִשְְְׂרָאֵל: הִנְְנִי קֹרֵעַ אֶת־הַמַּמְְְלָכָה מִיַּד שְְׁלֹמֹה, וְְנָתַתִּי לְְךָ אֵת השלטון על עֲשָׂרָה הַשְְּׁבָטִים.
-
וְְהַשֵּׁבֶט הָאֶחָד יִהְְְיֶה־לּוֹ, לשלמה, לְְמַעַן עַבְְְדִּי דָוִד וּלְְְמַעַן יְְרוּשָׁלִַם הָעִיר אֲשֶׁר בָּחַרְְְתִּי בָהּ מִכֹּל שִׁבְְְטֵי יִשְְְׂרָאֵל,
-
יַעַן אֲשֶׁר עֲזָבוּנִי וַיִּשְְְׁתַּחֲווּ לְְעַשְְְׁתֹּרֶת אֱלֹהֵי צִדֹנִין, הצידונים, לִכְְְמוֹשׁ אֱלֹהֵי מוֹאָב וּלְְְמִלְְְכֹּם אֱלֹהֵי בְְנֵי־עַמּוֹן, וְְלֹא־הָלְְכוּ בִדְְְרָכַי לַעֲשׂוֹת הַיָּשָׁר בְְּעֵינַי וְלשמור את ְחֻקֹּתַי וּמִשְְְׁפָּטַי כְְּדָוִד אָבִיו.
-
וְְלֹא־אֶקַּח אֶת־כָָּל־הַמַּמְְְלָכָה מִיָּדוֹ של שלמה למרות חטאיו, כִּי אם נָשִׂיא במעמדו הנוכחי אֲשִׁתֶנּוּ, אשאיר אותו כֹּל יְְמֵי חַיָּיו, לְְמַעַן דָּוִד עַבְְְדִּי אֲשֶׁר בָּחַרְְְתִּי אֹתוֹ אֲשֶׁר שָׁמַר מִצְְְוֹתַי וְְחֻקֹּתָי.
-
וְְלָקַחְְְתִּי את עיקר הַמְְּלוּכָה מִיַּד בְְּנוֹ, וּנְְְתַתִּיהָ לְְּךָ, את המלוכה בהיקפה הגדול – אֵת עֲשֶׂרֶת הַשְְּׁבָטִים.
-
וְְלִבְְְנוֹ אֶתֵּן שֵׁבֶט־אֶחָד לְְמַעַן הֱיוֹת־נִיר, כדי שיישאר שלטון לְְדָוִיד־עַבְְְדִּי כָָּל־הַיָּמִים לְְפָנַי בִּירוּשָׁלִַם, הָעִיר אֲשֶׁר בָּחַרְְְתִּי לִי לָשׂוּם שְְׁמִי שָׁם.
-
וְְאֹתְְךָ אֶקַּח וּמָלַכְְְתָּ בְְּכֹל אֲשֶׁר־תְְּאַוֶּה, תרצה נַפְְְשֶׁךָ, וְְהָיִיתָ מֶּלֶךְְְ עַל־יִשְְְׂרָאֵל.
-
וְְהָיָה אִם־תִּשְְְׁמַע אֶת־כָָּל־אֲשֶׁר אֲצַוֶּךָ, וְְהָלַכְְְתָּ בִדְְְרָכַי וְְעָשִׂיתָ הַיָּשָׁר בְְּעֵינַי לִשְְְׁמוֹר חֻקּוֹתַי וּמִצְְְוֹתַי כַּאֲשֶׁר עָשָׂה דָּוִד עַבְְְדִּי – וְְהָיִיתִי עִמָּךְְְ, וּבָנִיתִי לְְךָ בַיִת־נֶאֱמָן, שושלת מלוכה, כַּאֲשֶׁר, כפי ש בָּנִיתִי לְְדָוִד, וְְנָתַתִּי לְְךָ אֶת־יִשְְְׂרָאֵל.
-
וַאעַנֶּה, ייסרתי אֶת־זֶרַע דָּוִד לְְמַעַן זֹאת, בגלל מעשי שלמה, אַךְְְ סבלם לֹא יימשך כָָל־הַיָּמִים, ולבסוף ישובו לגדולתם . ירבעם שמע בנבואתו של אחיה השילֹני הבטחה לעתיד, ולא ניסה לארגן מרד של ממש בשלמה.
-
וַיְְְבַקֵּשׁ שְְׁלֹמֹה לְְהָמִית אֶת־יָָרָָבְְְעָם, משום שהתריס כנגדו. וַיָּקָָם יָָרָָבְְְעָם, וַיִּבְְְרַח גם הוא ל מִצְְְרַיִם, אֶל־שִׁישַׁק מֶלֶךְְְ־מִצְְְרַיִם. נראה ששישק לא בא משושלת מצרית. אולי הוא היה מן ‘השושלת הכושית' שמשלה במצרים. קל היה לירבעם יותר לזכות בחסות של מלך שאינו עומד עם שלמה בקשרי חיתון. וַיְְְהִי בְְמִצְְְרַיִם עַד־מוֹת שְְׁלֹמֹה.
-
וְְיֶתֶר דִּבְְְרֵי, תולדות שְְׁלֹמֹה וְְכָָל־אֲשֶׁר עָשָׂה וְְחָָכְְְמָתוֹ, הֲלוֹא־הֵם כְְּתֻבִים עַל־סֵפֶר דִּבְְְרֵי שְְׁלֹמֹה.
-
וְְהַיָּמִים אֲשֶׁר מָלַךְְְ שְְׁלֹמֹה בִירוּשָׁלִַם עַל־כָָּל־יִשְְְׂרָאֵל היו אַרְְְבָּעִים שָׁנָה.
-
וַיִּשְְְׁכַּב שְְׁלֹמֹה עִם־אֲבֹתָיו, מת בשלום, וַיִּקָּבֵר בְְּעִיר דָּוִד אָבִיו. וַיִּמְְְלֹךְְְ רְְחַבְְְעָם בְְּנוֹ תַּחְְְתָּיו.
פסוקים
-
והמלך שלמה אהב נשים נכריות רבות ואת־בת־פרעה מואביות עמניות אדמית צדנית חתית
-
מן־הגוים אשר אמר־יהוה אל־בני ישראל לא־תבאו בהם והם לא־יבאו בכם אכן יטו את־לבבכם אחרי אלהיהם בהם דבק שלמה לאהבה
-
ויהי־לו נשים שרות שבע מאות ופלגשים שלש מאות ויטו נשיו את־לבו
-
ויהי לעת זקנת שלמה נשיו הטו את־לבבו אחרי אלהים אחרים ולא־היה לבבו שלם עם־יהוה אלהיו כלבב דויד אביו
-
וילך שלמה אחרי עשתרת אלהי צדנים ואחרי מלכם שקץ עמנים
-
ויעש שלמה הרע בעיני יהוה ולא מלא אחרי יהוה כדוד אביו
-
אז יבנה שלמה במה לכמוש שקץ מואב בהר אשר על־פני ירושלם ולמלך שקץ בני עמון
-
וכן עשה לכל־נשיו הנכריות מקטירות ומזבחות לאלהיהן
-
ויתאנף יהוה בשלמה כי־נטה לבבו מעם יהוה אלהי ישראל הנראה אליו פעמים
-
וצוה אליו על־הדבר הזה לבלתי־לכת אחרי אלהים אחרים ולא שמר את אשר־צוה יהוה
-
ויאמר יהוה לשלמה יען אשר היתה־זאת עמך ולא שמרת בריתי וחקתי אשר צויתי עליך קרע אקרע את־הממלכה מעליך ונתתיה לעבדך
-
אך־בימיך לא אעשנה למען דוד אביך מיד בנך אקרענה
-
רק את־כל־הממלכה לא אקרע שבט אחד אתן לבנך למען דוד עבדי ולמען ירושלם אשר בחרתי
-
ויקם יהוה שטן לשלמה את הדד האדמי מזרע המלך הוא באדום
-
ויהי בהיות דוד את־אדום בעלות יואב שר הצבא לקבר את־החללים ויך כל־זכר באדום
-
כי ששת חדשים ישב־שם יואב וכל־ישראל עד־הכרית כל־זכר באדום
-
ויברח אדד הוא ואנשים אדמיים מעבדי אביו אתו לבוא מצרים והדד נער קטן
-
ויקמו ממדין ויבאו פארן ויקחו אנשים עמם מפארן ויבאו מצרים אל־פרעה מלך־מצרים ויתן־לו בית ולחם אמר לו וארץ נתן לו
-
וימצא הדד חן בעיני פרעה מאד ויתן־לו אשה את־אחות אשתו אחות תחפניס הגבירה
-
ותלד לו אחות תחפניס את גנבת בנו ותגמלהו תחפנס בתוך בית פרעה ויהי גנבת בית פרעה בתוך בני פרעה
-
והדד שמע במצרים כי־שכב דוד עם־אבתיו וכי־מת יואב שר־הצבא ויאמר הדד אל־פרעה שלחני ואלך אל־ארצי
-
ויאמר לו פרעה כי מה־אתה חסר עמי והנך מבקש ללכת אל־ארצך ויאמר לא כי שלח תשלחני
-
ויקם אלהים לו שטן את־רזון בן־אלידע אשר ברח מאת הדדעזר מלך־צובה אדניו
-
ויקבץ עליו אנשים ויהי שר־גדוד בהרג דוד אתם וילכו דמשק וישבו בה וימלכו בדמשק
-
ויהי שטן לישראל כל־ימי שלמה ואת־הרעה אשר הדד ויקץ בישראל וימלך על־ארם
-
וירבעם בן־נבט אפרתי מן־הצרדה ושם אמו צרועה אשה אלמנה עבד לשלמה וירם יד במלך
-
וזה הדבר אשר־הרים יד במלך שלמה בנה את־המלוא סגר את־פרץ עיר דוד אביו
-
והאיש ירבעם גבור חיל וירא שלמה את־הנער כי־עשה מלאכה הוא ויפקד אתו לכל־סבל בית יוסף
-
ויהי בעת ההיא וירבעם יצא מירושלם וימצא אתו אחיה השילני הנביא בדרך והוא מתכסה בשלמה חדשה ושניהם לבדם בשדה
-
ויתפש אחיה בשלמה החדשה אשר עליו ויקרעה שנים עשר קרעים
-
ויאמר לירבעם קח־לך עשרה קרעים כי כה אמר יהוה אלהי ישראל הנני קרע את־הממלכה מיד שלמה ונתתי לך את עשרה השבטים
-
והשבט האחד יהיה־לו למען עבדי דוד ולמען ירושלם העיר אשר בחרתי בה מכל שבטי ישראל
-
יען אשר עזבוני וישתחוו לעשתרת אלהי צדנין לכמוש אלהי מואב ולמלכם אלהי בני־עמון ולא־הלכו בדרכי לעשות הישר בעיני וחקתי ומשפטי כדוד אביו
-
ולא־אקח את־כל־הממלכה מידו כי נשיא אשתנו כל ימי חייו למען דוד עבדי אשר בחרתי אתו אשר שמר מצותי וחקתי
-
ולקחתי המלוכה מיד בנו ונתתיה לך את עשרת השבטים
-
ולבנו אתן שבט־אחד למען היות־ניר לדויד־עבדי כל־הימים לפני בירושלם העיר אשר בחרתי לי לשום שמי שם
-
ואתך אקח ומלכת בכל אשר־תאוה נפשך והיית מלך על־ישראל
-
והיה אם־תשמע את־כל־אשר אצוך והלכת בדרכי ועשית הישר בעיני לשמור חקותי ומצותי כאשר עשה דוד עבדי והייתי עמך ובניתי לך בית־נאמן כאשר בניתי לדוד ונתתי לך את־ישראל
-
ואענה את־זרע דוד למען זאת אך לא כל־הימים
-
ויבקש שלמה להמית את־ירבעם ויקם ירבעם ויברח מצרים אל־שישק מלך־מצרים ויהי במצרים עד־מות שלמה
-
ויתר דברי שלמה וכל־אשר עשה וחכמתו הלוא־הם כתבים על־ספר דברי שלמה
-
והימים אשר מלך שלמה בירושלם על־כל־ישראל ארבעים שנה
-
וישכב שלמה עם־אבתיו ויקבר בעיר דוד אביו וימלך רחבעם בנו תחתיו
פסוקים מנוקד
-
וְהַמֶּלֶךְ שְׁלֹמֹה אָהַב נָשִׁים נָכְרִיּוֹת רַבּוֹת וְאֶת־בַּת־פַּרְעֹה מוֹאֲבִיּוֹת עַמֳּנִיּוֹת אֲדֹמִיֹּת צֵדְנִיֹּת חִתִּיֹּת׃
-
מִן־הַגּוֹיִם אֲשֶׁר אָמַר־יְהוָה אֶל־בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לֹא־תָבֹאוּ בָהֶם וְהֵם לֹא־יָבֹאוּ בָכֶם אָכֵן יַטּוּ אֶת־לְבַבְכֶם אַחֲרֵי אֱלֹהֵיהֶם בָּהֶם דָּבַק שְׁלֹמֹה לְאַהֲבָה׃
-
וַיְהִי־לוֹ נָשִׁים שָׂרוֹת שְׁבַע מֵאוֹת וּפִלַגְשִׁים שְׁלֹשׁ מֵאוֹת וַיַּטּוּ נָשָׁיו אֶת־לִבּוֹ׃
-
וַיְהִי לְעֵת זִקְנַת שְׁלֹמֹה נָשָׁיו הִטּוּ אֶת־לְבָבוֹ אַחֲרֵי אֱלֹהִים אֲחֵרִים וְלֹא־הָיָה לְבָבוֹ שָׁלֵם עִם־יְהוָה אֱלֹהָיו כִּלְבַב דָּוִיד אָבִיו׃
-
וַיֵּלֶךְ שְׁלֹמֹה אַחֲרֵי עַשְׁתֹּרֶת אֱלֹהֵי צִדֹנִים וְאַחֲרֵי מִלְכֹּם שִׁקֻּץ עַמֹּנִים׃
-
וַיַּעַשׂ שְׁלֹמֹה הָרַע בְּעֵינֵי יְהוָה וְלֹא מִלֵּא אַחֲרֵי יְהוָה כְּדָוִד אָבִיו׃
-
אָז יִבְנֶה שְׁלֹמֹה בָּמָה לִכְמוֹשׁ שִׁקֻּץ מוֹאָב בָּהָר אֲשֶׁר עַל־פְּנֵי יְרוּשָׁלִָם וּלְמֹלֶךְ שִׁקֻּץ בְּנֵי עַמּוֹן׃
-
וְכֵן עָשָׂה לְכָל־נָשָׁיו הַנָּכְרִיּוֹת מַקְטִירוֹת וּמְזַבְּחוֹת לֵאלֹהֵיהֶן׃
-
וַיִּתְאַנַּף יְהוָה בִּשְׁלֹמֹה כִּי־נָטָה לְבָבוֹ מֵעִם יְהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל הַנִּרְאָה אֵלָיו פַּעֲמָיִם׃
-
וְצִוָּה אֵלָיו עַל־הַדָּבָר הַזֶּה לְבִלְתִּי־לֶכֶת אַחֲרֵי אֱלֹהִים אֲחֵרִים וְלֹא שָׁמַר אֵת אֲשֶׁר־צִוָּה יְהוָה׃
-
וַיֹּאמֶר יְהוָה לִשְׁלֹמֹה יַעַן אֲשֶׁר הָיְתָה־זֹּאת עִמָּךְ וְלֹא שָׁמַרְתָּ בְּרִיתִי וְחֻקֹּתַי אֲשֶׁר צִוִּיתִי עָלֶיךָ קָרֹעַ אֶקְרַע אֶת־הַמַּמְלָכָה מֵעָלֶיךָ וּנְתַתִּיהָ לְעַבְדֶּךָ׃
-
אַךְ־בְּיָמֶיךָ לֹא אֶעֱשֶׂנָּה לְמַעַן דָּוִד אָבִיךָ מִיַּד בִּנְךָ אֶקְרָעֶנָּה׃
-
רַק אֶת־כָּל־הַמַּמְלָכָה לֹא אֶקְרָע שֵׁבֶט אֶחָד אֶתֵּן לִבְנֶךָ לְמַעַן דָּוִד עַבְדִּי וּלְמַעַן יְרוּשָׁלִַם אֲשֶׁר בָּחָרְתִּי׃
-
וַיָּקֶם יְהוָה שָׂטָן לִשְׁלֹמֹה אֵת הֲדַד הָאֲדֹמִי מִזֶּרַע הַמֶּלֶךְ הוּא בֶּאֱדוֹם׃
-
וַיְהִי בִּהְיוֹת דָּוִד אֶת־אֱדוֹם בַּעֲלוֹת יוֹאָב שַׂר הַצָּבָא לְקַבֵּר אֶת־הַחֲלָלִים וַיַּךְ כָּל־זָכָר בֶּאֱדוֹם׃
-
כִּי שֵׁשֶׁת חֳדָשִׁים יָשַׁב־שָׁם יוֹאָב וְכָל־יִשְׂרָאֵל עַד־הִכְרִית כָּל־זָכָר בֶּאֱדוֹם׃
-
וַיִּבְרַח אֲדַד הוּא וַאֲנָשִׁים אֲדֹמִיִּים מֵעַבְדֵי אָבִיו אִתּוֹ לָבוֹא מִצְרָיִם וַהֲדַד נַעַר קָטָן׃
-
וַיָּקֻמוּ מִמִּדְיָן וַיָּבֹאוּ פָּארָן וַיִּקְחוּ אֲנָשִׁים עִמָּם מִפָּארָן וַיָּבֹאוּ מִצְרַיִם אֶל־פַּרְעֹה מֶלֶךְ־מִצְרַיִם וַיִּתֶּן־לוֹ בַיִת וְלֶחֶם אָמַר לוֹ וְאֶרֶץ נָתַן לוֹ׃
-
וַיִּמְצָא הֲדַד חֵן בְּעֵינֵי פַרְעֹה מְאֹד וַיִּתֶּן־לוֹ אִשָּׁה אֶת־אֲחוֹת אִשְׁתּוֹ אֲחוֹת תַּחְפְּנֵיס הַגְּבִירָה׃
-
וַתֵּלֶד לוֹ אֲחוֹת תַּחְפְּנֵיס אֵת גְּנֻבַת בְּנוֹ וַתִּגְמְלֵהוּ תַחְפְּנֵס בְּתוֹךְ בֵּית פַּרְעֹה וַיְהִי גְנֻבַת בֵּית פַּרְעֹה בְּתוֹךְ בְּנֵי פַרְעֹה׃
-
וַהֲדַד שָׁמַע בְּמִצְרַיִם כִּי־שָׁכַב דָּוִד עִם־אֲבֹתָיו וְכִי־מֵת יוֹאָב שַׂר־הַצָּבָא וַיֹּאמֶר הֲדַד אֶל־פַּרְעֹה שַׁלְּחֵנִי וְאֵלֵךְ אֶל־אַרְצִי׃
-
וַיֹּאמֶר לוֹ פַרְעֹה כִּי מָה־אַתָּה חָסֵר עִמִּי וְהִנְּךָ מְבַקֵּשׁ לָלֶכֶת אֶל־אַרְצֶךָ וַיֹּאמֶר לֹא כִּי שַׁלֵּחַ תְּשַׁלְּחֵנִי׃
-
וַיָּקֶם אֱלֹהִים לוֹ שָׂטָן אֶת־רְזוֹן בֶּן־אֶלְיָדָע אֲשֶׁר בָּרַח מֵאֵת הֲדַדְעֶזֶר מֶלֶךְ־צוֹבָה אֲדֹנָיו׃
-
וַיִּקְבֹּץ עָלָיו אֲנָשִׁים וַיְהִי שַׂר־גְּדוּד בַּהֲרֹג דָּוִד אֹתָם וַיֵּלְכוּ דַמֶּשֶׂק וַיֵּשְׁבוּ בָהּ וַיִּמְלְכוּ בְּדַמָּשֶׂק׃
-
וַיְהִי שָׂטָן לְיִשְׂרָאֵל כָּל־יְמֵי שְׁלֹמֹה וְאֶת־הָרָעָה אֲשֶׁר הֲדָד וַיָּקָץ בְּיִשְׂרָאֵל וַיִּמְלֹךְ עַל־אֲרָם׃
-
וְיָרָבְעָם בֶּן־נְבָט אֶפְרָתִי מִן־הַצְּרֵדָה וְשֵׁם אִמּוֹ צְרוּעָה אִשָּׁה אַלְמָנָה עֶבֶד לִשְׁלֹמֹה וַיָּרֶם יָד בַּמֶּלֶךְ׃
-
וְזֶה הַדָּבָר אֲשֶׁר־הֵרִים יָד בַּמֶּלֶךְ שְׁלֹמֹה בָּנָה אֶת־הַמִּלּוֹא סָגַר אֶת־פֶּרֶץ עִיר דָּוִד אָבִיו׃
-
וְהָאִישׁ יָרָבְעָם גִּבּוֹר חָיִל וַיַּרְא שְׁלֹמֹה אֶת־הַנַּעַר כִּי־עֹשֵׂה מְלָאכָה הוּא וַיַּפְקֵד אֹתוֹ לְכָל־סֵבֶל בֵּית יוֹסֵף׃
-
וַיְהִי בָּעֵת הַהִיא וְיָרָבְעָם יָצָא מִירוּשָׁלִָם וַיִּמְצָא אֹתוֹ אֲחִיָּה הַשִּׁילֹנִי הַנָּבִיא בַּדֶּרֶךְ וְהוּא מִתְכַּסֶּה בְּשַׂלְמָה חֲדָשָׁה וּשְׁנֵיהֶם לְבַדָּם בַּשָּׂדֶה׃
-
וַיִּתְפֹּשׂ אֲחִיָּה בַּשַּׂלְמָה הַחֲדָשָׁה אֲשֶׁר עָלָיו וַיִּקְרָעֶהָ שְׁנֵים עָשָׂר קְרָעִים׃
-
וַיֹּאמֶר לְיָרָבְעָם קַח־לְךָ עֲשָׂרָה קְרָעִים כִּי כֹה אָמַר יְהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל הִנְנִי קֹרֵעַ אֶת־הַמַּמְלָכָה מִיַּד שְׁלֹמֹה וְנָתַתִּי לְךָ אֵת עֲשָׂרָה הַשְּׁבָטִים׃
-
וְהַשֵּׁבֶט הָאֶחָד יִהְיֶה־לּוֹ לְמַעַן עַבְדִּי דָוִד וּלְמַעַן יְרוּשָׁלִַם הָעִיר אֲשֶׁר בָּחַרְתִּי בָהּ מִכֹּל שִׁבְטֵי יִשְׂרָאֵל׃
-
יַעַן אֲשֶׁר עֲזָבוּנִי וַיִּשְׁתַּחֲווּ לְעַשְׁתֹּרֶת אֱלֹהֵי צִדֹנִין לִכְמוֹשׁ אֱלֹהֵי מוֹאָב וּלְמִלְכֹּם אֱלֹהֵי בְנֵי־עַמּוֹן וְלֹא־הָלְכוּ בִדְרָכַי לַעֲשׂוֹת הַיָּשָׁר בְּעֵינַי וְחֻקֹּתַי וּמִשְׁפָּטַי כְּדָוִד אָבִיו׃
-
וְלֹא־אֶקַּח אֶת־כָּל־הַמַּמְלָכָה מִיָּדוֹ כִּי נָשִׂיא אֲשִׁתֶנּוּ כֹּל יְמֵי חַיָּיו לְמַעַן דָּוִד עַבְדִּי אֲשֶׁר בָּחַרְתִּי אֹתוֹ אֲשֶׁר שָׁמַר מִצְוֺתַי וְחֻקֹּתָי׃
-
וְלָקַחְתִּי הַמְּלוּכָה מִיַּד בְּנוֹ וּנְתַתִּיהָ לְּךָ אֵת עֲשֶׂרֶת הַשְּׁבָטִים׃
-
וְלִבְנוֹ אֶתֵּן שֵׁבֶט־אֶחָד לְמַעַן הֱיוֹת־נִיר לְדָוִיד־עַבְדִּי כָּל־הַיָּמִים לְפָנַי בִּירוּשָׁלִַם הָעִיר אֲשֶׁר בָּחַרְתִּי לִי לָשׂוּם שְׁמִי שָׁם׃
-
וְאֹתְךָ אֶקַּח וּמָלַכְתָּ בְּכֹל אֲשֶׁר־תְּאַוֶּה נַפְשֶׁךָ וְהָיִיתָ מֶּלֶךְ עַל־יִשְׂרָאֵל׃
-
וְהָיָה אִם־תִּשְׁמַע אֶת־כָּל־אֲשֶׁר אֲצַוֶּךָ וְהָלַכְתָּ בִדְרָכַי וְעָשִׂיתָ הַיָּשָׁר בְּעֵינַי לִשְׁמוֹר חֻקּוֹתַי וּמִצְוֺתַי כַּאֲשֶׁר עָשָׂה דָּוִד עַבְדִּי וְהָיִיתִי עִמָּךְ וּבָנִיתִי לְךָ בַיִת־נֶאֱמָן כַּאֲשֶׁר בָּנִיתִי לְדָוִד וְנָתַתִּי לְךָ אֶת־יִשְׂרָאֵל׃
-
וַאעַנֶּה אֶת־זֶרַע דָּוִד לְמַעַן זֹאת אַךְ לֹא כָל־הַיָּמִים׃
-
וַיְבַקֵּשׁ שְׁלֹמֹה לְהָמִית אֶת־יָרָבְעָם וַיָּקָם יָרָבְעָם וַיִּבְרַח מִצְרַיִם אֶל־שִׁישַׁק מֶלֶךְ־מִצְרַיִם וַיְהִי בְמִצְרַיִם עַד־מוֹת שְׁלֹמֹה׃
-
וְיֶתֶר דִּבְרֵי שְׁלֹמֹה וְכָל־אֲשֶׁר עָשָׂה וְחָכְמָתוֹ הֲלוֹא־הֵם כְּתֻבִים עַל־סֵפֶר דִּבְרֵי שְׁלֹמֹה׃
-
וְהַיָּמִים אֲשֶׁר מָלַךְ שְׁלֹמֹה בִירוּשָׁלִַם עַל־כָּל־יִשְׂרָאֵל אַרְבָּעִים שָׁנָה׃
-
וַיִּשְׁכַּב שְׁלֹמֹה עִם־אֲבֹתָיו וַיִּקָּבֵר בְּעִיר דָּוִד אָבִיו וַיִּמְלֹךְ רְחַבְעָם בְּנוֹ תַּחְתָּיו׃
מקומות
-
דמשק
-
ירושלים
ליבם סולגק. בראיט ולחת צורק מונחף, בגורמי מגמש. תרבנך וסתעד לכנו סתשם השמה – לתכי מורגם בורק? לתיג ישבעס.
-
צרדה
-
ארם צובא
ממלכה בסוריה הדרומית, מכונה גם צובה.
מזוהה בין העיר חמה של היום לבין דמשק (זיהוי מסופק) -
הר הזיתים
הר במזרח ירושלים המתנשא מעל נחל קדרון.
שמו ניתן לו בשל מטעי הזיתים שעיטרו את מורדותיו. -
אדום
ארץ אדום היא מקום מושבה של ממלכת אדום.
גבולותיה: מצפון: נחל זרד. ממערב: נחל הערבה. מדרום: מערכת מבצרים לאורך הקצה הדרומי של המישור. ממזרח: המדבר. -
ארם
ארם הוא אזור נרחב מצפון מזרח לארץ ישראל המזוהה היום עם סוריה. במרחב זה היו כמה ממלכות של שבטים ארמיים, החזקה והידועה ביותר הייתה ארם דמשק.
-
פארן
שם כללי של המדבר הגדול שכלל את חצי האי סיני וחלקים מהנגב הישראלי של ימינו.