מלכים א-פרק-12

ביאורים

  • וַיֵּלֶךְְְ רְְחַבְְְעָם ל שְְׁכֶם, כִּי ל שְְׁכֶם בָּא כָָל־יִשְְְׂרָאֵל לְְהַמְְְלִיךְְְ אֹתוֹ. אף על פי שהמקדש נבנה בירושלים, העם עדיין לא ראה בירושלים עיר מלוכה. אולי שכם נתפסה כעיר המתאימה יותר להמלכת מלך על כל ישראל, משום שהיא שוכנת במרכז הארץ.

  • וַיְְְהִי כִּשְְְׁמֹעַ יָָרָָבְְְעָם בֶּן־נְְבָט, וְְהוּא עוֹדֶנּוּ בְְמִצְְְרַיִם, אֲשֶׁר בָּרַח מִפְְּנֵי הַמֶּלֶךְְְ שְְׁלֹמֹה, וַיֵּשֶׁב יָָרָָבְְְעָם בְְּמִצְְְרָיִם במעין גלות פוליטית.

  • וַיִּשְְְׁלְְחוּ וַיִּקְְְרְְאוּ־לוֹ לאחר מות המלך שלמה. שבטי ישראל הכירו את ירבעם, וכנראה חשבו שמי שהיה מספיק נועז כדי להטיח דברים בפני שלמה, הוא שיתאים לדרוש דרישות גם מבנו רחבעם. וַיָּבֹא יָָרָָבְְְעָם וְְכָָל־קְְהַל יִשְְְׂרָאֵל וַיְְְדַבְְּרוּ אֶל־רְְחַבְְְעָם. משלחת העם ובראשה ירבעם הציעה לקיים עם רחבעם שיחה רצינית על המערכים הפוליטיים, לֵאמֹר:

  • אָבִיךָ הִקְְְשָׁה אֶת־עֻלֵּנוּ, הכביד עלינו במסיו. אף על פי ששלמה קיבל כסף וזהב רבים מן החוץ, הוא נזקק גם למסיהם של ישראל לשם מימון הוצאות המלוכה וארמונותיו. וְְאַתָּה עַתָּה הָקֵל מֵעֲבֹדַת אָבִיךָ הַקָּשָׁה וּמֵעֻלּוֹ הַכָּבֵד אֲשֶׁר־נָתַן עָלֵינוּ וְְנַעַבְְְדֶךָּ. אנחנו מסכימים לקבל את מלכותך, אבל מבקשים שתקל את נטל המס מעלינו.

  • וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם: עלי לחשוב על הנושא. לְְכוּ־עֹד שְְׁלֹשָׁה יָמִים וְְשׁוּבוּ אֵלָי. וַיֵּלְְכוּ הָעָם.

  • וַיִּוָּעַץ הַמֶּלֶךְְְ רְְחַבְְְעָם אֶת־הַזְְּקֵנִים אֲשֶׁר־הָיוּ עֹמְְדִים אֶת־פְְּנֵי, לפני שְְׁלֹמֹה אָבִיו בִּהְְְיֹתוֹ חַי, אנשי הממשל של שלמה, לֵאמֹר: אֵיךְְְ אַתֶּם נוֹעָצִים, מה תייעצו לי לְְהָשִׁיב אֶת־הָעָם־הַזֶּה דָּבָר?

  • וַיְְְדַבְְּרוּ אֵלָיו לֵאמֹר: אִם־הַיּוֹם תִּהְְְיֶה־עֶבֶד לָעָם הַזֶּה וַעֲבַדְְְתָּם, אם תיכנע ותקבל את בקשתם, וַעֲנִיתָם, וְְדִבַּרְְְתָּ אֲלֵיהֶם דְְּבָרִים טוֹבִיםוְְהָיוּ, הם יהיו לְְךָ עֲבָדִים כָָּל־הַיָּמִים. הוצאותיו של רחבעם היו קטנות משל שלמה, שהרי לפניו לא עמדו מיזמי בנייה גדולים. לכן הוותיקים ייעצו לו להיענות לבקשה זו. ייתכן שעצתם נבעה ממודעותם למרירות שרחשה בקרב העם, ומראייתם שעדיין לא התייצב שלטונו של המלך. על כן חשבו שמוטב שיבוא לקראת העם בשלב זה.

  • וַיַּעֲזֹב רחבעם אֶת־עֲצַת הַזְְּקֵנִים אֲשֶׁר יְְעָצֻהוּ. זקנים אלו אינם שרים המופקדים על תחום עצמאי, אלא מזכירי המלך הקשורים אליו ותלויים בו, והוא יכול לבחור להתעלם מעצתם. וַיִּוָּעַץ אֶת־הַיְְְלָדִים, באנשים צעירים יותר אֲשֶׁר גָּדְְלוּ אִתּוֹ אֲשֶׁר הם הָעֹמְְדִים לְְפָנָיו כעת, ומהם הוא מתכוון להקים את ממשלתו.

  • וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם: מָה אַתֶּם נוֹעָצִים וְְנָשִׁיב דָּבָר אֶת־הָעָם הַזֶּה, אֲשֶׁר דִּבְְּרוּ אֵלַי לֵאמֹר: הָקֵל מִן־הָעֹל אֲשֶׁר־נָתַן אָבִיךָ עָלֵינוּ.

  • וַיְְְדַבְְּרוּ אֵלָיו הַיְְְלָדִים אֲשֶׁר גָּדְְלוּ אִתּוֹ לֵאמֹר: כֹּה־תֹאמַר לָעָם הַזֶּה, אֲשֶׁר דִּבְְּרוּ אֵלֶיךָ לֵאמֹר: אָבִיךָ הִכְְְבִּיד אֶת־עֻלֵּנוּ, וְְאַתָּה הָקֵל מֵעָלֵינוּ. כֹּה תְְּדַבֵּר אֲלֵיהֶם: קָָטָָנִּי, זרתי עָבָה יותר מִמָָּתְְְנֵי אָבִי. אתם חושבים שאהיה מלך קטן בנו של מלך גדול? לא כך הדבר. אם אבי היה גדול, אהיה אני עצום וכביר.

  • וְְעַתָּה אָבִי הֶעְְְמִיס עֲלֵיכֶם עֹל כָּבֵדוַאֲנִי אֹסִיף עַל־עֻלְְּכֶם. אָבִי יִסַּר אֶתְְְכֶם בַּשּׁוֹטִיםוַאֲנִי אֲיַסֵּר אֶתְְְכֶם בָּעַקְְְרַבִּים, שוטים שיש בהם קוצים, וההלקאה בהם כואבת הרבה יותר . רחבעם גדל כבן מלך הבוטח במעמדו. גם יועציו הצעירים הניחו שהשלטון לא יסור מידי ידידם בשום מצב. על כן הורו לו שלא לענות ברכּות ושלא לקבל את ההצעה אפילו באופן חלקי, כדי שיעמיד את ירבעם והעם בפני מלוא סמכותו.

  • וַיָּבוֹא יָָרָָבְְְעָם וְְכָָל־הָעָם אֶל־רְְחַבְְְעָם בַּיּוֹם הַשְְּׁלִישִׁי, כַּאֲשֶׁר דִּבֶּר הַמֶּלֶךְְְ לֵאמֹר: שׁוּבוּ אֵלַי בַּיּוֹם הַשְְּׁלִישִׁי.

  • וַיַּעַן הַמֶּלֶךְְְ אֶת־הָעָם בלשון קָשָׁה, וַיַּעֲזֹב אֶת־עֲצַת הַזְְּקֵנִים אֲשֶׁר יְְעָצֻהוּ.

  • וַיְְְדַבֵּר אֲלֵיהֶם כַּעֲצַת הַיְְְלָדִים לֵאמֹר: אָבִי הִכְְְבִּיד אֶת־עֻלְְּכֶםוַאֲנִי אֹסִיף עַל־עֻלְְּכֶם, אָבִי יִסַּר אֶתְְְכֶם בַּשּׁוֹטִיםוַאֲנִי אֲיַסֵּר אֶתְְְכֶם בָּעַקְְְרַבִּים.

  • וְְלֹא־שָׁמַע הַמֶּלֶךְְְ אֶל־הָעָם. ייתכן שרחבעם נהג כך בשל סיבה פסיכולוגית אישית – כבן מלך ראה עצמו נעלה על הכול, ושמא נהג כך משום שלא היה חכם דיו. אולם כאן הכתוב מביא הנמקה מסוג אחר, האופיינית לספרי הנבואה – כִּי־הָיְְתָה גם סִבָּה מֵעִם ה', לְְמַעַן הָקִים אֶת־דְְּבָרוֹ אֲשֶׁר דִּבֶּר ה' בְְּיַד אֲחִיָּה הַשִּׁילֹנִי אֶל־יָָרָָבְְְעָם בֶּן־נְְבָט. כך צריך היה לקרות כדי לקיים את הגזרה שהודיע הנביא.

  • וַיַּרְְְא כָָּל־יִשְְְׂרָאֵל כִּי לֹא־שָׁמַע הַמֶּלֶךְְְ אֲלֵהֶם, וַיָּשִׁבוּ הָעָם אֶת־הַמֶּלֶךְְְ דָּבָר לֵאמֹר: מַה־לָּנוּ חֵלֶק בְְּדָוִד, וְְלֹא־נַחֲלָה בְְּבֶן־יִשַׁי. אין לנו קשר מהותי אל מלכות דוד. התפזר לְְאֹהָלֶיךָ, יִשְְְׂרָאֵל! קריאה זו שימשה בעבר סיסמא כנגד דוד המלך. עַתָּה רְְאֵה בֵיתְְךָ, מלוך על משפחתך בלבד, דָּוִד. אם אינך מעוניין להתחשב בבקשתנו, נפרוש ממך ונסלק עצמנו מכל מחויבות למדינתך. וַיֵּלֶךְְְ יִשְְְׂרָאֵל לְְאֹהָלָיו.

  • וּבְְְנֵי יִשְְְׂרָאֵל הַיֹּשְְׁבִים בְְּעָרֵי יְְהוּדָהוַיִּמְְְלֹךְְְ עֲלֵיהֶם רְְחַבְְְעָם. הם קיבלו את מלכותו.

  • וַיִּשְְְׁלַח הַמֶּלֶךְְְ רְְחַבְְְעָם אֶת־אֲדֹרָם אֲשֶׁר היה הממונה עַל־הַמַּס עוד מזמנו של דוד; על כן נראה שהיה איש לא צעיר ובעל מעמד. ובכל זאת – וַיִּרְְְגְְּמוּ כָָל־יִשְְְׂרָאֵל בּוֹ אֶבֶן וַיָּמֹת. מן הסתם שר המסים היה דמות לא פופולרית, והבחירה לשלוח דווקא אותו כדי להשליט סדר לא הייתה נבונה בהקשר זה. וְְהַמֶּלֶךְְְ רְְחַבְְְעָם, שראה את ההתפרעות ההמונית, הִתְְְאַמֵּץ לַעֲלוֹת בַּמֶּרְְְכָּבָה לָנוּס אל יְְרוּשָׁלִָם. אפשר שהאבנים כֻּוונו אל מי שהציק להם באופן ישיר בדרישותיו, ולא כלפי רחבעם עצמו, שאולי נותר להם כבוד כלפיו או כלפי אביו.

  • וַיִּפְְְשְְׁעוּ יִשְְְׂרָאֵל בְְּבֵית דָּוִד עַד הַיּוֹם הַזֶּה. רגימתו של אדורם הייתה מעין התקוממות והכרזת מלחמה של ישראל נגד מלכות בית דוד. כבר עשרות שנים הם חיו במשטר מלוכני, ועל כן הבינו שאין אפשרות לחזור לאנרכיה שבתקופת השופטים. הם התכוונו אפוא להקים מלוכה חלופית.

  • וַיְְְהִי כִּשְְְׁמֹעַ כָָּל־יִשְְְׂרָאֵל כִּי־שָׁב יָָרָָבְְְעָם, וַיִּשְְְׁלְְחוּ וַיִּקְְְרְְאוּ אֹתוֹ אֶל־הָעֵדָה וַיַּמְְְלִיכוּ אֹתוֹ עַל־כָָּל־יִשְְְׂרָאֵל, שכן עוד בחיי שלמה ירבעם נודע כמנהיג האופוזיציה למלך. לֹא הָיָה אַחֲרֵי בֵית־דָּוִד זוּלָתִי, אלא שֵׁבֶט־יְְהוּדָה לְְבַדּוֹ, ואולי גם בנימין.

  • וַיָּבֹא רְְחַבְְְעָם יְְרוּשָׁלִַם. רחבעם ראה בפרישתם מרד בשלטונו. אשר על כן – וַיַּקְְְהֵל אֶת־כָָּל־בֵּית יְְהוּדָה וְְאֶת־שֵׁבֶט בִּנְְְיָמִן, הסמוך ליהודה ומיודד אתו – מֵאָה וּשְְְׁמֹנִים אֶלֶף בָּחוּר עֹשֵׂה מִלְְְחָמָה, לְְהִלָּחֵם עִם־בֵּית יִשְְְׂרָאֵל כדי לְְהָשִׁיב אֶת־הַמְְּלוּכָה לִרְְְחַבְְְעָם בֶּן־שְְׁלֹמֹה ולכפות את שלטונו על כל ישראל. ביד רחבעם היה צבא מאורגן, ואילו ישראל טרם הספיקו להתארגן.

  • וַיְְְהִי דְְּבַר הָאֱלֹהִים אֶל־שְְׁמַעְְְיָה אִישׁ־הָאֱלֹהִים, נביא נוסף שהתגלה עתה, כשהתעורר הצורך בדבריו, לֵאמֹר׃

  • אֱמֹר אֶל־רְְחַבְְְעָם בֶּן־שְְׁלֹמֹה מֶלֶךְְְ יְְהוּדָה וְְאֶל־כָָּל־בֵּית יְְהוּדָה וּבִנְְְיָמִין וְְיֶתֶר הָעָם לֵאמֹר׃

  • כֹּה אָמַר ה': לֹא־תַעֲלוּ וְְלֹא־תִלָּחֲמוּן עִם־אֲחֵיכֶם בְְּנֵי־יִשְְְׂרָאֵל. שׁוּבוּ אִישׁ לְְבֵיתוֹ, כִּי מֵאִתִּי נִהְְְיָה הַדָּבָר הַזֶּה.כיוון שלנביא יש זכות וטו על כל החלטה מלכותית, כולל על יציאה למלחמה – וַיִּשְְְׁמְְעוּ אֶת־דְְּבַר ה', וַיָּשֻׁבוּ לָלֶכֶת כִּדְְְבַר ה'. לא ידוע הרבה על אופיו של רחבעם, אך גם אם לא היה צדיק כסבו, דוד, לא היה לו ספק שעליו לציית לדברי הנביא בעניין זה.

  • וַיִּבֶן יָָרָָבְְְעָם אֶת־שְְׁכֶם בְְּהַר אֶפְְְרַיִם, העיר המרכזית שבה הומלך, וַיֵּשֶׁב בָּהּ, אלא שלאחר זמן – וַיֵּצֵא מִשָּׁם, אולי משום שמקום זה טעון בזכרונות מורכבים בתודעת העם; אולי הטרידוהו חשבונות עתיקים של העיר עם הכנענים שישבו בה בימי יעקב, או שעזב את שכם דווקא משום מוצאו מהר אפרים. שמא הבחירה בעיר משבטו תתפרש כאילו אין הוא פונה אל כלל העם. וַיִּבֶן אֶת־פְְּנוּאֵל, שבנחלת גד בעבר הירדן המזרחי, ובה קבע את מושבו.

  • וַיֹּאמֶר יָָרָָבְְְעָם בְְּלִבּוֹ: אף על פי שאנשים רבים הצטרפו למחאתי והכתירו אותי למלך, ולמרות הערים שבניתי עַתָּה אני חושש שמא תָּשׁוּב הַמַּמְְְלָכָה לְְבֵית־דָּוִד.

  • אִם־יַעֲלֶה הָעָם הַזֶּה לַעֲשׂוֹת זְְבָחִים בְְּבֵית־ה' בִּירוּשָׁלִַםוְְשָׁב לֵב הָעָם הַזֶּה אֶל־אֲדֹנֵיהֶם, אֶל־רְְחַבְְְעָם מֶלֶךְְְ יְְהוּדָה, שירושלים נשארה בירתו, וַהֲרָגֻנִי וְְשָׁבוּ אֶל־רְְחַבְְְעָם מֶלֶךְְְ־יְְהוּדָה.

  • וַיִּוָּעַץ הַמֶּלֶךְְְ, וַיַּעַשׂ שְְׁנֵי עֶגְְְלֵי זָהָב. וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם – אל ישראל : רַב, די לָכֶם מֵעֲלוֹת יְְרוּשָׁלִַם. הִנֵּה אֱלֹהֶיךָ יִשְְְׂרָאֵל אֲשֶׁר הֶעֱלוּךָ מֵאֶרֶץ מִצְְְרָיִם. זוהי דמותו.

  • וַיָּשֶׂם אֶת־הָאֶחָד בְְּבֵית־אֵל, שהיה מקום פולחן עתיק, וְְאֶת־הָאֶחָד נָתַן בְְּדָן שבצפון, כלומר, בשני קצות ארצו.

  • וַיְְְהִי הַדָּבָר הַזֶּה לְְחַטָּאת, האנשים דבקו בפולחן העגלים וַיֵּלְְכוּ הָעָם לִפְְְנֵי הָאֶחָד עַד־דָּן שבקצה הארץ.

  • וַיַּעַשׂ ירבעם אֶת־בֵּית בָּמוֹת, בית ובו מזבחות, וַיַּעַשׂ כֹּהֲנִים מִקְְְצוֹת הָעָם אֲשֶׁר לֹא־הָיוּ מִבְְּנֵי לֵוִי. במקדש שלמה שירתו כהנים מבית לוי, ככתוב בתורה, אבל בבמות שבהן זבחו קודם בנייתו יכלו לכהן גם אנשים שאינם כהנים. ירבעם ראה אפוא בדוד ושלמה מחדשים, ובעיניו הוא היה מי שנצמד לנוסח הישן. בתודעתו נקשר פולחן העגלים למנהג הקודם בישראל. לפיצול העבודה לשני מקומות ולעבודה בכהנים מכל שכבות העם הייתה זיקה למה שרווח בישראל זמן לא רב קודם לכן.

  • וַיַּעַשׂ יָָרָָבְְְעָם חָג בַּחֹדֶשׁ הַשְְּׁמִינִי בַּחֲמִשָּׁה־עָשָׂר יוֹם לַחֹדֶשׁ, כֶּחָג אֲשֶׁר בִּיהוּדָה. ביהודה חוגגים את חג הסוכות ביום החמישה – עשר בחודש השביעי (תשרי), ועל כן ירבעם דחה אותו לחודש השמיני (חשוון). בחודש זה עדיין לא ניתכים גשמים עזים, ואפשר לערוך בו חגיגה עממית. וַיַּעַל ירבעם עצמו עַל־הַמִּזְְְבֵּחַ. כֵּן עָשָׂה בְְּבֵית־אֵל לְְזַבֵּחַ לָעֲגָלִים אֲשֶׁר־עָשָׂה, וְְהֶעֱמִיד בְְּבֵית אֵל אֶת־כֹּהֲנֵי הַבָּמוֹת אֲשֶׁר עָשָׂה. ירבעם העדיף לחוג את חגו החדש בבית – אל גם משום שמקום זה קודש כבר בדורות הקודמים, וגם משום שהוא קרוב למרכז הארץ ונגיש יותר מאשר דן הצפונית. העגל הראשי ניצב בבית – אל, ואילו העגל בדן נעשה רק כשירות מיוחד לתושבי הגליל, כדי שלא יצטרכו להרחיק ללכת.

  • וַיַּעַל עַל־הַמִּזְְְבֵּחַ אֲשֶׁר־עָשָׂה בְְּבֵית־אֵל בַּחֲמִשָּׁה עָשָׂר יוֹם בַּחֹדֶשׁ הַשְְּׁמִינִי, החג בַּחֹדֶשׁ אֲשֶׁר־בָּדָא, בדה מִלִּבּוֹ, החג שבחודש השביעי היה ידוע עוד מהר סיני, ואילו את חגיגות החודש השמיני המציא ירבעם מדעתו. וַיַּעַשׂ חָג לִבְְְנֵי יִשְְְׂרָאֵל, וַיַּעַל עַל־הַמִּזְְְבֵּחַ לְְהַקְְְטִיר. מכיוון שכהניו לא באו מבית לוי, יכול היה גם ירבעם, שבא משבט אפרים, לכהן ולהקטיר לה'.

פסוקים

  1. וילך רחבעם שכם כי שכם בא כל־ישראל להמליך אתו
  2. ויהי כשמע ירבעם בן־נבט והוא עודנו במצרים אשר ברח מפני המלך שלמה וישב ירבעם במצרים
  3. וישלחו ויקראו־לו ויבאו [ויבא] ירבעם וכל־קהל ישראל וידברו אל־רחבעם לאמר
  4. אביך הקשה את־עלנו ואתה עתה הקל מעבדת אביך הקשה ומעלו הכבד אשר־נתן עלינו ונעבדך
  5. ויאמר אליהם לכו עד שלשה ימים ושובו אלי וילכו העם
  6. ויועץ המלך רחבעם את־הזקנים אשר־היו עמדים את־פני שלמה אביו בהיתו חי לאמר איך אתם נועצים להשיב את־העם־הזה דבר
  7. וידבר [וידברו] אליו לאמר אם־היום תהיה־עבד לעם הזה ועבדתם ועניתם ודברת אליהם דברים טובים והיו לך עבדים כל־הימים
  8. ויעזב את־עצת הזקנים אשר יעצהו ויועץ את־הילדים אשר גדלו אתו אשר העמדים לפניו
  9. ויאמר אליהם מה אתם נועצים ונשיב דבר את־העם הזה אשר דברו אלי לאמר הקל מן־העל אשר־נתן אביך עלינו
  10. וידברו אליו הילדים אשר גדלו אתו לאמר כה־תאמר לעם הזה אשר דברו אליך לאמר אביך הכביד את־עלנו ואתה הקל מעלינו כה תדבר אליהם קטני עבה ממתני אבי
  11. ועתה אבי העמיס עליכם על כבד ואני אוסיף על־עלכם אבי יסר אתכם בשוטים ואני איסר אתכם בעקרבים
  12. ויבו [ויבוא] ירבעם וכל־העם אל־רחבעם ביום השלישי כאשר דבר המלך לאמר שובו אלי ביום השלישי
  13. ויען המלך את־העם קשה ויעזב את־עצת הזקנים אשר יעצהו
  14. וידבר אליהם כעצת הילדים לאמר אבי הכביד את־עלכם ואני אסיף על־עלכם אבי יסר אתכם בשוטים ואני איסר אתכם בעקרבים
  15. ולא־שמע המלך אל־העם כי־היתה סבה מעם יהוה למען הקים את־דברו אשר דבר יהוה ביד אחיה השילני אל־ירבעם בן־נבט
  16. וירא כל־ישראל כי לא־שמע המלך אליהם וישבו העם את־המלך דבר לאמר מה־לנו חלק בדוד ולא־נחלה בבן־ישי לאהליך ישראל עתה ראה ביתך דוד וילך ישראל לאהליו
  17. ובני ישראל הישבים בערי יהודה וימלך עליהם רחבעם
  18. וישלח המלך רחבעם את־אדרם אשר על־המס וירגמו כל־ישראל בו אבן וימת והמלך רחבעם התאמץ לעלות במרכבה לנוס ירושלם
  19. ויפשעו ישראל בבית דוד עד היום הזה
  20. ויהי כשמע כל־ישראל כי־שב ירבעם וישלחו ויקראו אתו אל־העדה וימליכו אתו על־כל־ישראל לא היה אחרי בית־דוד זולתי שבט־יהודה לבדו
  21. ויבאו [ויבא] רחבעם ירושלם ויקהל את־כל־בית יהודה ואת־שבט בנימן מאה ושמנים אלף בחור עשה מלחמה להלחם עם־בית ישראל להשיב את־המלוכה לרחבעם בן־שלמה
  22. ויהי דבר האלהים אל־שמעיה איש־האלהים לאמר
  23. אמר אל־רחבעם בן־שלמה מלך יהודה ואל־כל־בית יהודה ובנימין ויתר העם לאמר
  24. כה אמר יהוה לא־תעלו ולא־תלחמון עם־אחיכם בני־ישראל שובו איש לביתו כי מאתי נהיה הדבר הזה וישמעו את־דבר יהוה וישבו ללכת כדבר יהוה
  25. ויבן ירבעם את־שכם בהר אפרים וישב בה ויצא משם ויבן את־פנואל
  26. ויאמר ירבעם בלבו עתה תשוב הממלכה לבית דוד
  27. אם־יעלה העם הזה לעשות זבחים בבית־יהוה בירושלם ושב לב העם הזה אל־אדניהם אל־רחבעם מלך יהודה והרגני ושבו אל־רחבעם מלך־יהודה
  28. ויועץ המלך ויעש שני עגלי זהב ויאמר אלהם רב־לכם מעלות ירושלם הנה אלהיך ישראל אשר העלוך מארץ מצרים
  29. וישם את־האחד בבית־אל ואת־האחד נתן בדן
  30. ויהי הדבר הזה לחטאת וילכו העם לפני האחד עד־דן
  31. ויעש את־בית במות ויעש כהנים מקצות העם אשר לא־היו מבני לוי
  32. ויעש ירבעם חג בחדש השמיני בחמשה־עשר יום לחדש כחג אשר ביהודה ויעל על־המזבח כן עשה בבית־אל לזבח לעגלים אשר־עשה והעמיד בבית אל את־כהני הבמות אשר עשה
  33. ויעל על־המזבח אשר־עשה בבית־אל בחמשה עשר יום בחדש השמיני בחדש אשר־בדא מלבד [מלבו] ויעש חג לבני ישראל ויעל על־המזבח להקטיר

פסוקים מנוקד

  1. וַיֵּלֶךְ רְחַבְעָם שְׁכֶם כִּי שְׁכֶם בָּא כָל־יִשְׂרָאֵל לְהַמְלִיךְ אֹתוֹ׃
  2. וַיְהִי כִּשְׁמֹעַ יָרָבְעָם בֶּן־נְבָט וְהוּא עוֹדֶנּוּ בְמִצְרַיִם אֲשֶׁר בָּרַח מִפְּנֵי הַמֶּלֶךְ שְׁלֹמֹה וַיֵּשֶׁב יָרָבְעָם בְּמִצְרָיִם׃
  3. וַיִּשְׁלְחוּ וַיִּקְרְאוּ־לוֹ ויבאו [וַיָּבֹא] יָרָבְעָם וְכָל־קְהַל יִשְׂרָאֵל וַיְדַבְּרוּ אֶל־רְחַבְעָם לֵאמֹר׃
  4. אָבִיךָ הִקְשָׁה אֶת־עֻלֵּנוּ וְאַתָּה עַתָּה הָקֵל מֵעֲבֹדַת אָבִיךָ הַקָּשָׁה וּמֵעֻלּוֹ הַכָּבֵד אֲשֶׁר־נָתַן עָלֵינוּ וְנַעַבְדֶךָּ׃
  5. וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם לְכוּ עֹד שְׁלֹשָׁה יָמִים וְשׁוּבוּ אֵלָי וַיֵּלְכוּ הָעָם׃
  6. וַיִּוָּעַץ הַמֶּלֶךְ רְחַבְעָם אֶת־הַזְּקֵנִים אֲשֶׁר־הָיוּ עֹמְדִים אֶת־פְּנֵי שְׁלֹמֹה אָבִיו בִּהְיֹתוֹ חַי לֵאמֹר אֵיךְ אַתֶּם נוֹעָצִים לְהָשִׁיב אֶת־הָעָם־הַזֶּה דָּבָר׃
  7. וידבר [וַיְדַבְּרוּ] אֵלָיו לֵאמֹר אִם־הַיּוֹם תִּהְיֶה־עֶבֶד לָעָם הַזֶּה וַעֲבַדְתָּם וַעֲנִיתָם וְדִבַּרְתָּ אֲלֵיהֶם דְּבָרִים טוֹבִים וְהָיוּ לְךָ עֲבָדִים כָּל־הַיָּמִים׃
  8. וַיַּעֲזֹב אֶת־עֲצַת הַזְּקֵנִים אֲשֶׁר יְעָצֻהוּ וַיִּוָּעַץ אֶת־הַיְלָדִים אֲשֶׁר גָּדְלוּ אִתּוֹ אֲשֶׁר הָעֹמְדִים לְפָנָיו׃
  9. וַיֹּאמֶר אֲלֵיהֶם מָה אַתֶּם נוֹעָצִים וְנָשִׁיב דָּבָר אֶת־הָעָם הַזֶּה אֲשֶׁר דִּבְּרוּ אֵלַי לֵאמֹר הָקֵל מִן־הָעֹל אֲשֶׁר־נָתַן אָבִיךָ עָלֵינוּ׃
  10. וַיְדַבְּרוּ אֵלָיו הַיְלָדִים אֲשֶׁר גָּדְלוּ אִתּוֹ לֵאמֹר כֹּה־תֹאמַר לָעָם הַזֶּה אֲשֶׁר דִּבְּרוּ אֵלֶיךָ לֵאמֹר אָבִיךָ הִכְבִּיד אֶת־עֻלֵּנוּ וְאַתָּה הָקֵל מֵעָלֵינוּ כֹּה תְּדַבֵּר אֲלֵיהֶם קָטָנִּי עָבָה מִמָּתְנֵי אָבִי׃
  11. וְעַתָּה אָבִי הֶעְמִיס עֲלֵיכֶם עֹל כָּבֵד וַאֲנִי אוֹסִיף עַל־עֻלְּכֶם אָבִי יִסַּר אֶתְכֶם בַּשּׁוֹטִים וַאֲנִי אֲיַסֵּר אֶתְכֶם בָּעַקְרַבִּים׃
  12. ויבו [וַיָּבוֹא] יָרָבְעָם וְכָל־הָעָם אֶל־רְחַבְעָם בַּיּוֹם הַשְּׁלִישִׁי כַּאֲשֶׁר דִּבֶּר הַמֶּלֶךְ לֵאמֹר שׁוּבוּ אֵלַי בַּיּוֹם הַשְּׁלִישִׁי׃
  13. וַיַּעַן הַמֶּלֶךְ אֶת־הָעָם קָשָׁה וַיַּעֲזֹב אֶת־עֲצַת הַזְּקֵנִים אֲשֶׁר יְעָצֻהוּ׃
  14. וַיְדַבֵּר אֲלֵיהֶם כַּעֲצַת הַיְלָדִים לֵאמֹר אָבִי הִכְבִּיד אֶת־עֻלְּכֶם וַאֲנִי אֹסִיף עַל־עֻלְּכֶם אָבִי יִסַּר אֶתְכֶם בַּשּׁוֹטִים וַאֲנִי אֲיַסֵּר אֶתְכֶם בָּעַקְרַבִּים׃
  15. וְלֹא־שָׁמַע הַמֶּלֶךְ אֶל־הָעָם כִּי־הָיְתָה סִבָּה מֵעִם יְהוָה לְמַעַן הָקִים אֶת־דְּבָרוֹ אֲשֶׁר דִּבֶּר יְהוָה בְּיַד אֲחִיָּה הַשִּׁילֹנִי אֶל־יָרָבְעָם בֶּן־נְבָט׃
  16. וַיַּרְא כָּל־יִשְׂרָאֵל כִּי לֹא־שָׁמַע הַמֶּלֶךְ אֲלֵיהֶם וַיָּשִׁבוּ הָעָם אֶת־הַמֶּלֶךְ דָּבָר לֵאמֹר מַה־לָּנוּ חֵלֶק בְּדָוִד וְלֹא־נַחֲלָה בְּבֶן־יִשַׁי לְאֹהָלֶיךָ יִשְׂרָאֵל עַתָּה רְאֵה בֵיתְךָ דָּוִד וַיֵּלֶךְ יִשְׂרָאֵל לְאֹהָלָיו׃
  17. וּבְנֵי יִשְׂרָאֵל הַיֹּשְׁבִים בְּעָרֵי יְהוּדָה וַיִּמְלֹךְ עֲלֵיהֶם רְחַבְעָם׃
  18. וַיִּשְׁלַח הַמֶּלֶךְ רְחַבְעָם אֶת־אֲדֹרָם אֲשֶׁר עַל־הַמַּס וַיִּרְגְּמוּ כָל־יִשְׂרָאֵל בּוֹ אֶבֶן וַיָּמֹת וְהַמֶּלֶךְ רְחַבְעָם הִתְאַמֵּץ לַעֲלוֹת בַּמֶּרְכָּבָה לָנוּס יְרוּשָׁלִָם׃
  19. וַיִּפְשְׁעוּ יִשְׂרָאֵל בְּבֵית דָּוִד עַד הַיּוֹם הַזֶּה׃
  20. וַיְהִי כִּשְׁמֹעַ כָּל־יִשְׂרָאֵל כִּי־שָׁב יָרָבְעָם וַיִּשְׁלְחוּ וַיִּקְרְאוּ אֹתוֹ אֶל־הָעֵדָה וַיַּמְלִיכוּ אֹתוֹ עַל־כָּל־יִשְׂרָאֵל לֹא הָיָה אַחֲרֵי בֵית־דָּוִד זוּלָתִי שֵׁבֶט־יְהוּדָה לְבַדּוֹ׃
  21. ויבאו [וַיָּבֹא] רְחַבְעָם יְרוּשָׁלִַם וַיַּקְהֵל אֶת־כָּל־בֵּית יְהוּדָה וְאֶת־שֵׁבֶט בִּנְיָמִן מֵאָה וּשְׁמֹנִים אֶלֶף בָּחוּר עֹשֵׂה מִלְחָמָה לְהִלָּחֵם עִם־בֵּית יִשְׂרָאֵל לְהָשִׁיב אֶת־הַמְּלוּכָה לִרְחַבְעָם בֶּן־שְׁלֹמֹה׃
  22. וַיְהִי דְּבַר הָאֱלֹהִים אֶל־שְׁמַעְיָה אִישׁ־הָאֱלֹהִים לֵאמֹר׃
  23. אֱמֹר אֶל־רְחַבְעָם בֶּן־שְׁלֹמֹה מֶלֶךְ יְהוּדָה וְאֶל־כָּל־בֵּית יְהוּדָה וּבִנְיָמִין וְיֶתֶר הָעָם לֵאמֹר׃
  24. כֹּה אָמַר יְהוָה לֹא־תַעֲלוּ וְלֹא־תִלָּחֲמוּן עִם־אֲחֵיכֶם בְּנֵי־יִשְׂרָאֵל שׁוּבוּ אִישׁ לְבֵיתוֹ כִּי מֵאִתִּי נִהְיָה הַדָּבָר הַזֶּה וַיִּשְׁמְעוּ אֶת־דְּבַר יְהוָה וַיָּשֻׁבוּ לָלֶכֶת כִּדְבַר יְהוָה׃
  25. וַיִּבֶן יָרָבְעָם אֶת־שְׁכֶם בְּהַר אֶפְרַיִם וַיֵּשֶׁב בָּהּ וַיֵּצֵא מִשָּׁם וַיִּבֶן אֶת־פְּנוּאֵל׃
  26. וַיֹּאמֶר יָרָבְעָם בְּלִבּוֹ עַתָּה תָּשׁוּב הַמַּמְלָכָה לְבֵית דָּוִד׃
  27. אִם־יַעֲלֶה הָעָם הַזֶּה לַעֲשׂוֹת זְבָחִים בְּבֵית־יְהוָה בִּירוּשָׁלִַם וְשָׁב לֵב הָעָם הַזֶּה אֶל־אֲדֹנֵיהֶם אֶל־רְחַבְעָם מֶלֶךְ יְהוּדָה וַהֲרָגֻנִי וְשָׁבוּ אֶל־רְחַבְעָם מֶלֶךְ־יְהוּדָה׃
  28. וַיִּוָּעַץ הַמֶּלֶךְ וַיַּעַשׂ שְׁנֵי עֶגְלֵי זָהָב וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם רַב־לָכֶם מֵעֲלוֹת יְרוּשָׁלִַם הִנֵּה אֱלֹהֶיךָ יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר הֶעֱלוּךָ מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם׃
  29. וַיָּשֶׂם אֶת־הָאֶחָד בְּבֵית־אֵל וְאֶת־הָאֶחָד נָתַן בְּדָן׃
  30. וַיְהִי הַדָּבָר הַזֶּה לְחַטָּאת וַיֵּלְכוּ הָעָם לִפְנֵי הָאֶחָד עַד־דָּן׃
  31. וַיַּעַשׂ אֶת־בֵּית בָּמוֹת וַיַּעַשׂ כֹּהֲנִים מִקְצוֹת הָעָם אֲשֶׁר לֹא־הָיוּ מִבְּנֵי לֵוִי׃
  32. וַיַּעַשׂ יָרָבְעָם חָג בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁמִינִי בַּחֲמִשָּׁה־עָשָׂר יוֹם לַחֹדֶשׁ כֶּחָג אֲשֶׁר בִּיהוּדָה וַיַּעַל עַל־הַמִּזְבֵּחַ כֵּן עָשָׂה בְּבֵית־אֵל לְזַבֵּחַ לָעֲגָלִים אֲשֶׁר־עָשָׂה וְהֶעֱמִיד בְּבֵית אֵל אֶת־כֹּהֲנֵי הַבָּמוֹת אֲשֶׁר עָשָׂה׃
  33. וַיַּעַל עַל־הַמִּזְבֵּחַ אֲשֶׁר־עָשָׂה בְּבֵית־אֵל בַּחֲמִשָּׁה עָשָׂר יוֹם בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁמִינִי בַּחֹדֶשׁ אֲשֶׁר־בָּדָא מלבד [מִלִּבּוֹ] וַיַּעַשׂ חָג לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל וַיַּעַל עַל־הַמִּזְבֵּחַ לְהַקְטִיר׃

מקומות

  • בית אל

    עיר בגבול בנימין ואפרים.
    כיום מזוהה עם ח' ביתין (ר' אשתורי הפרחי).

  • דן, ליש

    שם העיר הראשית של שבט דן, שנקראה לפני הכיבוש ליש או לשם.
    כיום מזוהה עם תל אל-קאדי, הוא תל דן. (רובינסון)

  • ירושלים

    ליבם סולגק. בראיט ולחת צורק מונחף, בגורמי מגמש. תרבנך וסתעד לכנו סתשם השמה – לתכי מורגם בורק? לתיג ישבעס.

  • פנואל

    עיר בעבר הירדן המזרחי, סמוכה למעבר נחל יבוק.
    מזוהה עם תל אל-ד'הב א-שרקי (ס' מריל).

  • שכם

    העיר המרכזית בשומרון, מזוהה עם תל בלאטה במזרח שכם המודרנית, בין הר גריזים להר עיבל.

  • יהודה

    חבל ארץ הררי המשתרע בין אזור בית אל בצפון לבקעת באר שבע בדרום.