מלכים א-פרק-15

ביאורים

  • וּבִשְְְׁנַת שְְׁמֹנֶה עֶשְְְׂרֵה לַמֶּלֶךְְְ יָָרָָבְְְעָם בֶּן־נְְבָט מָלַךְְְ אֲבִיָּם, בנו של רחבעם תחתיו עַל־יְְהוּדָה.

  • שָׁלֹשׁ שָׁנִים מָלַךְְְ בִּירוּשָׁלִָם, וְְשֵׁם אִמּוֹמַעֲכָה בַּת־אֲבִישָׁלוֹם. ייתכן שהייתה בתו או נכדתו של אבשלום בן דוד.

  • וַיֵּלֶךְְְ בְְּכָָל־חַטֹּאות אָבִיו אֲשֶׁר־עָשָׂה לְְפָנָיו. רחבעם לא יזם מעשים רעים, אך גם לא נאבק בפולחן הבמות – בין שנעשה לאלוקי ישראל אך שלא כדין, ובין שנעשה לעבודה זרה. וְְלֹא־הָיָה לְְבָבוֹ של אבים שָׁלֵם עִם־ה' אֱלֹהָיו כִּלְְְבַב דָּוִד אָבִיו,

  • כִּי לְְמַעַן דָּוִד נָתַן ה' אֱלֹהָיו לוֹ נִיר, המשכיות, שלטון, או: קרקע חרושה בִּירוּשָׁלִָם, לְְהָקִים אֶת־בְְּנוֹ אַחֲרָיו וּלְְְהַעֲמִיד אֶת יְְרוּשָׁלִָם, לקיימה כעיר המלוכה וכעיר הקודש.

  • אֲשֶׁר עָשָׂה דָוִד אֶת־הַיָּשָׁר בְְּעֵינֵי ה' וְְלֹא־סָר מִכֹּל אֲשֶׁר צִוָּהוּ כֹּל יְְמֵי חַיָּיו, רַק בִּדְְְבַר אוּרִיָּה הַחִתִּי אפשר היה למצוא בו חטא חמור, אבל בשאר דרכיו ופעולותיו נהג כרצון ה'. הערה זו מדגישה כי כוחם של מלכי יהודה נבע מהיצמדותם לרצון ה', וכי עזיבת הדרך הראויה הייתה כרוכה בעונש.

  • וּמִלְְְחָמָה הָיְְתָה בֵין־רְְחַבְְְעָם וּבֵין יָָרָָבְְְעָם כָָּל־יְְמֵי חַיָּיו של רחבעם.

  • וְְיֶתֶר דִּבְְְרֵי אֲבִיָּם וְְכָָל־אֲשֶׁר עָשָׂה בהיותו מלך בירושלים הֲלוֹא־הֵם כְְּתוּבִים עַל־סֵפֶר דִּבְְְרֵי הַיָּמִים לְְמַלְְְכֵי יְְהוּדָה. וּמִלְְְחָמָה הָיְְתָה, פשיטות ותקיפות חוזרות ונשנות באזור הגבול היו גם בֵּין אֲבִיָּם וּבֵין יָָרָָבְְְעָם.

  • וַיִּשְְְׁכַּב אֲבִיָּם עִם־אֲבֹתָיו. וַיִּקְְְבְְּרוּ אֹתוֹ בְְּעִיר דָּוִד עם אבותיו המלכים. וַיִּמְְְלֹךְְְ אָסָא בְְנוֹ תַּחְְְתָּיו.

  • וּבִשְְְׁנַת עֶשְְְׂרִים לְְיָָרָָבְְְעָם מֶלֶךְְְ יִשְְְׂרָאֵל מָלַךְְְ אָסָא עַל־יְְהוּדָה. לעיל נאמר שמלכות אבים התחילה בשנת שמונה – עשרה לירבעם וארכה שלוש שנים, אבל לא היו אלה שנים מלאות.

  • וְְאַרְְְבָּעִים וְְאַחַת שָׁנָה מָלַךְְְ בִּירוּשָׁלִָם, וְְשֵׁם אִמּוֹ, סבתו, אם אביו, מַעֲכָה בַּת־אֲבִישָׁלוֹם. אסא היה צעיר כשעלה על כס המלכות, כיוון שאביו מלך זמן קצר בלבד. לכן אפשר שבזמנו המלכה השלטת הייתה סבתו.

  • וַיַּעַשׂ אָסָא הַיָּשָׁר בְְּעֵינֵי ה' כְְּדָוִד אָבִיו.

  • וַיַּעֲבֵר הַקְְּדֵשִׁים, גברים שנועדו למשכב זכר ושימשו בפולחן עבודה זרה מִן־הָאָרֶץ, וַיָּסַר אֶת־כָָּל־הַגִּלֻּלִים, כינוי גנאי לעבודה זרה אֲשֶׁר עָשׂוּ אֲבֹתָיו או שהסכימו לעשייתם.

  • וְְגַם אֶת־מַעֲכָה אִמּוֹ הוא ביקר על מעשיה, ולא רק גער בה אלא וַיְְְסִרֶהָ מִמעמדה הרשמי – גְְּבִירָה על אֲשֶׁר־עָשְְׂתָה מִפְְְלֶצֶת, פסל מעורר פלצות, מזעזע לַאֲשֵׁרָה. וַיִּכְְְרֹת אָסָא אֶת־מִפְְְלַצְְְתָּהּ, שכפי הנראה הייתה עשויה מעץ, וַיִּשְְְׂרֹף אותה בְְּנַחַל קִדְְְרוֹן.

  • וְְאולם הַבָּמוֹת לֹא־סָרוּ. רַק, אבל לְְבַב־אָסָא הָיָה שָׁלֵם עִם־ה' כָָּל־יָמָיו.

  • וַיָּבֵא אֶת־קָָדְְְשֵׁי, הקדשי אָבִיו וְְאת קָָדְְְשֵׁי בֵּית ה' שהכילו כֶּסֶף וְְזָהָב וְְכֵלִים. לא היה זה רק הרכוש ששימש לצורכי בית ה', אלא אוצר הממלכה שלא השתמשו בו, ועל כן אוחסן בבית ה'. כאן נקטע סיפור הבאת הכספים במשפטי רקע אחדים:

  • וּמִלְְְחָמָה הָיְְתָה בֵּין אָסָא וּבֵין בַּעְְְשָׁא מֶלֶךְְְ־יִשְְְׂרָאֵל, שהקים בינתיים שושלת חדשה בישראל, כָָּל־יְְמֵיהֶם. לא הייתה זו מלחמה אישית אלא המשך החיכוך המתוח בין הממלכות.

  • וַיַּעַל בַּעְְְשָׁא מֶלֶךְְְ־יִשְְְׂרָאֵל עַל־יְְהוּדָה. בעשא התקדם לעבר יהודה, אך עדיין לא פתח במתקפה. וַיִּבֶן אֶת־הָרָמָה, העיר שבה ישב בזמנו שמואל הנביא, בגבולה הדרומי של ממלכת ישראל, והקים בה מצודה מבוצרת היטב, לְְבִלְְְתִּי תֵּת יֹצֵא וָבָא לְְאָסָא מֶלֶךְְְ יְְהוּדָה, לחסום את הדרכים הראשיות המובילות מיהודה לישראל, כדי למנוע מאסא פעולה צבאית משמעותית בעתיד. מלכי ישראל לא ביקשו להפיל את ממלכת יהודה, ונראה שאף בעשא לא התכוון להתקדם ולתקוף את יהודה, אך אסא מצא עצמו בעמדה נחותה, לפחות טקטית, והחליט לפעול. הואיל וצבאו לא היה חזק דיו, נקט אסא פתרון ששימש גם כמה מלכים אחריו:

  • וַיִּקַּח אָסָא אֶת־כָָּל־הַכֶּסֶף וְְהַזָּהָב הַנּוֹתָרִים בְְּאוֹצְְרוֹת בֵּית־ה' וְְאֶת־אוֹצְְרוֹת בֵּית הַמֶּלֶךְְְ, וַיִּתְְּנֵם בְְּיַד עֲבָדָיו, וַיִּשְְְׁלָחֵם הַמֶּלֶךְְְ אָסָא אֶל־בֶּן־הֲדַד בֶּן־טַבְְְרִמֹּן בֶּן־חֶזְְְיוֹן מֶלֶךְְְ אֲרָם הַיֹּשֵׁב בְְּדַמֶּשֶׂק לֵאמֹר:

  • בְְּרִית בֵּינִי וּבֵינֶךָ, בֵּין אָבִי וּבֵין אָבִיךָ. במשך שנים היחסים ביננו טובים. גם אם לא כרתנו ברית באופן יזום, לא היו בינינו סכסוכים, באשר אין לנו אפילו גבול משותף. הִנֵּה שָׁלַחְְְתִּי לְְךָ שֹׁחַד כֶּסֶף וְְזָהָב. לֵךְְְ הָפֵרָה אֶת־בְְּרִיתְְךָ אֶת, עם בַּעְְְשָׁא מֶלֶךְְְ־יִשְְְׂרָאֵל למען ברית אתי, שבצדה טובת הנאה. העדף את האינטרסים שלי על פני אלה של מלך ישראל. וְְיַעֲלֶה, כדי שיסור מֵעָלָי. אני אינני יכול לעשות דבר, אבל אתה מסוגל לתקוף אותו מצפון. התגרותך בו תאלץ אותו להפסיק להציק לי.

  • וַיִּשְְְׁמַע בֶּן־הֲדַד אֶל־הַמֶּלֶךְְְ אָסָא. הוא קיבל את הצעתו. נראה שלא היה להוט לשמור אמונים לממלכת ישראל, וכאשר קיבל עידוד כספי והבטחה לשיתוף פעולה מדרום – וַיִּשְְְׁלַח אֶת־שָׂרֵי הַחֲיָלִים אֲשֶׁר־לוֹ ועמם יחידות צבאיות עַל־עָרֵי יִשְְְׂרָאֵל. וַיַּךְְְ אֶת־עִיּוֹן וְְאֶת־דָּן וְְאֵת אָבֵל בֵּית־מַעֲכָה וְְאֵת כָָּל־כִּנְְרוֹת, העיר כינרת ותחומה, או: שם כולל לערים באזור שפת ים כנרת ש עַל כָָּל־אֶרֶץ נַפְְְתָּלִי. הוא פשט על ערים בגבולות הצפוניים של ישראל, תקף אותן, פלש לממלכה ולקח עמו שבויים ושלל.

  • וַיְְְהִי כִּשְְְׁמֹעַ בַּעְְְשָׁא שהוא נתון למתקפה מצפון, וַיֶּחְְְדַּל מִבְְּנוֹת אֶת־הָרָמָה. הוא הפסיק, כצפוי, את פעולותיו כנגד ממלכת יהודה, והתמקד במאמץ לייצב את גבולותיו במקום לתקוף. וַיֵּשֶׁב בְְּתִרְְְצָה, עירו של ירבעם, שאותה בנה כבירה חדשה לישראל.

  • וְְהַמֶּלֶךְְְ אָסָא הִשְְְׁמִיעַ, גייס אֶת־כָָּל תושבי ארץ יְְהוּדָה, אֵין נָקִי. איש לא היה פטור. הצו הקיף גם את מי שבדרך כלל אינם אנשי צבא. וַיִּשְְְׂאוּ אֶת־אַבְְְנֵי המבצר שב רָמָה וְְאֶת־עֵצֶיהָ אֲשֶׁר בָּנָה בַּעְְְשָׁא. אסא רצה להשמיד את האיום הפוטנציאלי, ולכן הורה לכל אנשיו שיפרקו את המבנה ויעבירו מן המקום את חומרי הבניין שלו. וַיִּבֶן בָּם – באותם עצים ואבנים הַמֶּלֶךְְְ אָסָא אֶת־גֶּבַע בִּנְְְיָמִן וְְאֶת־הַמִּצְְְפָּה, ערי הגבול שלו.

  • וְְיֶתֶר כָָּל־דִּבְְְרֵי אָסָא וְְכָָל־גְְּבוּרָתוֹ וְְכָָל־אֲשֶׁר עָשָׂה, וְְהֶעָרִים אֲשֶׁר בָּנָה, הֲלֹא־הֵמָּה כְְתוּבִים בפירוט עַל־סֵפֶר דִּבְְְרֵי הַיָּמִים לְְמַלְְְכֵי יְְהוּדָה. כאן נוספת הערה: רַק לְְעֵת זִקְְְנָתוֹ חָלָה אֶת־רַגְְְלָיו, סבל ממחלה ברגליו.

  • וַיִּשְְְׁכַּב אָסָא עִם־אֲבֹתָיו, וַיִּקָּבֵר עִם־אֲבֹתָיו בְְּעִיר דָּוִד אָבִיו. וַיִּמְְְלֹךְְְ יְְהוֹשָׁפָט בְְּנוֹ תַּחְְְתָּיו. נדב בן ירבעם המשיך בדרכי אביו ונרצח על ידי בעשא. כך מימש בעשא את נבואת העונש לבית ירבעם. מכיוון שאף בעשא המשיך להחזיק בפולחן העגלים שבבית – אל ודן, לא הייתה הצדקה להמשך שושלתו. על כן אף הוא שמע מפי נביא שמלכותו לא תיכון. את נבואת עונשו, שהשמיע באוזניו הנביא יהוא בן חנני, מימש שר הצבא זמרי כאשר הרג את בנו של בעשא, אלה.

  • וְְנָדָב בֶּן־יָָרָָבְְְעָם מָלַךְְְ עַל־יִשְְְׂרָאֵל בִּשְְְׁנַת שְְׁתַּיִם לְְאָסָא מֶלֶךְְְ יְְהוּדָה, שהרי אסא עלה לשלטון בשנתו העשרים של ירבעם, וירבעם מלך עשרים ושתיים שנים. וַיִּמְְְלֹךְְְ עַל־יִשְְְׂרָאֵל שְְׁנָתָיִם.

  • וַיַּעַשׂ הָרַע בְְּעֵינֵי ה', וַיֵּלֶךְְְ בְְּדֶרֶךְְְ אָבִיו וּבְְְחַטָּאתוֹ אֲשֶׁר הֶחֱטִיא אֶת־יִשְְְׂרָאֵל. עגלי הזהב ומנהגי הפולחן הזרים עמדו בעינם בתקופת נדב.

  • וַיִּקְְְשֹׁר עָלָיו, ארגן מרד כנגדו בַּעְְְשָׁא בֶן־אֲחִיָּה לְְבֵית יִשָּׂשכָר. וַיַּכֵּהוּ בַעְְְשָׁא בּעיר גִבְְּתוֹן אֲשֶׁר לַפְְּלִשְְְׁתִּים. וְְנָדָב וְְכָָל־יִשְְְׂרָאֵל צָרִים עַל־גִּבְְּתוֹן. מאחר שהפלשתים איימו על הגבול המערבי נדב ביקש לבצר את הגבול והטיל מצור על גבתון. בזמן המצור נכחו במקום רק חיילים. כנראה בעשא הצליח לשכנע את חלקם להצטרף אליו, וכך עלה בידו להוציא את תכניתו אל הפועל.

  • וַיְְְמִתֵהוּ בַעְְְשָׁא בִּשְְְׁנַת שָׁלֹשׁ לְְאָסָא מֶלֶךְְְ יְְהוּדָה. נדב לא מלך שנתיים מלאות, וַיִּמְְְלֹךְְְ תַּחְְְתָּיו.

  • וַיְְְהִי כְְמָָלְְְכוֹ הִכָּה בעשא אֶת־כָָּל־בֵּית יָָרָָבְְְעָם, לֹא־הִשְְְׁאִיר כָָּל־נְְשָׁמָה לְְיָָרָָבְְְעָם עַד־הִשְְְׁמִדוֹ, כִּדְְְבַר ה' אֲשֶׁר דִּבֶּר בְְּיַד־עַבְְְדּוֹ אֲחִיָּה הַשִּׁילֹנִי. בעשא לא עשה זאת כדי לקיים את דבר ה', אלא משום שרצה למנוע את האפשרות שמשפחת ירבעם ונדב תתבע את השלטון בעתיד.

  • עַל־חַטֹּאות יָָרָָבְְְעָם אֲשֶׁר חָטָא וַאֲשֶׁר הֶחֱטִיא אֶת־יִשְְְׂרָאֵל, בְְּכַעְְְסוֹ אֲשֶׁר הִכְְְעִיס אֶת־ה' אֱלֹהֵי יִשְְְׂרָאֵל.

  • וְְיֶתֶר דִּבְְְרֵי נָדָב וְְכָָל־אֲשֶׁר עָשָׂה, הֲלֹא־הֵם כְְּתוּבִים ביתר פירוט עַל־סֵפֶר דִּבְְְרֵי הַיָּמִים לְְמַלְְְכֵי יִשְְְׂרָאֵל.

  • וּמִלְְְחָמָה הָיְְתָה בֵּין אָסָא וּבֵין בַּעְְְשָׁא מֶלֶךְְְ־יִשְְְׂרָאֵל כָָּל־יְְמֵיהֶם.

  • בִּשְְְׁנַת שָׁלֹשׁ לְְאָסָא מֶלֶךְְְ יְְהוּדָה מָלַךְְְ בַּעְְְשָׁא בֶן־אֲחִיָּה עַל־כָָּל־יִשְְְׂרָאֵל בְְּתִרְְְצָה עֶשְְְׂרִים וְְאַרְְְבַּע שָׁנָה.

  • וַיַּעַשׂ הָרַע בְְּעֵינֵי ה', וַיֵּלֶךְְְ בְְּדֶרֶךְְְ יָָרָָבְְְעָם וּבְְְחַטָּאתוֹ אֲשֶׁר הֶחֱטִיא אֶת־יִשְְְׂרָאֵל.

פסוקים

  1. ובשנת שמנה עשרה למלך ירבעם בן־נבט מלך אבים על־יהודה
  2. שלש שנים מלך בירושלם ושם אמו מעכה בת־אבישלום
  3. וילך בכל־חטאות אביו אשר־עשה לפניו ולא־היה לבבו שלם עם־יהוה אלהיו כלבב דוד אביו
  4. כי למען דוד נתן יהוה אלהיו לו ניר בירושלם להקים את־בנו אחריו ולהעמיד את־ירושלם
  5. אשר עשה דוד את־הישר בעיני יהוה ולא־סר מכל אשר־צוהו כל ימי חייו רק בדבר אוריה החתי
  6. ומלחמה היתה בין־רחבעם ובין ירבעם כל־ימי חייו
  7. ויתר דברי אבים וכל־אשר עשה הלוא־הם כתובים על־ספר דברי הימים למלכי יהודה ומלחמה היתה בין אבים ובין ירבעם
  8. וישכב אבים עם־אבתיו ויקברו אתו בעיר דוד וימלך אסא בנו תחתיו
  9. ובשנת עשרים לירבעם מלך ישראל מלך אסא מלך יהודה
  10. וארבעים ואחת שנה מלך בירושלם ושם אמו מעכה בת־אבישלום
  11. ויעש אסא הישר בעיני יהוה כדוד אביו
  12. ויעבר הקדשים מן־הארץ ויסר את־כל־הגללים אשר עשו אבתיו
  13. וגם את־מעכה אמו ויסרה מגבירה אשר־עשתה מפלצת לאשרה ויכרת אסא את־מפלצתה וישרף בנחל קדרון
  14. והבמות לא־סרו רק לבב־אסא היה שלם עם־יהוה כל־ימיו
  15. ויבא את־קדשי אביו וקדשו [וקדשי] בית יהוה כסף וזהב וכלים
  16. ומלחמה היתה בין אסא ובין בעשא מלך־ישראל כל־ימיהם
  17. ויעל בעשא מלך־ישראל על־יהודה ויבן את־הרמה לבלתי תת יצא ובא לאסא מלך יהודה
  18. ויקח אסא את־כל־הכסף והזהב הנותרים באוצרות בית־יהוה ואת־אוצרות בית מלך [המלך] ויתנם ביד־עבדיו וישלחם המלך אסא אל־בן־הדד בן־טברמן בן־חזיון מלך ארם הישב בדמשק לאמר
  19. ברית ביני ובינך בין אבי ובין אביך הנה שלחתי לך שחד כסף וזהב לך הפרה את־בריתך את־בעשא מלך־ישראל ויעלה מעלי
  20. וישמע בן־הדד אל־המלך אסא וישלח את־שרי החילים אשר־לו על־ערי ישראל ויך את־עיון ואת־דן ואת אבל בית־מעכה ואת כל־כנרות על כל־ארץ נפתלי
  21. ויהי כשמע בעשא ויחדל מבנות את־הרמה וישב בתרצה
  22. והמלך אסא השמיע את־כל־יהודה אין נקי וישאו את־אבני הרמה ואת־עציה אשר בנה בעשא ויבן בם המלך אסא את־גבע בנימן ואת־המצפה
  23. ויתר כל־דברי־אסא וכל־גבורתו וכל־אשר עשה והערים אשר בנה הלא־המה כתובים על־ספר דברי הימים למלכי יהודה רק לעת זקנתו חלה את־רגליו
  24. וישכב אסא עם־אבתיו ויקבר עם־אבתיו בעיר דוד אביו וימלך יהושפט בנו תחתיו
  25. ונדב בן־ירבעם מלך על־ישראל בשנת שתים לאסא מלך יהודה וימלך על־ישראל שנתים
  26. ויעש הרע בעיני יהוה וילך בדרך אביו ובחטאתו אשר החטיא את־ישראל
  27. ויקשר עליו בעשא בן־אחיה לבית יששכר ויכהו בעשא בגבתון אשר לפלשתים ונדב וכל־ישראל צרים על־גבתון
  28. וימתהו בעשא בשנת שלש לאסא מלך יהודה וימלך תחתיו
  29. ויהי כמלכו הכה את־כל־בית ירבעם לא־השאיר כל־נשמה לירבעם עד־השמדו כדבר יהוה אשר דבר ביד־עבדו אחיה השילני
  30. על־חטאות ירבעם אשר חטא ואשר החטיא את־ישראל בכעסו אשר הכעיס את־יהוה אלהי ישראל
  31. ויתר דברי נדב וכל־אשר עשה הלא־הם כתובים על־ספר דברי הימים למלכי ישראל
  32. ומלחמה היתה בין אסא ובין בעשא מלך־ישראל כל־ימיהם
  33. בשנת שלש לאסא מלך יהודה מלך בעשא בן־אחיה על־כל־ישראל בתרצה עשרים וארבע שנה
  34. ויעש הרע בעיני יהוה וילך בדרך ירבעם ובחטאתו אשר החטיא את־ישראל

פסוקים מנוקד

  1. וּבִשְׁנַת שְׁמֹנֶה עֶשְׂרֵה לַמֶּלֶךְ יָרָבְעָם בֶּן־נְבָט מָלַךְ אֲבִיָּם עַל־יְהוּדָה׃
  2. שָׁלֹשׁ שָׁנִים מָלַךְ בִּירוּשָׁלִָם וְשֵׁם אִמּוֹ מַעֲכָה בַּת־אֲבִישָׁלוֹם׃
  3. וַיֵּלֶךְ בְּכָל־חַטֹּאות אָבִיו אֲשֶׁר־עָשָׂה לְפָנָיו וְלֹא־הָיָה לְבָבוֹ שָׁלֵם עִם־יְהוָה אֱלֹהָיו כִּלְבַב דָּוִד אָבִיו׃
  4. כִּי לְמַעַן דָּוִד נָתַן יְהוָה אֱלֹהָיו לוֹ נִיר בִּירוּשָׁלִָם לְהָקִים אֶת־בְּנוֹ אַחֲרָיו וּלְהַעֲמִיד אֶת־יְרוּשָׁלִָם׃
  5. אֲשֶׁר עָשָׂה דָוִד אֶת־הַיָּשָׁר בְּעֵינֵי יְהוָה וְלֹא־סָר מִכֹּל אֲשֶׁר־צִוָּהוּ כֹּל יְמֵי חַיָּיו רַק בִּדְבַר אוּרִיָּה הַחִתִּי׃
  6. וּמִלְחָמָה הָיְתָה בֵין־רְחַבְעָם וּבֵין יָרָבְעָם כָּל־יְמֵי חַיָּיו׃
  7. וְיֶתֶר דִּבְרֵי אֲבִיָּם וְכָל־אֲשֶׁר עָשָׂה הֲלוֹא־הֵם כְּתוּבִים עַל־סֵפֶר דִּבְרֵי הַיָּמִים לְמַלְכֵי יְהוּדָה וּמִלְחָמָה הָיְתָה בֵּין אֲבִיָּם וּבֵין יָרָבְעָם׃
  8. וַיִּשְׁכַּב אֲבִיָּם עִם־אֲבֹתָיו וַיִּקְבְּרוּ אֹתוֹ בְּעִיר דָּוִד וַיִּמְלֹךְ אָסָא בְנוֹ תַּחְתָּיו׃
  9. וּבִשְׁנַת עֶשְׂרִים לְיָרָבְעָם מֶלֶךְ יִשְׂרָאֵל מָלַךְ אָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה׃
  10. וְאַרְבָּעִים וְאַחַת שָׁנָה מָלַךְ בִּירוּשָׁלִָם וְשֵׁם אִמּוֹ מַעֲכָה בַּת־אֲבִישָׁלוֹם׃
  11. וַיַּעַשׂ אָסָא הַיָּשָׁר בְּעֵינֵי יְהוָה כְּדָוִד אָבִיו׃
  12. וַיַּעֲבֵר הַקְּדֵשִׁים מִן־הָאָרֶץ וַיָּסַר אֶת־כָּל־הַגִּלֻּלִים אֲשֶׁר עָשׂוּ אֲבֹתָיו׃
  13. וְגַם אֶת־מַעֲכָה אִמּוֹ וַיְסִרֶהָ מִגְּבִירָה אֲשֶׁר־עָשְׂתָה מִפְלֶצֶת לָאֲשֵׁרָה וַיִּכְרֹת אָסָא אֶת־מִפְלַצְתָּהּ וַיִּשְׂרֹף בְּנַחַל קִדְרוֹן׃
  14. וְהַבָּמוֹת לֹא־סָרוּ רַק לְבַב־אָסָא הָיָה שָׁלֵם עִם־יְהוָה כָּל־יָמָיו׃
  15. וַיָּבֵא אֶת־קָדְשֵׁי אָבִיו וקדשו [וְקָדְשֵׁי] בֵּית יְהוָה כֶּסֶף וְזָהָב וְכֵלִים׃
  16. וּמִלְחָמָה הָיְתָה בֵּין אָסָא וּבֵין בַּעְשָׁא מֶלֶךְ־יִשְׂרָאֵל כָּל־יְמֵיהֶם׃
  17. וַיַּעַל בַּעְשָׁא מֶלֶךְ־יִשְׂרָאֵל עַל־יְהוּדָה וַיִּבֶן אֶת־הָרָמָה לְבִלְתִּי תֵּת יֹצֵא וָבָא לְאָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה׃
  18. וַיִּקַּח אָסָא אֶת־כָּל־הַכֶּסֶף וְהַזָּהָב הַנּוֹתָרִים בְּאוֹצְרוֹת בֵּית־יְהוָה וְאֶת־אוֹצְרוֹת בֵּית מלך [הַמֶּלֶךְ] וַיִּתְּנֵם בְּיַד־עֲבָדָיו וַיִּשְׁלָחֵם הַמֶּלֶךְ אָסָא אֶל־בֶּן־הֲדַד בֶּן־טַבְרִמֹּן בֶּן־חֶזְיוֹן מֶלֶךְ אֲרָם הַיֹּשֵׁב בְּדַמֶּשֶׂק לֵאמֹר׃
  19. בְּרִית בֵּינִי וּבֵינֶךָ בֵּין אָבִי וּבֵין אָבִיךָ הִנֵּה שָׁלַחְתִּי לְךָ שֹׁחַד כֶּסֶף וְזָהָב לֵךְ הָפֵרָה אֶת־בְּרִיתְךָ אֶת־בַּעְשָׁא מֶלֶךְ־יִשְׂרָאֵל וְיַעֲלֶה מֵעָלָי׃
  20. וַיִּשְׁמַע בֶּן־הֲדַד אֶל־הַמֶּלֶךְ אָסָא וַיִּשְׁלַח אֶת־שָׂרֵי הַחֲיָלִים אֲשֶׁר־לוֹ עַל־עָרֵי יִשְׂרָאֵל וַיַּךְ אֶת־עִיּוֹן וְאֶת־דָּן וְאֵת אָבֵל בֵּית־מַעֲכָה וְאֵת כָּל־כִּנְרוֹת עַל כָּל־אֶרֶץ נַפְתָּלִי׃
  21. וַיְהִי כִּשְׁמֹעַ בַּעְשָׁא וַיֶּחְדַּל מִבְּנוֹת אֶת־הָרָמָה וַיֵּשֶׁב בְּתִרְצָה׃
  22. וְהַמֶּלֶךְ אָסָא הִשְׁמִיעַ אֶת־כָּל־יְהוּדָה אֵין נָקִי וַיִּשְׂאוּ אֶת־אַבְנֵי הָרָמָה וְאֶת־עֵצֶיהָ אֲשֶׁר בָּנָה בַּעְשָׁא וַיִּבֶן בָּם הַמֶּלֶךְ אָסָא אֶת־גֶּבַע בִּנְיָמִן וְאֶת־הַמִּצְפָּה׃
  23. וְיֶתֶר כָּל־דִּבְרֵי־אָסָא וְכָל־גְּבוּרָתוֹ וְכָל־אֲשֶׁר עָשָׂה וְהֶעָרִים אֲשֶׁר בָּנָה הֲלֹא־הֵמָּה כְתוּבִים עַל־סֵפֶר דִּבְרֵי הַיָּמִים לְמַלְכֵי יְהוּדָה רַק לְעֵת זִקְנָתוֹ חָלָה אֶת־רַגְלָיו׃
  24. וַיִּשְׁכַּב אָסָא עִם־אֲבֹתָיו וַיִּקָּבֵר עִם־אֲבֹתָיו בְּעִיר דָּוִד אָבִיו וַיִּמְלֹךְ יְהוֹשָׁפָט בְּנוֹ תַּחְתָּיו׃
  25. וְנָדָב בֶּן־יָרָבְעָם מָלַךְ עַל־יִשְׂרָאֵל בִּשְׁנַת שְׁתַּיִם לְאָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה וַיִּמְלֹךְ עַל־יִשְׂרָאֵל שְׁנָתָיִם׃
  26. וַיַּעַשׂ הָרַע בְּעֵינֵי יְהוָה וַיֵּלֶךְ בְּדֶרֶךְ אָבִיו וּבְחַטָּאתוֹ אֲשֶׁר הֶחֱטִיא אֶת־יִשְׂרָאֵל׃
  27. וַיִּקְשֹׁר עָלָיו בַּעְשָׁא בֶן־אֲחִיָּה לְבֵית יִשָּׂשכָר וַיַּכֵּהוּ בַעְשָׁא בְּגִבְּתוֹן אֲשֶׁר לַפְּלִשְׁתִּים וְנָדָב וְכָל־יִשְׂרָאֵל צָרִים עַל־גִּבְּתוֹן׃
  28. וַיְמִתֵהוּ בַעְשָׁא בִּשְׁנַת שָׁלֹשׁ לְאָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה וַיִּמְלֹךְ תַּחְתָּיו׃
  29. וַיְהִי כְמָלְכוֹ הִכָּה אֶת־כָּל־בֵּית יָרָבְעָם לֹא־הִשְׁאִיר כָּל־נְשָׁמָה לְיָרָבְעָם עַד־הִשְׁמִדוֹ כִּדְבַר יְהוָה אֲשֶׁר דִּבֶּר בְּיַד־עַבְדּוֹ אֲחִיָּה הַשִּׁילֹנִי׃
  30. עַל־חַטֹּאות יָרָבְעָם אֲשֶׁר חָטָא וַאֲשֶׁר הֶחֱטִיא אֶת־יִשְׂרָאֵל בְּכַעְסוֹ אֲשֶׁר הִכְעִיס אֶת־יְהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל׃
  31. וְיֶתֶר דִּבְרֵי נָדָב וְכָל־אֲשֶׁר עָשָׂה הֲלֹא־הֵם כְּתוּבִים עַל־סֵפֶר דִּבְרֵי הַיָּמִים לְמַלְכֵי יִשְׂרָאֵל׃
  32. וּמִלְחָמָה הָיְתָה בֵּין אָסָא וּבֵין בַּעְשָׁא מֶלֶךְ־יִשְׂרָאֵל כָּל־יְמֵיהֶם׃
  33. בִּשְׁנַת שָׁלֹשׁ לְאָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה מָלַךְ בַּעְשָׁא בֶן־אֲחִיָּה עַל־כָּל־יִשְׂרָאֵל בְּתִרְצָה עֶשְׂרִים וְאַרְבַּע שָׁנָה׃
  34. וַיַּעַשׂ הָרַע בְּעֵינֵי יְהוָה וַיֵּלֶךְ בְּדֶרֶךְ יָרָבְעָם וּבְחַטָּאתוֹ אֲשֶׁר הֶחֱטִיא אֶת־יִשְׂרָאֵל׃

מקומות

  • אבל בית מעכה

    עיר בנחלת נפתלי, מכונה ככל הנראה גם אבל ואבל מים.
    כיום מזוהה עם תל אביל, ליד הכפר אבל אל קמיח באצבע הגליל, סמוך למטולה. (על-ידי ר' יהוסף שוורץ)

  • גבע (בנימין)
  • גבתון
  • דמשק
  • דן, ליש

    שם העיר הראשית של שבט דן, שנקראה לפני הכיבוש ליש או לשם.
    כיום מזוהה עם תל אל-קאדי, הוא תל דן. (רובינסון)

  • ירושלים

    ליבם סולגק. בראיט ולחת צורק מונחף, בגורמי מגמש. תרבנך וסתעד לכנו סתשם השמה – לתכי מורגם בורק? לתיג ישבעס.

  • כנרת

    עיר מבצר בנחלת נפתלי, ששכנה על שפת ים כנרת, ועל שמה "ים כנרת" והאזור כולו "כנרות".
    מזוהה כיום עם תל אל ערימה, הוא תל כנרות, 9 ק"מ מצפון לטבריה (אולברייט).

  • מצפה

    עיר בנחלת בנימין.
    מזוהה בנבי סמואל (אולברייט)

  • עיון
  • רמה (בנימין)

    עיר בנחלת שבט בנימין. המזוהה עם א-ראם שמצפון לירושלים.

  • תרצה
  • נחל קדרון
  • מצפה (?)

    עיר בנחלת בנימין.
    מזוהה בתל א-נצבה. (רואבסון וקונדר)

  • ישראל
  • ארם

    ארם הוא אזור נרחב מצפון מזרח לארץ ישראל המזוהה היום עם סוריה. במרחב זה היו כמה ממלכות של שבטים ארמיים, החזקה והידועה ביותר הייתה ארם דמשק.

  • יהודה

    חבל ארץ הררי המשתרע בין אזור בית אל בצפון לבקעת באר שבע בדרום.