מלכים א-פרק-16

ביאורים

  • וַיְְְהִי דְְבַר־ה' אֶל־יֵהוּא בֶן־חֲנָנִי, אחד הנביאים שלא ידוע עליהם דבר מלבד שמם, עַל־בַּעְְְשָׁא לֵאמֹר׃

  • יַעַן אֲשֶׁר הֲרִימֹתִיךָ מִן־הֶעָפָר, שהרי קודם היית אדם פשוט וָאֶתֶּנְְְךָ נָגִיד, שליט עַל עַמִּי יִשְְְׂרָאֵל. ואף על פי כן – וַתֵּלֶךְְְ בְְּדֶרֶךְְְ יָָרָָבְְְעָם, וַתַּחֲטִא אֶת־עַמִּי יִשְְְׂרָאֵל לְְהַכְְְעִיסֵנִי בְְּחַטֹּאתָם,

  • הִנְְנִי מַבְְְעִיר, מבער, משמיד אַחֲרֵי בַעְְְשָׁא וְְאַחֲרֵי בֵיתוֹ, וְְנָתַתִּי אֶת־בֵּיתְְךָ כְְּבֵית יָָרָָבְְְעָם בֶּן־נְְבָט. משפחתך תִּכלה ותושמד, כשם שעשית אתה לו.

  • הַמֵּת לְְבַעְְְשָׁא בָּעִיריֹאכְְלוּ הַכְְּלָבִים, וְְהַמֵּת לוֹ בַּשָּׂדֶה, ששם אין כלבים – יֹאכְְלוּ עוֹף הַשָּׁמָיִם, העופות הטורפים.

  • וְְיֶתֶר דִּבְְְרֵי בַעְְְשָׁא וַאֲשֶׁר עָשָׂה וּגְְְבוּרָתוֹ, שכן היה איש מלחמה, הֲלֹא־הֵם כְְּתוּבִים עַל־סֵפֶר דִּבְְְרֵי הַיָּמִים לְְמַלְְְכֵי יִשְְְׂרָאֵל.

  • וַיִּשְְְׁכַּב בַּעְְְשָׁא עִם־אֲבֹתָיו וַיִּקָּבֵר בְְּתִרְְְצָה. וַיִּמְְְלֹךְְְ אֵלָה בְְנוֹ תַּחְְְתָּיו.

  • וְְגַם, ועדיין בְְּיַד יֵהוּא בֶן־חֲנָנִי הַנָּבִיא דְְּבַר־ה' הָיָה אֶל־בַּעְְְשָׁא וְְאֶל־בֵּיתוֹ, וְְעַל כָָּל־הָרָעָה אֲשֶׁר־עָשָׂה בְְּעֵינֵי ה' לְְהַכְְְעִיסוֹ בְְּמַעֲשֵׂה יָדָיו, לִהְְְיוֹת ביתו כְְּבֵית יָָרָָבְְְעָם, וְְעַל אֲשֶׁר־הִכָּה אֹתוֹ, את בנו של ירבעם. בעשא בגד במלכו ורצח אותו. אילו הביא עמו תמורה בהנהגת העם ובמצבו הרוחני, היה הדבר מצדיק פעולה זו. כיוון שהמשיך בדרכי ירבעם, שאת בנו רצח, ולא חולל שום שינוי, נחשב לו מעשה המרידה שלו לחטא. נבואת הפורענות הזאת ריחפה על בית בעשא כאשר עלה אלה לשלטון.

  • בִּשְְְׁנַת עֶשְְְׂרִים וָשֵׁשׁ שָׁנָה לְְאָסָא מֶלֶךְְְ יְְהוּדָה מָלַךְְְ אֵלָה בֶן־בַּעְְְשָׁא עַל־יִשְְְׂרָאֵל בְְּתִרְְְצָה שְְׁנָתָיִם.

  • וַיִּקְְְשֹׁר עָלָיו עַבְְְדּוֹ זִמְְְרִי. בחיי בעשא, שהיה איש צבא מוצלח, לא התעורר מרד, אבל כשעלה בנו למלוכה התארגן נגדו מרי בראשות זמרי, ה שַׂר המופקד על מַחֲצִית יחידות הָרָכֶב, הכוח המקביל לגדודי הטנקים של ימינו, שהייתה לו פונקציה צבאית דומה. זמרי היה אפוא מפקד בדרגה גבוהה. וְְהוּא – אלה, היה אז בְְתִרְְְצָה, שֹׁתֶה שִׁכּוֹר ב בֵיתו של אַרְְְצָא, אֲשֶׁר עַל־הַבַּיִת, פקיד שהיה ממונה על בית המלך ש בְְּתִרְְְצָה.

  • וַיָּבֹא זִמְְְרִי וַיַּכֵּהוּ וַיְְְמִיתֵהוּ בִּשְְְׁנַת עֶשְְְׂרִים וָשֶׁבַע לְְאָסָא מֶלֶךְְְ יְְהוּדָה, וַיִּמְְְלֹךְְְ תַּחְְְתָּיו.

  • וַיְְְהִי בְְמָָלְְְכוֹ, כְְּשִׁבְְְתּוֹ עַל־כִּסְְְאוֹ, הִכָּה אֶת־כָָּל־בֵּית בַּעְְְשָׁא. מלכי ישראל הקפידו לחסל את בית המלוכה הקודם. לֹא־הִשְְְׁאִיר לוֹ מַשְְְׁתִּין בְְּקִיר, בן משפחה זכר, וְְלא השאיר את גֹאֲלָיו, קרובי משפחתו, וְְאף לא את רֵעֵהוּ, אוהביו.

  • וַיַּשְְְׁמֵד זִמְְְרִי אֵת כָָּל־בֵּית בַּעְְְשָׁא, כִּדְְְבַר ה' אֲשֶׁר דִּבֶּר אֶל־בַּעְְְשָׁא בְְּיַד יֵהוּא הַנָּבִיא. אף הוא, כבעשא, לא עשה זאת מתוך הרצון לציית לנבואה אלא מסיבות פוליטיות, אבל במעשיו התממשו דברי הנביא בדיוק.

  • אֶל, על כָָּל־חַטֹּאות בַּעְְְשָׁא וְְחַטֹּאות אֵלָה בְְנוֹ אֲשֶׁר חָטְְאוּ וַאֲשֶׁר הֶחֱטִיאוּ אֶת־יִשְְְׂרָאֵל, לְְהַכְְְעִיס אֶת־ה' אֱלֹהֵי יִשְְְׂרָאֵל בְְּהַבְְְלֵיהֶם, בהליכה אחרי דברים שאין בהם ממש, באמונות תפלות ולא בעבודה בעלת משקל וערך.

  • וְְיֶתֶר דִּבְְְרֵי אֵלָה וְְכָָל־אֲשֶׁר עָשָׂה הֲלוֹא־הֵם כְְּתוּבִים עַל־סֵפֶר דִּבְְְרֵי הַיָּמִים לְְמַלְְְכֵי יִשְְְׂרָאֵל.

  • בִּשְְְׁנַת עֶשְְְׂרִים וָשֶׁבַע שָׁנָה לְְאָסָא מֶלֶךְְְ יְְהוּדָה מָלַךְְְ זִמְְְרִי שִׁבְְְעַת יָמִים בלבד בְְּתִרְְְצָה, העיר שבה מרד. מכאן שגם אלָה לא מלך שנתיים שלמות, שהרי הוא עלה לשלטון בשנתו העשרים ושש של אסא. וְְרוב הָעָם היו חֹנִים באותו זמן עַל־גִּבְְּתוֹן אֲשֶׁר לַפְְּלִשְְְׁתִּים. הניסיון לכבוש את גבתון, שאולי נחשבה מפגע לאומי, נמשך עוד מימי נדב בן ירבעם.

  • וַיִּשְְְׁמַע הָעָם, אנשי הצבא הַחֹנִים שם לֵאמֹר: קָשַׁר זִמְְְרִי, וְְגַם הִכָּה אֶת־הַמֶּלֶךְְְ. וַיַּמְְְלִכוּ כָָל־יִשְְְׂרָאֵל אֶת־עָָמְְְרִי, שַׂר־צָבָא, שכנראה פיקד על המחנה שליד גבתון , עַל־יִשְְְׂרָאֵל בַּיּוֹם הַהוּא בַּמַּחֲנֶה. במינוי מפקדם למלך חשבו כי הם מבטאים את רצון הצבא. לזמרי המורד, לעומת זאת, לא הייתה תשתית תומכת.

  • וַיַּעֲלֶה עָָמְְְרִי וְְכָָל־יִשְְְׂרָאֵל, אנשי הצבא שצרו על הפלשתים עִמּוֹ מִגִּבְְּתוֹן, וַיָּצֻרוּ עַל־תִּרְְְצָה, שבה ישב המלך החדש.

  • וַיְְְהִי כִּרְְְאוֹת זִמְְְרִי כִּי־נִלְְְכְְּדָה הָעִיר, הוא הבין שאין לו סיכוי לעמוד בפני צבא עמרי, וַיָּבֹא אֶל־אַרְְְמוֹן בֵּית־הַמֶּלֶךְְְ, וַיִּשְְְׂרֹף עָלָיו אֶת־בֵּית־ה מֶלֶךְְְ בָּאֵשׁ וַיָּמֹת. הוא התאבד כדי לסיים את חייו באופן דרמטי ומרשים.

  • עַל חַטֹּאתָיו אֲשֶׁר חָטָא לַעֲשׂוֹת הָרַע בְְּעֵינֵי ה', לָלֶכֶת בְְּדֶרֶךְְְ יָָרָָבְְְעָם וּבְְְחַטָּאתוֹ אֲשֶׁר עָשָׂה לְְהַחֲטִיא אֶת־יִשְְְׂרָאֵל. מלבד עצם המרד, בימיו הקצרים לא ביטא זמרי כל כוונה לסטות מדרכו של ירבעם.

  • וְְיֶתֶר דִּבְְְרֵי זִמְְְרִי וְְקִשְְְׁרוֹ אֲשֶׁר קָשָׁר, הֲלֹא־הֵם כְְּתוּבִים עַל־סֵפֶר דִּבְְְרֵי הַיָּמִים לְְמַלְְְכֵי יִשְְְׂרָאֵל. בהמשך הספר ישמש זמרי משל ודוגמא למורד שכל הצלחתו הייתה בהריגת המלך הקודם.

  • אָז יֵחָלֵק הָעָם יִשְְְׂרָאֵל לַחֵצִי: חֲצִי הָעָם הָיָה אַחֲרֵי תִבְְְנִי בֶן־גִּינַת לְְהַמְְְלִיכוֹ, וְְהַחֲצִי השני אַחֲרֵי עָָמְְְרִי.

  • וַיֶּחֱזַק הָעָם אֲשֶׁר אַחֲרֵי עָָמְְְרִי, הם התגברו וניצחו אֶת־הָעָם אֲשֶׁר אַחֲרֵי תִּבְְְנִי בֶן־גִּינַת. וַיָּמָָת תִּבְְְנִי, כנראה בתוך המלחמה. וַיִּמְְְלֹךְְְ עָָמְְְרִי על ישראל.

  • בִּשְְְׁנַת שְְׁלֹשִׁים וְְאַחַת שָׁנָה לְְאָסָא מֶלֶךְְְ יְְהוּדָה מָלַךְְְ עָָמְְְרִי עַל־יִשְְְׂרָאֵל שְְׁתֵּים עֶשְְְׂרֵה שָׁנָה. המלחמה בין תומכיו של עמרי לתומכי תבני ארכה כארבע שנים. מן ההמשך עולה ששנות מלכותו של עמרי התחילו להימנות עוד קודם שניצח את תבני, ומתוכָן בְְּתִרְְְצָה, עיר הבירה , מָלַךְְְ שֵׁשׁ־שָׁנִים.

  • וַיִּקֶן אֶת־הָהָר שֹׁמְְרוֹן מֵאֶת שֶׁמֶר בְְּכִכְְּרַיִם כָּסֶף. וַיִּבֶן עמרי אֶת־הָהָר, וַיִּקְְְרָא אֶת־שֵׁם הָעִיר אֲשֶׁר בָּנָהעַל שֶׁם־שֶׁמֶר, אֲדֹנֵי הָהָר קודם לכן – שֹׁמְְרוֹן. מפעלו של עמרי נחל הצלחה גדולה, והעיר שומרון עמדה על תלהּ שנים רבות. עמרי היה איש עז וחזק הן בתור שר צבא והן בתור מלך. אולי התיימר לבנות מלכות שתתחרה בגודלה במלכות שלמה, ולכן בנה גם קשרי חוץ.

  • וַיַּעֲשֶׂה עָָמְְְרִי הָרַע בְְּעֵינֵי ה', וַיָּרַע יותר מִכֹּל אֲשֶׁר היו לְְפָנָיו.

  • וַיֵּלֶךְְְ בְְּכָָל־דֶּרֶךְְְ יָָרָָבְְְעָם בֶּן־נְְבָט וּבְְְחַטָּאתוֹ אֲשֶׁר הֶחֱטִיא אֶת־יִשְְְׂרָאֵל, לְְהַכְְְעִיס אֶת־ה' אֱלֹהֵי יִשְְְׂרָאֵל בְְּהַבְְְלֵיהֶם.

  • וְְיֶתֶר דִּבְְְרֵי עָָמְְְרִי אֲשֶׁר עָשָׂה וּגְְְבוּרָתוֹ אֲשֶׁר עָשָׂה, הֲלֹא־הֵם כְְּתוּבִים עַל־סֵפֶר דִּבְְְרֵי הַיָּמִים לְְמַלְְְכֵי יִשְְְׂרָאֵל.

  • וַיִּשְְְׁכַּב עָָמְְְרִי עִם־אֲבֹתָיו, וַיִּקָּבֵר בְְּשֹׁמְְרוֹן. וַיִּמְְְלֹךְְְ אַחְְְאָב בְְּנוֹ תַּחְְְתָּיו.

  • וְְאַחְְְאָב בֶּן־עָָמְְְרִי מָלַךְְְ עַל־יִשְְְׂרָאֵל בִּשְְְׁנַת שְְׁלֹשִׁים וּשְְְׁמֹנֶה שָׁנָה לְְאָסָא מֶלֶךְְְ יְְהוּדָה. וַיִּמְְְלֹךְְְ אַחְְְאָב בֶּן־עָָמְְְרִי עַל־יִשְְְׂרָאֵל בְְּשֹׁמְְרוֹן, שנעשתה עיר הבירה הרשמית, עֶשְְְׂרִים וּשְְְׁתַּיִם שָׁנָה.

  • וַיַּעַשׂ אַחְְְאָב בֶּן־עָָמְְְרִי הָרַע בְְּעֵינֵי ה' יותר מִכֹּל אֲשֶׁר עשו המלכים לְְפָנָיו.

  • וַיְְְהִי הֲנָקֵל לֶכְְְתּוֹ בְְּחַטֹּאות יָָרָָבְְְעָם בֶּן־נְְבָט. קלים היו בעיניו חטאי ירבעם, והוא הוסיף עליהם – וַיִּקַּח אִשָּׁה אֶת־אִיזֶבֶל בַּת־אֶתְְְבַּעַל מֶלֶךְְְ צִידֹנִים. נישואין עם בת מלך חשוב השוכן סמוך לגבול ישראל מעידים על כך שאחאב לא הסתפק באחיזה בממלכתו, אלא ניסה לבסס גם את יחסי החוץ שלה. אולם יחסי החוץ הללו השפיעו על המתרחש בתוך המדינה: וַיֵּלֶךְְְ אחאב וַיַּעֲבֹד אֶת־הַבַּעַל וַיִּשְְְׁתַּחוּ לוֹ. אשתו דבקה בבעל, ועם נישואיו אלה הביא אחאב לארץ את פולחן העבודה הזרה הזה. ירבעם בן נבט הציג בשעתו את כל מעשיו כחלק מדת ישראל. גם ההולכים בעקבותיו ראו עצמם פלג לגיטימי בעם העובד לאלוקי ישראל. אמנם הם חגגו במקום ובזמן אחר, אך בעיקרו של דבר הרגישו שייכים לעם ולערכיו. אחאב, לעומתם, אימץ לא רק מנהגים חדשים אלא פולחן המכוון לאל זר.

  • וַיָּקֶם מִזְְְבֵּחַ לַבָּעַל בתוך בֵּית הַבַּעַל אֲשֶׁר בָּנָה בְְּשֹׁמְְרוֹן. הוא לא ראה בעבודת הבעל פולחן עראי וצדדי, אלא בנה בעבורו ‘מקדש' קטן בתוך עיר הבירה.

  • וַיַּעַשׂ אַחְְְאָב אֶת־הָאֲשֵׁרָה, וַיּוֹסֶף אַחְְְאָב לַעֲשׂוֹת את הרע ו לְְהַכְְְעִיס אֶת־ה' אֱלֹהֵי יִשְְְׂרָאֵל מִכֹּל מַלְְְכֵי יִשְְְׂרָאֵל אֲשֶׁר הָיוּ לְְפָנָיו.

  • בְְּיָמָיו בָּנָה חִיאֵל בֵּית הָאֱלִי, שמבית – אל אֶת־יְְרִיחֹה, העיר יריחו בקצה גבולה של ממלכת ישראל. ומזמנו של יהושע היא נשארה חרבה. יהושע גזר שהעיר לא תיבנה עוד לעולם, וקילל את מי שיבנה אותה במות כל בניו. חרף הקללה עשה זאת חיאל עתה, והקללה התקיימה בו: בַּאֲבִירָם בְְּכֹרוֹ יִסְְּדָהּ. כשהוא ייסד את העיר מת אבירם בנו הבכור, וּבִשְְְׂגוּב צְְעִירוֹ הִצִּיב דְְּלָתֶיהָ. כשגמרו לבנות את חומת העיר מת צעיר בניו כִּדְְְבַר ה' אֲשֶׁר דִּבֶּר בְְּיַד יְְהוֹשֻׁעַ בִּן־נוּן.

פסוקים

  1. ויהי דבר־יהוה אל־יהוא בן־חנני על־בעשא לאמר
  2. יען אשר הרימתיך מן־העפר ואתנך נגיד על עמי ישראל ותלך בדרך ירבעם ותחטא את־עמי ישראל להכעיסני בחטאתם
  3. הנני מבעיר אחרי בעשא ואחרי ביתו ונתתי את־ביתך כבית ירבעם בן־נבט
  4. המת לבעשא בעיר יאכלו הכלבים והמת לו בשדה יאכלו עוף השמים
  5. ויתר דברי בעשא ואשר עשה וגבורתו הלא־הם כתובים על־ספר דברי הימים למלכי ישראל
  6. וישכב בעשא עם־אבתיו ויקבר בתרצה וימלך אלה בנו תחתיו
  7. וגם ביד־יהוא בן־חנני הנביא דבר־יהוה היה אל־בעשא ואל־ביתו ועל כל־הרעה אשר־עשה בעיני יהוה להכעיסו במעשה ידיו להיות כבית ירבעם ועל אשר־הכה אתו
  8. בשנת עשרים ושש שנה לאסא מלך יהודה מלך אלה בן־בעשא על־ישראל בתרצה שנתים
  9. ויקשר עליו עבדו זמרי שר מחצית הרכב והוא בתרצה שתה שכור בית ארצא אשר על־הבית בתרצה
  10. ויבא זמרי ויכהו וימיתהו בשנת עשרים ושבע לאסא מלך יהודה וימלך תחתיו
  11. ויהי במלכו כשבתו על־כסאו הכה את־כל־בית בעשא לא־השאיר לו משתין בקיר וגאליו ורעהו
  12. וישמד זמרי את כל־בית בעשא כדבר יהוה אשר דבר אל־בעשא ביד יהוא הנביא
  13. אל כל־חטאות בעשא וחטאות אלה בנו אשר חטאו ואשר החטיאו את־ישראל להכעיס את־יהוה אלהי ישראל בהבליהם
  14. ויתר דברי אלה וכל־אשר עשה הלוא־הם כתובים על־ספר דברי הימים למלכי ישראל
  15. בשנת עשרים ושבע שנה לאסא מלך יהודה מלך זמרי שבעת ימים בתרצה והעם חנים על־גבתון אשר לפלשתים
  16. וישמע העם החנים לאמר קשר זמרי וגם הכה את־המלך וימלכו כל־ישראל את־עמרי שר־צבא על־ישראל ביום ההוא במחנה
  17. ויעלה עמרי וכל־ישראל עמו מגבתון ויצרו על־תרצה
  18. ויהי כראות זמרי כי־נלכדה העיר ויבא אל־ארמון בית־המלך וישרף עליו את־בית־מלך באש וימת
  19. על־חטאתו [חטאתיו] אשר חטא לעשות הרע בעיני יהוה ללכת בדרך ירבעם ובחטאתו אשר עשה להחטיא את־ישראל
  20. ויתר דברי זמרי וקשרו אשר קשר הלא־הם כתובים על־ספר דברי הימים למלכי ישראל
  21. אז יחלק העם ישראל לחצי חצי העם היה אחרי תבני בן־גינת להמליכו והחצי אחרי עמרי
  22. ויחזק העם אשר אחרי עמרי את־העם אשר אחרי תבני בן־גינת וימת תבני וימלך עמרי
  23. בשנת שלשים ואחת שנה לאסא מלך יהודה מלך עמרי על־ישראל שתים עשרה שנה בתרצה מלך שש־שנים
  24. ויקן את־ההר שמרון מאת שמר בככרים כסף ויבן את־ההר ויקרא את־שם העיר אשר בנה על שם־שמר אדני ההר שמרון
  25. ויעשה עמרי הרע בעיני יהוה וירע מכל אשר לפניו
  26. וילך בכל־דרך ירבעם בן־נבט ובחטאתיו [ובחטאתו] אשר החטיא את־ישראל להכעיס את־יהוה אלהי ישראל בהבליהם
  27. ויתר דברי עמרי אשר עשה וגבורתו אשר עשה הלא־הם כתובים על־ספר דברי הימים למלכי ישראל
  28. וישכב עמרי עם־אבתיו ויקבר בשמרון וימלך אחאב בנו תחתיו
  29. ואחאב בן־עמרי מלך על־ישראל בשנת שלשים ושמנה שנה לאסא מלך יהודה וימלך אחאב בן־עמרי על־ישראל בשמרון עשרים ושתים שנה
  30. ויעש אחאב בן־עמרי הרע בעיני יהוה מכל אשר לפניו
  31. ויהי הנקל לכתו בחטאות ירבעם בן־נבט ויקח אשה את־איזבל בת־אתבעל מלך צידנים וילך ויעבד את־הבעל וישתחו לו
  32. ויקם מזבח לבעל בית הבעל אשר בנה בשמרון
  33. ויעש אחאב את־האשרה ויוסף אחאב לעשות להכעיס את־יהוה אלהי ישראל מכל מלכי ישראל אשר היו לפניו
  34. בימיו בנה חיאל בית האלי את־יריחה באבירם בכרו יסדה ובשגיב [ובשגוב] צעירו הציב דלתיה כדבר יהוה אשר דבר ביד יהושע בן־נון

פסוקים מנוקד

  1. וַיְהִי דְבַר־יְהוָה אֶל־יֵהוּא בֶן־חֲנָנִי עַל־בַּעְשָׁא לֵאמֹר׃
  2. יַעַן אֲשֶׁר הֲרִימֹתִיךָ מִן־הֶעָפָר וָאֶתֶּנְךָ נָגִיד עַל עַמִּי יִשְׂרָאֵל וַתֵּלֶךְ בְּדֶרֶךְ יָרָבְעָם וַתַּחֲטִא אֶת־עַמִּי יִשְׂרָאֵל לְהַכְעִיסֵנִי בְּחַטֹּאתָם׃
  3. הִנְנִי מַבְעִיר אַחֲרֵי בַעְשָׁא וְאַחֲרֵי בֵיתוֹ וְנָתַתִּי אֶת־בֵּיתְךָ כְּבֵית יָרָבְעָם בֶּן־נְבָט׃
  4. הַמֵּת לְבַעְשָׁא בָּעִיר יֹאכְלוּ הַכְּלָבִים וְהַמֵּת לוֹ בַּשָּׂדֶה יֹאכְלוּ עוֹף הַשָּׁמָיִם׃
  5. וְיֶתֶר דִּבְרֵי בַעְשָׁא וַאֲשֶׁר עָשָׂה וּגְבוּרָתוֹ הֲלֹא־הֵם כְּתוּבִים עַל־סֵפֶר דִּבְרֵי הַיָּמִים לְמַלְכֵי יִשְׂרָאֵל׃
  6. וַיִּשְׁכַּב בַּעְשָׁא עִם־אֲבֹתָיו וַיִּקָּבֵר בְּתִרְצָה וַיִּמְלֹךְ אֵלָה בְנוֹ תַּחְתָּיו׃
  7. וְגַם בְּיַד־יֵהוּא בֶן־חֲנָנִי הַנָּבִיא דְּבַר־יְהוָה הָיָה אֶל־בַּעְשָׁא וְאֶל־בֵּיתוֹ וְעַל כָּל־הָרָעָה אֲשֶׁר־עָשָׂה בְּעֵינֵי יְהוָה לְהַכְעִיסוֹ בְּמַעֲשֵׂה יָדָיו לִהְיוֹת כְּבֵית יָרָבְעָם וְעַל אֲשֶׁר־הִכָּה אֹתוֹ׃
  8. בִּשְׁנַת עֶשְׂרִים וָשֵׁשׁ שָׁנָה לְאָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה מָלַךְ אֵלָה בֶן־בַּעְשָׁא עַל־יִשְׂרָאֵל בְּתִרְצָה שְׁנָתָיִם׃
  9. וַיִּקְשֹׁר עָלָיו עַבְדּוֹ זִמְרִי שַׂר מַחֲצִית הָרָכֶב וְהוּא בְתִרְצָה שֹׁתֶה שִׁכּוֹר בֵּית אַרְצָא אֲשֶׁר עַל־הַבַּיִת בְּתִרְצָה׃
  10. וַיָּבֹא זִמְרִי וַיַּכֵּהוּ וַיְמִיתֵהוּ בִּשְׁנַת עֶשְׂרִים וָשֶׁבַע לְאָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה וַיִּמְלֹךְ תַּחְתָּיו׃
  11. וַיְהִי בְמָלְכוֹ כְּשִׁבְתּוֹ עַל־כִּסְאוֹ הִכָּה אֶת־כָּל־בֵּית בַּעְשָׁא לֹא־הִשְׁאִיר לוֹ מַשְׁתִּין בְּקִיר וְגֹאֲלָיו וְרֵעֵהוּ׃
  12. וַיַּשְׁמֵד זִמְרִי אֵת כָּל־בֵּית בַּעְשָׁא כִּדְבַר יְהוָה אֲשֶׁר דִּבֶּר אֶל־בַּעְשָׁא בְּיַד יֵהוּא הַנָּבִיא׃
  13. אֶל כָּל־חַטֹּאות בַּעְשָׁא וְחַטֹּאות אֵלָה בְנוֹ אֲשֶׁר חָטְאוּ וַאֲשֶׁר הֶחֱטִיאוּ אֶת־יִשְׂרָאֵל לְהַכְעִיס אֶת־יְהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל בְּהַבְלֵיהֶם׃
  14. וְיֶתֶר דִּבְרֵי אֵלָה וְכָל־אֲשֶׁר עָשָׂה הֲלוֹא־הֵם כְּתוּבִים עַל־סֵפֶר דִּבְרֵי הַיָּמִים לְמַלְכֵי יִשְׂרָאֵל׃
  15. בִּשְׁנַת עֶשְׂרִים וָשֶׁבַע שָׁנָה לְאָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה מָלַךְ זִמְרִי שִׁבְעַת יָמִים בְּתִרְצָה וְהָעָם חֹנִים עַל־גִּבְּתוֹן אֲשֶׁר לַפְּלִשְׁתִּים׃
  16. וַיִּשְׁמַע הָעָם הַחֹנִים לֵאמֹר קָשַׁר זִמְרִי וְגַם הִכָּה אֶת־הַמֶּלֶךְ וַיַּמְלִכוּ כָל־יִשְׂרָאֵל אֶת־עָמְרִי שַׂר־צָבָא עַל־יִשְׂרָאֵל בַּיּוֹם הַהוּא בַּמַּחֲנֶה׃
  17. וַיַּעֲלֶה עָמְרִי וְכָל־יִשְׂרָאֵל עִמּוֹ מִגִּבְּתוֹן וַיָּצֻרוּ עַל־תִּרְצָה׃
  18. וַיְהִי כִּרְאוֹת זִמְרִי כִּי־נִלְכְּדָה הָעִיר וַיָּבֹא אֶל־אַרְמוֹן בֵּית־הַמֶּלֶךְ וַיִּשְׂרֹף עָלָיו אֶת־בֵּית־מֶלֶךְ בָּאֵשׁ וַיָּמֹת׃
  19. עַל־חטאתו [חַטֹּאתָיו] אֲשֶׁר חָטָא לַעֲשׂוֹת הָרַע בְּעֵינֵי יְהוָה לָלֶכֶת בְּדֶרֶךְ יָרָבְעָם וּבְחַטָּאתוֹ אֲשֶׁר עָשָׂה לְהַחֲטִיא אֶת־יִשְׂרָאֵל׃
  20. וְיֶתֶר דִּבְרֵי זִמְרִי וְקִשְׁרוֹ אֲשֶׁר קָשָׁר הֲלֹא־הֵם כְּתוּבִים עַל־סֵפֶר דִּבְרֵי הַיָּמִים לְמַלְכֵי יִשְׂרָאֵל׃
  21. אָז יֵחָלֵק הָעָם יִשְׂרָאֵל לַחֵצִי חֲצִי הָעָם הָיָה אַחֲרֵי תִבְנִי בֶן־גִּינַת לְהַמְלִיכוֹ וְהַחֲצִי אַחֲרֵי עָמְרִי׃
  22. וַיֶּחֱזַק הָעָם אֲשֶׁר אַחֲרֵי עָמְרִי אֶת־הָעָם אֲשֶׁר אַחֲרֵי תִּבְנִי בֶן־גִּינַת וַיָּמָת תִּבְנִי וַיִּמְלֹךְ עָמְרִי׃
  23. בִּשְׁנַת שְׁלֹשִׁים וְאַחַת שָׁנָה לְאָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה מָלַךְ עָמְרִי עַל־יִשְׂרָאֵל שְׁתֵּים עֶשְׂרֵה שָׁנָה בְּתִרְצָה מָלַךְ שֵׁשׁ־שָׁנִים׃
  24. וַיִּקֶן אֶת־הָהָר שֹׁמְרוֹן מֵאֶת שֶׁמֶר בְּכִכְּרַיִם כָּסֶף וַיִּבֶן אֶת־הָהָר וַיִּקְרָא אֶת־שֵׁם הָעִיר אֲשֶׁר בָּנָה עַל שֶׁם־שֶׁמֶר אֲדֹנֵי הָהָר שֹׁמְרוֹן׃
  25. וַיַּעֲשֶׂה עָמְרִי הָרַע בְּעֵינֵי יְהוָה וַיָּרַע מִכֹּל אֲשֶׁר לְפָנָיו׃
  26. וַיֵּלֶךְ בְּכָל־דֶּרֶךְ יָרָבְעָם בֶּן־נְבָט ובחטאתיו [וּבְחַטָּאתוֹ] אֲשֶׁר הֶחֱטִיא אֶת־יִשְׂרָאֵל לְהַכְעִיס אֶת־יְהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל בְּהַבְלֵיהֶם׃
  27. וְיֶתֶר דִּבְרֵי עָמְרִי אֲשֶׁר עָשָׂה וּגְבוּרָתוֹ אֲשֶׁר עָשָׂה הֲלֹא־הֵם כְּתוּבִים עַל־סֵפֶר דִּבְרֵי הַיָּמִים לְמַלְכֵי יִשְׂרָאֵל׃
  28. וַיִּשְׁכַּב עָמְרִי עִם־אֲבֹתָיו וַיִּקָּבֵר בְּשֹׁמְרוֹן וַיִּמְלֹךְ אַחְאָב בְּנוֹ תַּחְתָּיו׃
  29. וְאַחְאָב בֶּן־עָמְרִי מָלַךְ עַל־יִשְׂרָאֵל בִּשְׁנַת שְׁלֹשִׁים וּשְׁמֹנֶה שָׁנָה לְאָסָא מֶלֶךְ יְהוּדָה וַיִּמְלֹךְ אַחְאָב בֶּן־עָמְרִי עַל־יִשְׂרָאֵל בְּשֹׁמְרוֹן עֶשְׂרִים וּשְׁתַּיִם שָׁנָה׃
  30. וַיַּעַשׂ אַחְאָב בֶּן־עָמְרִי הָרַע בְּעֵינֵי יְהוָה מִכֹּל אֲשֶׁר לְפָנָיו׃
  31. וַיְהִי הֲנָקֵל לֶכְתּוֹ בְּחַטֹּאות יָרָבְעָם בֶּן־נְבָט וַיִּקַּח אִשָּׁה אֶת־אִיזֶבֶל בַּת־אֶתְבַּעַל מֶלֶךְ צִידֹנִים וַיֵּלֶךְ וַיַּעֲבֹד אֶת־הַבַּעַל וַיִּשְׁתַּחוּ לוֹ׃
  32. וַיָּקֶם מִזְבֵּחַ לַבָּעַל בֵּית הַבַּעַל אֲשֶׁר בָּנָה בְּשֹׁמְרוֹן׃
  33. וַיַּעַשׂ אַחְאָב אֶת־הָאֲשֵׁרָה וַיּוֹסֶף אַחְאָב לַעֲשׂוֹת לְהַכְעִיס אֶת־יְהֹוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל מִכֹּל מַלְכֵי יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר הָיוּ לְפָנָיו׃
  34. בְּיָמָיו בָּנָה חִיאֵל בֵּית הָאֱלִי אֶת־יְרִיחֹה בַּאֲבִירָם בְּכֹרוֹ יִסְּדָהּ ובשגיב [וּבִשְׂגוּב] צְעִירוֹ הִצִּיב דְּלָתֶיהָ כִּדְבַר יְהוָה אֲשֶׁר דִּבֶּר בְּיַד יְהוֹשֻׁעַ בִּן־נוּן׃

מקומות

  • גבתון
  • ירחו

    יריחו היא עיר בנחלת שבט בנימין בעמק הירדן, מצפון לים המלח. יש המייחסים לה את הכינוי עיר התמרים (דברים ל"ד 3; שופטים ג' 13). ליד העיר מקורות מים רבים שהיפרו והירוו אותה.העיר הייתה מיושבת כבר בתקופות קדומות, מהאלף ה- 6 לפני הספירה. יריחו שוכנת ליד מעברות הירדן, ומשם עלתה הדרך הראשית לירושלים. דרך יריחו חדרו לראשונה בני ישראל לארץ כנען. כיבושה של העיר עשה רושם עמוק במסורת העם (יהושע ב', ו'), ותואר כמעשה נס. אין התאמה בין תיאור העיר המבוצרת בספר יהושע לבין החפירות הארכאולוגיות באתר המעידות שהעיר יריחו הקדומה חרבה מאות שנים לפני תקופת ההתנחלות וימי יהושע, ולכן נראה סיפור הנס כסיפור איטיולוגי המסביר את חורבותיה של עיר ענקית דרכה עברו בני ישראל.

  • שומרון
  • תרצה