ירמיהו-פרק-12

ביאורים

  • צַדִּיק אַתָּה, ה', כִּי אָרִיב אֵלֶיךָ, מלריב עמך. אני יודע שאתה צדיק וצודק, אַךְְְ בכל זאת מִשְְְׁפָּטִים אֲדַבֵּר אוֹתָךְְְ, ואני מבקש שתשמע את טענותי : מַדּוּעַ דֶּרֶךְְְ רְְשָׁעִים צָלֵחָה, מצליחה, עולה יפה ? ולמה שָׁלוּ, ישבו בשלוה כָָּל־בֹּגְְדֵי בָגֶד, בגידה, אף שלכאורה איש לא היה צריך לשמור להם אמונים ?

  • נְְטַעְְְתָּם בארץ גַּם־שֹׁרָשׁוּ, הכו שורש, יֵלְְכוּ, הולכים וגדלים וְגַּם־עָשׂוּ פֶרִי, למרות ש קָרוֹב אַתָּה בְְּפִיהֶם, הם מדברים עליך, ואולי הם כהנים או נחשבים מקורביך, ובאמת אתה רָחוֹק מִכִּלְְְיוֹתֵיהֶם, מעומק מחשבותיהם.

  • וְְאַתָּה, ה', הלוא יְְדַעְְְתָּנִי, תִּרְְְאֵנִי וּבָחַנְְְתָּ לִבִּי אִתָּךְְְ. אתה יודע שתוכי כברי, ולבי שלם אתך. אינני מתלונן על צדקת הנהגתך, ובכל זאת אני מבקש שהדברים יקרו באופן אחר – הַתִּקֵם, נתק את הרשעים והאויבים ממעמדם האיתן ושלח אותם כְְּצֹאן הנשלח לְְטִבְְְחָה, וְְהַקְְְדִּשֵׁם, יעד אותם לְְיוֹם הֲרֵגָה.

  • עַד־מָתַי תֶּאֱבַל, תישום הָאָרֶץ, וְְעֵשֶׂב כָָּל־הַשָּׂדֶה יִיבָשׁ?! מֵרָעַת יֹשְְׁבֵי־בָהּ לא רק הצומח כלה אלא סָפְְתָה, כלו גם בְְהֵמוֹת וָעוֹף, כִּי אָמְְרוּ הכול בייאושם : לֹא יִרְְְאֶה אֶת־אַחֲרִיתֵנוּ, אין לנו עתיד. כעת פונה ה' אל הנביא עצמו :

  • כִּי אֶת, עם רַגְְְלִים, הולכי רגל רַצְְְתָּה, רצת וַיַּלְְְאוּךָ, הם עייפו אותך, וְְאֵיךְְְ תְְּתַחֲרֶה, תתיימר להתחרות אֶת־הַסּוּסִים?! וּבְְְאֶרֶץ שָׁלוֹם אַתָּה בוֹטֵחַ, נשען, ואף על פי כן קצרה רוחך, וְְאֵיךְְְ תַּעֲשֶׂה בִּגְְְאוֹן הַיַּרְְְדֵּן, שבו שוכנות חיות רעות ?! איך תתמודד עם סכנות קשות מאלו של יושבי ענתות, כאשר תעמוד מול שרי יהודה?!

  • כִּי, כאשר גַם־אַחֶיךָ וּבֵית־אָבִיךָ גַּם־הֵמָּה בָּגְְדוּ בָךְְְ, גַּם־הֵמָּה קָרְְאוּ אַחֲרֶיךָ קריאות גנאי בפה מָלֵא – אַל־תַּאֲמֵן בָּם כִּי, גם כשהם יְְדַבְְּרוּ אֵלֶיךָ טוֹבוֹת. אל לך להתפעל מדברי האנשים שמסביבך. על אף המאמצים הארץ הופכת להפקר. אויבים ושודדים עטים עליה והורסים הכול. את האכזבה והאבל המובעים כאן ניתן להבין הן במישור האישי, של הנביא, הן במישור הלאומי. קשה לדעת אם הדברים הנאמרים בגוף ראשון הם דברי הנביא על עצמו או דברים שהוא אומר בשם ה'. נראה כי ההיבט האישי מתערבב בכללי.

  • עָזַבְְְתִּי אֶת־בֵּיתִי, נָטַשְְְׁתִּי אֶת־נַחֲלָתִי, ובעקבות זאת נָתַתִּי אֶת־יְְדִדוּת נַפְְְשִׁי, אומתי האהובה בְְּכַף אֹיְְבֶיהָ.

  • הָיְְתָה־לִּי נַחֲלָתִי כְְּאַרְְְיֵה בַיָּעַר. ציון נעשתה פראית. נָתְְנָה עָלַי בְְּקוֹלָהּ – עַל־כֵּן שְְׂנֵאתִיהָ ועזבתיה ביד אויבים.

  • הַאם לעַיִט צָבוּעַ, עוף בעל אצבעות דורסות, נהפכה נַחֲלָתִי לִי?! היא דורסנית ורעבתנית. על כן הַעַיִט הדורס עט מכל צד סָבִיב עָלֶיהָ וקורא : לְְכוּ אִסְְְפוּ את כָָּל־חַיַּת הַשָּׂדֶה, הֵתָיוּ, הביאו את כולם לְְאָָכְְְלָה, לאכול. דימוי נוסף:

  • רֹעִים גזלנים רַבִּים שִׁחֲתוּ את כַרְְְמִי, בֹּסְְסוּ, דרסו אֶת־חֶלְְְקָתִי, נָתְְנוּ אֶת־חֶלְְְקַת חֶמְְְדָּתִי, חלקתי החביבה לְְמִדְְְבַּר שְְׁמָמָה.

  • שָׂמָהּ – את חלקתי לִשְְְׁמָמָה. אָבְְלָה עָלַי שְְׁמֵמָה, השוממה. הארץ קובלת על צערה או על שוממותה בפני. נָשַׁמָּה, נחרבה כָָּל־הָאָרֶץ, כִּי אֵין אִישׁ שָׂם עַל־לֵב. הכול אדישים. אין הנביא מדבר על חייו הפרטיים בלבד, אלא גם על החיים של כלל ישראל: הכול נעשה הפקר, ואנחנו הפכנו טרף.

  • עַל־כָָּל־שְְׁפָיִם, מקומות מוגבהים בַּמִּדְְְבָּר בָּאוּ שֹׁדְְדִים, כִּי ה חֶרֶב אשר לַה' אֹכְְלָה, אוכלת מִקְְְצֵה אֶרֶץ וְְעַד־קְְצֵה הָאָרֶץ. יש הרג מכל צד. אֵין שָׁלוֹם לְְכָָל־בָּשָׂר.

  • זָרְְעוּ חִטִּים, ובמקומן קֹצִים קָצָרוּ. נֶחְְְלוּ, התאמצו להצליח עד כ די חולי, ו לֹא יוֹעִלוּ. וּבֹשׁוּ, התביישו לכם מִתְְּבוּאֹתֵיכֶם המאכזבות, מֵחֲרוֹן אַף־ה'. עד כה עסקה הנבואה בתיאור הפורענות מצדם של ישראל. כעת מופנים הדברים אל האויבים.

  • כֹּה אָמַר ה' עַל־כָָּל־שְְׁכֵנַי הָרָעִים הַנֹּגְְעִים בַּנַּחֲלָה אֲשֶׁר־הִנְְְחַלְְְתִּי אֶת־עַמִּי, אֶת־יִשְְְׂרָאֵל. כאשר המדינה חלשה והמושל הגדול מהצפון בא עליה, גם העמים השכנים מסביב מנצלים את ההזדמנות כדי להשחית ולבזוז את הארץ ככל יכולתם. הִנְְנִי נֹתְְשָׁם, מסלק אותם מֵעַל אַדְְְמָתָם, וְְגם אֶת־בֵּית יְְהוּדָה אֶתּוֹשׁ מִתּוֹכָם בעקבות הפיזור הכללי.

  • וְְהָיָה אַחֲרֵי נָָתְְְשִׁי אוֹתָם, אָשׁוּב וְְרִחַמְְְתִּים, וַהֲשִׁיבֹתִים אִישׁ לְְנַחֲלָתוֹ וְְאִישׁ לְְאַרְְְצוֹ.

  • וְְהָיָה באותה עת, אִם לאחר מפלתם לָמֹד יִלְְְמְְדוּ העמים השכנים אֶת־דַּרְְְכֵי עַמִּי לְְהִשָּׁבֵעַ בִּשְְְׁמִי: חַי־ה', כלומר, לקבל את מרותי, כַּאֲשֶׁר לִמְְּדוּ אֶת־עַמִּי, כפי שהם עצמם השפיעו בשעתם על ישראל לְְהִשָּׁבֵעַ בַּבָּעַל וְְנִבְְְנוּ, אותם העמים ישתקמו בְְּתוֹךְְְ, יחד עם עַמִּי,

  • וְְאִם לֹא יִשְְְׁמָעוּ – וְְנָתַשְְְׁתִּי אֶת־הַגּוֹי הַהוּא נָתוֹשׁ וְְאַבֵּד, עד כדי אבדן גמור. נְְאֻם־ה'.

פסוקים

  1. צדיק אתה יהוה כי אריב אליך אך משפטים אדבר אותך מדוע דרך רשעים צלחה שלו כל־בגדי בגד
  2. נטעתם גם־שרשו ילכו גם־עשו פרי קרוב אתה בפיהם ורחוק מכליותיהם
  3. ואתה יהוה ידעתני תראני ובחנת לבי אתך התקם כצאן לטבחה והקדשם ליום הרגה
  4. עד־מתי תאבל הארץ ועשב כל־השדה ייבש מרעת ישבי־בה ספתה בהמות ועוף כי אמרו לא יראה את־אחריתנו
  5. כי את־רגלים רצתה וילאוך ואיך תתחרה את־הסוסים ובארץ שלום אתה בוטח ואיך תעשה בגאון הירדן
  6. כי גם־אחיך ובית־אביך גם־המה בגדו בך גם־המה קראו אחריך מלא אל־תאמן בם כי־ידברו אליך טובות
  7. עזבתי את־ביתי נטשתי את־נחלתי נתתי את־ידדות נפשי בכף איביה
  8. היתה־לי נחלתי כאריה ביער נתנה עלי בקולה על־כן שנאתיה
  9. העיט צבוע נחלתי לי העיט סביב עליה לכו אספו כל־חית השדה התיו לאכלה
  10. רעים רבים שחתו כרמי בססו את־חלקתי נתנו את־חלקת חמדתי למדבר שממה
  11. שמה לשממה אבלה עלי שממה נשמה כל־הארץ כי אין איש שם על־לב
  12. על־כל־שפים במדבר באו שדדים כי חרב ליהוה אכלה מקצה־ארץ ועד־קצה הארץ אין שלום לכל־בשר
  13. זרעו חטים וקצים קצרו נחלו לא יועלו ובשו מתבואתיכם מחרון אף־יהוה
  14. כה אמר יהוה על־כל־שכני הרעים הנגעים בנחלה אשר־הנחלתי את־עמי את־ישראל הנני נתשם מעל אדמתם ואת־בית יהודה אתוש מתוכם
  15. והיה אחרי נתשי אותם אשוב ורחמתים והשבתים איש לנחלתו ואיש לארצו
  16. והיה אם־למד ילמדו את־דרכי עמי להשבע בשמי חי־יהוה כאשר למדו את־עמי להשבע בבעל ונבנו בתוך עמי
  17. ואם לא ישמעו ונתשתי את־הגוי ההוא נתוש ואבד נאם־יהוה

פסוקים מנוקד

  1. צַדִּיק אַתָּה יְהוָה כִּי אָרִיב אֵלֶיךָ אַךְ מִשְׁפָּטִים אֲדַבֵּר אוֹתָךְ מַדּוּעַ דֶּרֶךְ רְשָׁעִים צָלֵחָה שָׁלוּ כָּל־בֹּגְדֵי בָגֶד׃
  2. נְטַעְתָּם גַּם־שֹׁרָשׁוּ יֵלְכוּ גַּם־עָשׂוּ פֶרִי קָרוֹב אַתָּה בְּפִיהֶם וְרָחוֹק מִכִּלְיוֹתֵיהֶם׃
  3. וְאַתָּה יְהוָה יְדַעְתָּנִי תִּרְאֵנִי וּבָחַנְתָּ לִבִּי אִתָּךְ הַתִּקֵם כְּצֹאן לְטִבְחָה וְהַקְדִּשֵׁם לְיוֹם הֲרֵגָה׃
  4. עַד־מָתַי תֶּאֱבַל הָאָרֶץ וְעֵשֶׂב כָּל־הַשָּׂדֶה יִיבָשׁ מֵרָעַת יֹשְׁבֵי־בָהּ סָפְתָה בְהֵמוֹת וָעוֹף כִּי אָמְרוּ לֹא יִרְאֶה אֶת־אַחֲרִיתֵנוּ׃
  5. כִּי אֶת־רַגְלִים רַצְתָּה וַיַּלְאוּךָ וְאֵיךְ תְּתַחֲרֶה אֶת־הַסּוּסִים וּבְאֶרֶץ שָׁלוֹם אַתָּה בוֹטֵחַ וְאֵיךְ תַּעֲשֶׂה בִּגְאוֹן הַיַּרְדֵּן׃
  6. כִּי גַם־אַחֶיךָ וּבֵית־אָבִיךָ גַּם־הֵמָּה בָּגְדוּ בָךְ גַּם־הֵמָּה קָרְאוּ אַחֲרֶיךָ מָלֵא אַל־תַּאֲמֵן בָּם כִּי־יְדַבְּרוּ אֵלֶיךָ טוֹבוֹת׃
  7. עָזַבְתִּי אֶת־בֵּיתִי נָטַשְׁתִּי אֶת־נַחֲלָתִי נָתַתִּי אֶת־יְדִדוּת נַפְשִׁי בְּכַף אֹיְבֶיהָ׃
  8. הָיְתָה־לִּי נַחֲלָתִי כְּאַרְיֵה בַיָּעַר נָתְנָה עָלַי בְּקוֹלָהּ עַל־כֵּן שְׂנֵאתִיהָ׃
  9. הַעַיִט צָבוּעַ נַחֲלָתִי לִי הַעַיִט סָבִיב עָלֶיהָ לְכוּ אִסְפוּ כָּל־חַיַּת הַשָּׂדֶה הֵתָיוּ לְאָכְלָה׃
  10. רֹעִים רַבִּים שִׁחֲתוּ כַרְמִי בֹּסְסוּ אֶת־חֶלְקָתִי נָתְנוּ אֶת־חֶלְקַת חֶמְדָּתִי לְמִדְבַּר שְׁמָמָה׃
  11. שָׂמָהּ לִשְׁמָמָה אָבְלָה עָלַי שְׁמֵמָה נָשַׁמָּה כָּל־הָאָרֶץ כִּי אֵין אִישׁ שָׂם עַל־לֵב׃
  12. עַל־כָּל־שְׁפָיִם בַּמִּדְבָּר בָּאוּ שֹׁדְדִים כִּי חֶרֶב לַיהוָה אֹכְלָה מִקְצֵה־אֶרֶץ וְעַד־קְצֵה הָאָרֶץ אֵין שָׁלוֹם לְכָל־בָּשָׂר׃
  13. זָרְעוּ חִטִּים וְקֹצִים קָצָרוּ נֶחְלוּ לֹא יוֹעִלוּ וּבֹשׁוּ מִתְּבוּאֹתֵיכֶם מֵחֲרוֹן אַף־יְהוָה׃
  14. כֹּה אָמַר יְהוָה עַל־כָּל־שְׁכֵנַי הָרָעִים הַנֹּגְעִים בַּנַּחֲלָה אֲשֶׁר־הִנְחַלְתִּי אֶת־עַמִּי אֶת־יִשְׂרָאֵל הִנְנִי נֹתְשָׁם מֵעַל אַדְמָתָם וְאֶת־בֵּית יְהוּדָה אֶתּוֹשׁ מִתּוֹכָם׃
  15. וְהָיָה אַחֲרֵי נָתְשִׁי אוֹתָם אָשׁוּב וְרִחַמְתִּים וַהֲשִׁבֹתִים אִישׁ לְנַחֲלָתוֹ וְאִישׁ לְאַרְצוֹ׃
  16. וְהָיָה אִם־לָמֹד יִלְמְדוּ אֶת־דַּרְכֵי עַמִּי לְהִשָּׁבֵעַ בִּשְׁמִי חַי־יְהוָה כַּאֲשֶׁר לִמְּדוּ אֶת־עַמִּי לְהִשָּׁבֵעַ בַּבָּעַל וְנִבְנוּ בְּתוֹךְ עַמִּי׃
  17. וְאִם לֹא יִשְׁמָעוּ וְנָתַשְׁתִּי אֶת־הַגּוֹי הַהוּא נָתוֹשׁ וְאַבֵּד נְאֻם־יְהוָה׃

מקומות

  • חברון

    חברון היא אחת הערים המרכזיות ביותר בארץ יהודה, שהיה לה מעמד של עיר ממלכה – עיר בירה, בתחילת מלכוּת דוד. העיר נקראת גם "קרית ארבע. חברון נזכרת בסיפורי האבות: אברהם ויצחק ישבו בה; אברהם בנה בה מזבח לה' ורכש אותה כדי לקבור בה את שרה אשתו. מאז ההתנחלות היתה חברון אחד המרכזים השלטוניים בתחום ההתיישבות הישראלית. דוד בחר בה כבירתו הראשונה, ובה נמשח למלך.

  • נהר הירדן

    נהר הזורם בארץ ישראל מצפון לדרום, המחלק את הארץ בין ארץ ישראל המערבית לארץ ישראל המזרחית ונחשב כגבולה של הארץ (במדבר לד, יב). ראשיתו בחרמון ואחריתו בים המלח.
    העמק בו הוא זורם מכונה במקרא כיכר הירדן ובערבית 'הזור'
    חלקו הדרומי של עמק הירדן מכונה ערבות מואב וערבות יריחו.