ויקרא-פרק-6

מקבץ

ביאורים

  • וַיְדַבֵּר ה' אֶל מֹשֶׁה לֵּאמֹר:

  • צַו אֶת אַהֲרֹן וְאֶת בָּנָיו לֵאמֹר. כיוון שהציוויים הללו קשורים לאחריותם של הכהנים ולחלקם, הם מופנים אל אהרן ובניו. זֹאת תּוֹרַת הָעֹלָה. דיני העולה כבר התבארו בעיקרם בתחילת הספר, אך כאן מופיעה תוספת מסוימת – הִוא הָעֹלָה עַל מוֹקְדָה, שעולה על האש הבוערת עַל הַמִּזְבֵּחַ כָּל הַלַּיְלָה עַד הַבֹּקֶר. רוב עבודות המקדש נעשות ביום, ובכללן שחיטת העולה וזריקת דמה על המזבח, אולם שרפת הקרבן על המזבח יכולה להיעשות גם בלילה. בימים שמצטברים בהם קרבנות מרובים על גבי המזבח, נמשכת בערתם כל הלילה. מלבד העצים שהיו על המזבח, חלק גדול מהאֵמורים, חלקי הבהמה הנשרפים, הם חלבים הבוערים בעצמה רבה. העולה נשרפת לאט יותר משאר הקרבנות, משום שנוסף על החלב יש בה גם בשר רב, והיא גם קרבה אחרי כל קרבנות היום. על כן היא נמצאת על המזבח כל הלילה, וְאֵשׁ הַמִּזְבֵּחַ תּוּקַד, תבער בּוֹ.

  • וְלָבַשׁ הַכֹּהֵן מִדּוֹ, בגדו המותאם למידתו בַד, כתונת עשויה מפשתן, וּמִכְנְסֵי בַד, שאף הם חלק מלבושו הבסיסי, יִלְבַּשׁ עַל בְּשָׂרוֹ, וְהֵרִים, יפַנה מעל המזבח אֶת הַדֶּשֶׁן, אפר הקרבנות השמנוני אֲשֶׁר תֹּאכַל הָאֵשׁ אֶת הָעֹלָה עַל הַמִּזְבֵּחַ. הרמת הדשן המצטבר נעשתה כטקס יומיומי של העלאה, ואפילו מעין הקרבה – וְשָׂמוֹ אֵצֶל, ליד הַמִּזְבֵּחַ.

  • וּפָשַׁט הכהן אֶת בְּגָדָיו, וְלָבַשׁ בְּגָדִים אֲחֵרִים, שגם הם היו מדי כהונה מיוחדים, אבל פחותים מהראשונים. לפי המסורת אסור לבגדי הכהונה להיות מלוכלכים או שחוקים, ומשום כך עליו להחליף בגדים לעבודה פשוטה ומלכלכת יותר. מלבד ההרמה הסמלית שנעשית לאחר עבודותיו של כל יום וקודם בואו של היום החדש, בעת הצורך, כשהצטברו שאריות הדשן על המזבח – וְהוֹצִיא אֶת הַדֶּשֶׁן אֶל מִחוּץ לַמַּחֲנֶה. בתקופת המשכן הוצא הדשן אל מחוץ לשטח אוהלי ישראל, ובדורות מאוחרים יותר – מחוץ לחומת ירושלים. חכמים מסרו כי היו שופכים את הדשן מצפון לעיר. אֶל מָקוֹם טָהוֹר. הדשן שהיה בקודש לא הוצא מפני שהוא פחוּת, אלא משום שאינו מותר בשימוש. לפיכך הוציאוהו דווקא אל מקום טהור מחוץ למחנה.

  • וְהָאֵשׁ עַל הַמִּזְבֵּחַ תּוּקַד בּוֹ. אש המזבח צריכה להישאר דולקת, ולכן יוסיפו בכל עת עצים או קרבנות חדשים. לֹא תִכְבֶּה, אסור לכבותה. וּבִעֵר עָלֶיהָ – על האש הַכֹּהֵן עֵצִים בַּבֹּקֶר בַּבֹּקֶר. בכל בוקר יסדר הכהן מערכה, מבנה של עצים שיבערו על המזבח. וְעָרַךְ עָלֶיהָ את נתחי הָעֹלָה, וְהִקְטִיר עָלֶיהָ גם את חֶלְבֵי הַשְּׁלָמִים. השלמים אינם הקרבן היחידי שחלבו קרב על המזבח, אך מסתבר שלא רצה הכתוב להזכיר חטאת ואשם בהקשר זה, ולכן מוזכרים רק העולה, שהיא קרבן קבוע וראשון, והשלמים.

  • אֵשׁ תָּמִיד תּוּקַד עַל הַמִּזְבֵּחַלֹא תִכְבֶּה.דינים אלה השלימו את עניין העולה, אך נתפרשו בהם גם מצוות אחרות – תרומת הדשן, הוצאתו, סידור העצים שעליו ושמירת אש התמיד. מצוות אלה נוגעות בעולת התמיד הקרֵבה בתחילתו של כל יום ובסופו.

  • וְזֹאת תּוֹרַת הַמִּנְחָה. בתחילת הספר הופיע כבר תיאור כללי של המנחה, וכאן מודגשת בייחוד חובת הכהנים . הַקְרֵב, זו שיקריבו אֹתָהּ בְּנֵי אַהֲרֹן לִפְנֵי ה' אֶל פְּנֵי הַמִּזְבֵּחַ.

  • וְהֵרִים הכהן מִמֶּנּוּ – מקרבן המנחה בְּקֻמְצוֹ, באמצעות שלוש אצבעות שמכניס לתוך המנחה, מִסֹּלֶת הַמִּנְחָה וּמִשַּׁמְנָהּ. בסיס המנחות הוא הסולת ובדרך כלל נבלל עמה שמן רב, וְאֵת כָּל הַלְּבֹנָה אֲשֶׁר עַל הַמִּנְחָה. על גבי תערובת הסולת והשמן היו מפזרים גרגרי לבונה לריח. בהקרבת המנחה הכהן לוקח ממנה קומץ – שהוא חלק קטן למדי, וגם מלקט את כל הלבונה, וְהִקְטִיר את שניהם על הַמִּזְבֵּחַ, רֵיחַ נִיחֹחַ, להנחת רוח, היא אַזְכָּרָתָהּ, חלק המנחה שבא לזיכרון לַה'.

  • וְאת הַנּוֹתֶרֶת מִמֶּנָּה יֹאכְלוּ אַהֲרֹן וּבָנָיו, הכהנים שבמקדש. מַצּוֹת תֵּאָכֵל, שהרי אין מביאים חמץ למקדש כמעט בשום מקרה. כאן מודגש שגם את שיירי המנחה יאכלו הכהנים רק מצות ולא חמץ. בְּמָקוֹם קָדֹשׁ, בַּחֲצַר אֹהֶל מוֹעֵד יֹאכְלוּהָ.

  • לֹא תֵאָפֶה המנחה חָמֵץ. מלבד האיסור הכללי להחמיץ את המנחה, מופיע איסור מיוחד לאפות אותה חמץ. חֶלְקָם של הכהנים , נָתַתִּי אֹתָהּ להם מֵאִשָּׁי, מן האש שלי. קֹדֶשׁ קָדָשִׁים הִוא, המנחה בכללה כַּחַטָּאת וְכָאָשָׁם.

  • כָּל זָכָר בִּבְנֵי אַהֲרֹן יֹאכֲלֶנָּה, ולא משפחת הכהן כולה. זהו סימן נוסף לכך שאכילת הכהנים היא חלק מעבודת הקודש של הקרבן. דברים אחרים הניתנים לכהן כמתנה בלבד, נאכלים על ידי כל בני משפחתו. חָק עוֹלָם לְדֹרֹתֵיכֶם מֵאִשֵּׁי ה'. ודין נוסף – כֹּל אֲשֶׁר יִגַּע בָּהֶם, בקודשים הללו – יִקְדָּשׁ. מכיוון שאפשר היה לאכול את המנחה, החטאת והאשם עם מאכלים אחרים, כל מה שנגע בהם ובלע מהם, חלים עליו אותם דיני קדושה שנוהגים בקודשים. מתורת המנחה בכללה, שעיקרה בפרטי הדינים הנוגעים לאכילת הכהנים , עובר הכתוב לדבר במנחות מסוימות השייכות רק לכהנים :

  • וַיְדַבֵּר ה' אֶל מֹשֶׁה לֵּאמֹר:

  • זֶה קָרְבַּן אַהֲרֹן וּבָנָיו אֲשֶׁר יַקְרִיבוּ לַה' בְּיוֹם הִמָּשַׁח אֹתוֹ, ביום הראשון לשימושו בקודש של כל כהן. זוהי מנחת חניכה לכהנים , 'מנחת חינוך' בלשון הראשונים, אך כפי שיפורש להלן, אותו קרבן יביא גם הכהן הגדול בכל יום, והוא נקרא בלשון חכמים 'מנחת חביתין' : עֲשִׂירִת הָאֵפָה סֹלֶת מִנְחָה תָּמִיד, בכל יום מַחֲצִיתָהּ בַּבֹּקֶר וּמַחֲצִיתָהּ בָּעָרֶב. חכמים פירשו שחלוקתה להקרבה בבוקר ובערב תנהג רק במנחתו היומיומית של הכהן הגדול ולא במנחה הבּאה כמנחת חינוך.

  • עַל מַחֲבַת בַּשֶּׁמֶן תֵּעָשֶׂה המנחה, בטיגון ולא בבלילה, מֻרְבֶּכֶת, חלוטה ברותחים, מבושלת תְּבִיאֶנָּה. תֻּפִינֵי, מאכלים אפויים שטיבם אינו ברור, מִנְחַת פִּתִּים, לחמים. המנחה אינה נאפית כיחידה אחת. נראה שמנחה זו צריכה להיעשות כארוחה ולא כמנחות הנאכלות בדרך עראי. את המנחה תַּקְרִיב כ רֵיחַ נִיחֹחַ לַה'.

  • וְהַכֹּהֵן הַמָּשִׁיחַ, הכהן הגדול תַּחְתָּיו מִבָּנָיו של אהרן יַעֲשֶׂה אֹתָהּ בכל יום ויום כקרבן קבוע, חָק עוֹלָם לַה', כָּלִיל, בשלמות היא תָּקְטָר, תישרף על המזבח.

  • ובדומה לזו, כָל מִנְחַת כֹּהֵן, מנחה שיביא כהן בנדבה או באופן אחר, כָּלִיל תִּהְיֶה, תישרף לחלוטין באש, לֹא תֵאָכֵל, שלא כמנחה של ישראל, שחלק קטן ממנה עולה באש ורובה ניתן מה' לכהנים לאכילה.

  • וַיְדַבֵּר ה' אֶל מֹשֶׁה לֵּאמֹר:

  • דַּבֵּר אֶל אַהֲרֹן וְאֶל בָּנָיו לֵאמֹר: זֹאת תּוֹרַת הַחַטָּאת. לאחר שהוזכרו דיניה הבסיסיים, מתפרשת תורתה של החטאת: בִּמְקוֹם אֲשֶׁר תִּשָּׁחֵט הָעֹלָה, על ירך המזבח צפונה, תִּשָּׁחֵט הַחַטָּאת לִפְנֵי ה'קֹדֶשׁ קָדָשִׁים הִוא. ההבדל בין 'קודש' ל'קודש קודשים' אינו מופשט בלבד; הוא מתבטא גם באופן עשיית הקרבן. מכיוון שהחטאת והעולה הן קודשי קודשים, הן נשחטות בצדו הצפוני של המזבח דווקא.

  • הַכֹּהֵן הַמְחַטֵּא אֹתָהּ, העושה אותה 'חטאת', יֹאכֲלֶנָּה. לכהן העוסק בקרבן החטאת יש זכות ראשונה באכילת בשרו. כפי שייאמר להלן, הזכות הזו נתונה למעשה לכל הכהנים המשרתים באותו יום במקדש. בְּמָקוֹם קָדֹשׁ תֵּאָכֵלבַּחֲצַר אֹהֶל מוֹעֵד, כי אכילת החטאת עצמה היא מעשה מקודש.

  • כֹּל אֲשֶׁר יִגַּע בִּבְשָׂרָהּ של החטאת יִקְדָּשׁ. צריך לנהוג בו בקדושה, ויש לאכלו בדומה לה – במקום קדוש, על ידי הכהנים ובהגבלת זמן אכילתה של החטאת. וַאֲשֶׁר יִזֶּה, יותז, ייטוף מִדָּמָהּ עַל הַבֶּגֶד בדם אֲשֶׁר יִזֶּה עָלֶיהָ, בגללה על המזבח, כלומר אם נשפך על בגד כלשהו מדם החטאת העומד להזאה על קרנות המזבח, אסור להוציא בגד זה מן הקודש, כשם שאין מוציאים את דם החטאת, ולכן תְּכַבֵּס אותו בְּמָקוֹם קָדֹשׁ.

  • וּכְלִי חֶרֶשׂ אֲשֶׁר תְּבֻשַּׁל בּוֹ החטאת – יִשָּׁבֵר, יש לשברו, שכן דפנות החרס בולעים משהו מתכולתו בבישול, ושאריות הקרבן שעבר עליהן זמן מסוים נפסלות ויש לאבדן, משום כך לכלי החרס אין תקנה ועליו להישבר בסוף הזמן הקצוב לאכילה. לעומת זאת – וְאִם בִּכְלִי נְחֹשֶׁת בֻּשָּׁלָה החטאת – וּמֹרַק, יש לצחצח את הכלי, להגעיל את הבלוע בדפנותיו כדי להכשירו לשימוש חוזר, ולאחר מכן – וְשֻׁטַּף בַּמָּיִם.

  • כָּל זָכָר בַּכֹּהֲנִים יֹאכַל אֹתָהּ. הכהנים האחרים אינם אסורים מלאכול את בשרה. כאמור, אכילת הכהנים מהקרבנות היא חלק ממעשה הכפרה. החטאת כולה קֹדֶשׁ קָדָשִׁים הִוא.

  • וְכָל חַטָּאת כזו אֲשֶׁר יוּבָא מִדָּמָהּ אֶל אֹהֶל מוֹעֵד לְכַפֵּר בַּקֹּדֶשׁ, להזות כנגד הפרוכת ועל מזבח הקטורת, 'חטאת פנימית' בלשון חכמים – לֹא תֵאָכֵל כלל, אלא בָּאֵשׁ תִּשָּׂרֵף. כאמור לעיל, חלקים מסוימים מחטאת זו יוקטרו על המזבח, וכל השאר יישרף מחוץ למחנה. כאן באה אזהרה מפורשת להימנע מאכילתה.

פסוקים

  1. וידבר יהוה אל־משה לאמר
  2. צו את־אהרן ואת־בניו לאמר זאת תורת העלה הוא העלה על מוקדה על־המזבח כל־הלילה עד־הבקר ואש המזבח תוקד בו
  3. ולבש הכהן מדו בד ומכנסי־בד ילבש על־בשרו והרים את־הדשן אשר תאכל האש את־העלה על־המזבח ושמו אצל המזבח
  4. ופשט את־בגדיו ולבש בגדים אחרים והוציא את־הדשן אל־מחוץ למחנה אל־מקום טהור
  5. והאש על־המזבח תוקד־בו לא תכבה ובער עליה הכהן עצים בבקר בבקר וערך עליה העלה והקטיר עליה חלבי השלמים
  6. אש תמיד תוקד על־המזבח לא תכבה
  7. וזאת תורת המנחה הקרב אתה בני־אהרן לפני יהוה אל־פני המזבח
  8. והרים ממנו בקמצו מסלת המנחה ומשמנה ואת כל־הלבנה אשר על־המנחה והקטיר המזבח ריח ניחח אזכרתה ליהוה
  9. והנותרת ממנה יאכלו אהרן ובניו מצות תאכל במקום קדש בחצר אהל־מועד יאכלוה
  10. לא תאפה חמץ חלקם נתתי אתה מאשי קדש קדשים הוא כחטאת וכאשם
  11. כל־זכר בבני אהרן יאכלנה חק־עולם לדרתיכם מאשי יהוה כל אשר־יגע בהם יקדש
  12. וידבר יהוה אל־משה לאמר
  13. זה קרבן אהרן ובניו אשר־יקריבו ליהוה ביום המשח אתו עשירת האפה סלת מנחה תמיד מחציתה בבקר ומחציתה בערב
  14. על־מחבת בשמן תעשה מרבכת תביאנה תפיני מנחת פתים תקריב ריח־ניחח ליהוה
  15. והכהן המשיח תחתיו מבניו יעשה אתה חק־עולם ליהוה כליל תקטר
  16. וכל־מנחת כהן כליל תהיה לא תאכל
  17. וידבר יהוה אל־משה לאמר
  18. דבר אל־אהרן ואל־בניו לאמר זאת תורת החטאת במקום אשר תשחט העלה תשחט החטאת לפני יהוה קדש קדשים הוא
  19. הכהן המחטא אתה יאכלנה במקום קדש תאכל בחצר אהל מועד
  20. כל אשר־יגע בבשרה יקדש ואשר יזה מדמה על־הבגד אשר יזה עליה תכבס במקום קדש
  21. וכלי־חרש אשר תבשל־בו ישבר ואם־בכלי נחשת בשלה ומרק ושטף במים
  22. כל־זכר בכהנים יאכל אתה קדש קדשים הוא
  23. וכל־חטאת אשר יובא מדמה אל־אהל מועד לכפר בקדש לא תאכל באש תשרף

פסוקים מנוקד

  1. וַיְדַבֵּר יְהוָה אֶל־מֹשֶׁה לֵּאמֹר׃
  2. צַו אֶת־אַהֲרֹן וְאֶת־בָּנָיו לֵאמֹר זֹאת תּוֹרַת הָעֹלָה הִוא הָעֹלָה עַל מוֹקְדָה עַל־הַמִּזְבֵּחַ כָּל־הַלַּיְלָה עַד־הַבֹּקֶר וְאֵשׁ הַמִּזְבֵּחַ תּוּקַד בּוֹ׃
  3. וְלָבַשׁ הַכֹּהֵן מִדּוֹ בַד וּמִכְנְסֵי־בַד יִלְבַּשׁ עַל־בְּשָׂרוֹ וְהֵרִים אֶת־הַדֶּשֶׁן אֲשֶׁר תֹּאכַל הָאֵשׁ אֶת־הָעֹלָה עַל־הַמִּזְבֵּחַ וְשָׂמוֹ אֵצֶל הַמִּזְבֵּחַ׃
  4. וּפָשַׁט אֶת־בְּגָדָיו וְלָבַשׁ בְּגָדִים אֲחֵרִים וְהוֹצִיא אֶת־הַדֶּשֶׁן אֶל־מִחוּץ לַמַּחֲנֶה אֶל־מָקוֹם טָהוֹר׃
  5. וְהָאֵשׁ עַל־הַמִּזְבֵּחַ תּוּקַד־בּוֹ לֹא תִכְבֶּה וּבִעֵר עָלֶיהָ הַכֹּהֵן עֵצִים בַּבֹּקֶר בַּבֹּקֶר וְעָרַךְ עָלֶיהָ הָעֹלָה וְהִקְטִיר עָלֶיהָ חֶלְבֵי הַשְּׁלָמִים׃
  6. אֵשׁ תָּמִיד תּוּקַד עַל־הַמִּזְבֵּחַ לֹא תִכְבֶה׃
  7. וְזֹאת תּוֹרַת הַמִּנְחָה הַקְרֵב אֹתָהּ בְּנֵי־אַהֲרֹן לִפְנֵי יְהוָה אֶל־פְּנֵי הַמִּזְבֵּחַ׃
  8. וְהֵרִים מִמֶּנּוּ בְּקֻמְצוֹ מִסֹּלֶת הַמִּנְחָה וּמִשַּׁמְנָהּ וְאֵת כָּל־הַלְּבֹנָה אֲשֶׁר עַל־הַמִּנְחָה וְהִקְטִיר הַמִּזְבֵּחַ רֵיחַ נִיחֹחַ אַזְכָּרָתָהּ לַיהוָה׃
  9. וְהַנּוֹתֶרֶת מִמֶּנָּה יֹאכְלוּ אַהֲרֹן וּבָנָיו מַצּוֹת תֵּאָכֵל בְּמָקוֹם קָדֹשׁ בַּחֲצַר אֹהֶל־מוֹעֵד יֹאכְלוּהָ׃
  10. לֹא תֵאָפֶה חָמֵץ חֶלְקָם נָתַתִּי אֹתָהּ מֵאִשָּׁי קֹדֶשׁ קָדָשִׁים הִוא כַּחַטָּאת וְכָאָשָׁם׃
  11. כָּל־זָכָר בִּבְנֵי אַהֲרֹן יֹאכֲלֶנָּה חָק־עוֹלָם לְדֹרֹתֵיכֶם מֵאִשֵּׁי יְהוָה כֹּל אֲשֶׁר־יִגַּע בָּהֶם יִקְדָּשׁ׃
  12. וַיְדַבֵּר יְהוָה אֶל־מֹשֶׁה לֵּאמֹר׃
  13. זֶה קָרְבַּן אַהֲרֹן וּבָנָיו אֲשֶׁר־יַקְרִיבוּ לַיהוָה בְּיוֹם הִמָּשַׁח אֹתוֹ עֲשִׂירִת הָאֵפָה סֹלֶת מִנְחָה תָּמִיד מַחֲצִיתָהּ בַּבֹּקֶר וּמַחֲצִיתָהּ בָּעָרֶב׃
  14. עַל־מַחֲבַת בַּשֶּׁמֶן תֵּעָשֶׂה מֻרְבֶּכֶת תְּבִיאֶנָּה תֻּפִינֵי מִנְחַת פִּתִּים תַּקְרִיב רֵיחַ־נִיחֹחַ לַיהוָה׃
  15. וְהַכֹּהֵן הַמָּשִׁיחַ תַּחְתָּיו מִבָּנָיו יַעֲשֶׂה אֹתָהּ חָק־עוֹלָם לַיהוָה כָּלִיל תָּקְטָר׃
  16. וְכָל־מִנְחַת כֹּהֵן כָּלִיל תִּהְיֶה לֹא תֵאָכֵל׃
  17. וַיְדַבֵּר יְהוָה אֶל־מֹשֶׁה לֵּאמֹר׃
  18. דַּבֵּר אֶל־אַהֲרֹן וְאֶל־בָּנָיו לֵאמֹר זֹאת תּוֹרַת הַחַטָּאת בִּמְקוֹם אֲשֶׁר תִּשָּׁחֵט הָעֹלָה תִּשָּׁחֵט הַחַטָּאת לִפְנֵי יְהוָה קֹדֶשׁ קָדָשִׁים הִוא׃
  19. הַכֹּהֵן הַמְחַטֵּא אֹתָהּ יֹאכֲלֶנָּה בְּמָקוֹם קָדֹשׁ תֵּאָכֵל בַּחֲצַר אֹהֶל מוֹעֵד׃
  20. כֹּל אֲשֶׁר־יִגַּע בִּבְשָׂרָהּ יִקְדָּשׁ וַאֲשֶׁר יִזֶּה מִדָּמָהּ עַל־הַבֶּגֶד אֲשֶׁר יִזֶּה עָלֶיהָ תְּכַבֵּס בְּמָקוֹם קָדֹשׁ׃
  21. וּכְלִי־חֶרֶשׂ אֲשֶׁר תְּבֻשַּׁל־בּוֹ יִשָּׁבֵר וְאִם־בִּכְלִי נְחֹשֶׁת בֻּשָּׁלָה וּמֹרַק וְשֻׁטַּף בַּמָּיִם׃
  22. כָּל־זָכָר בַּכֹּהֲנִים יֹאכַל אֹתָהּ קֹדֶשׁ קָדָשִׁים הִוא׃
  23. וְכָל־חַטָּאת אֲשֶׁר יוּבָא מִדָּמָהּ אֶל־אֹהֶל מוֹעֵד לְכַפֵּר בַּקֹּדֶשׁ לֹא תֵאָכֵל בָּאֵשׁ תִּשָּׂרֵף׃