רות-פרק-2
ספר
מקבץ
ביאורים
-
וּלְְְנָָעֳֳמִי היה מוֹדַע מכר, קרוב לְְאִישָׁהּ שהיה אִישׁ גִּבּוֹר חַיִל, בעל מעמד נכבד מִמִּשְְְׁפַּחַת אֱלִימֶלֶךְְְ, וּשְְְׁמוֹ בֹּעַז.
-
וַתֹּאמֶר רוּת הַמּוֹאֲבִיָּה אֶל־נָָעֳֳמִי: אֵלְְכָה־נָּא הַשָּׂדֶה וַאֲלַקֳֳּטָה בַשִּׁבֳֳּלִים כמנהג העניים, שרות כנראה הבחינה בו, אַחַר אֲשֶׁר אֶמְְְצָא־חֵן בְְּעֵינָיו. אלך לשדה של האדם שאמצא חן בעיניו ויאפשר לי ללקט. אמנם התורה מחייבת את בעל השדה להניח את שיבולי הלקט לאביונים, אך בפועל לא כל בעל שדה קיבל את העניים בסבר פנים יפות. היו בעלי שדות שחששו שהעניים יפריעו לקוצרים בעבודתם; היו שחשדו שמא אין העניים ישרים; והיו, מן הסתם, כאלה שלא היו אוהבי בריות. וַתֹּאמֶר לָהּ נעמי : לְְכִי, בִתִּי.
-
וַתֵּלֶךְְְ וַתָּבוֹא וַתְְּלַקֵּט אל סלה את השיבולים שנפלו או שלא נקצרו בַּשָּׂדֶה אַחֲרֵי הַקֹּצְְרִים. וַיִּקֶר מִקְְְרֶהָ, היא הזדמנה ל חֶלְְְקַת הַשָּׂדֶה השייכת לְְבֹעַז אֲשֶׁר מִמִּשְְְׁפַּחַת אֱלִימֶלֶךְְְ, מבלי שידעה מראש מי הבעלים.
-
וְְהִנֵּה באותה שעה בֹעַז בָּא אל השדה שמחוץ לעיר מִבֵּית לֶחֶם. כנראה כדי להשגיח על הקציר. בעז פנה אליהם בברכה – וַיֹּאמֶר לַקּוֹצְְרִים: ה' עִמָּכֶם ויהיה בעזרכם. וַיֹּאמְְרוּ לוֹ: יְְבָרֶכְְְךָ ה'.
-
וַיֹּאמֶר בֹּעַז לְְנַעֲרוֹ, משרתו הַנִּצָּב עַל־הַקּוֹצְְרִים, הממונה להשגיח שהקצירה תיעשה כראוי : לְְמִי קשורה הַנַּעֲרָה הַזֹּאת? בית – לחם לא הייתה עיר גדולה, ובעז, שהיה מוותיקי המקום, התפלא לראות אשה צעירה שאינו מכיר.
-
וַיַּעַן הַנַּעַר הַנִּצָּב עַל־הַקּוֹצְְרִים וַיֹּאמַר: נַעֲרָה מוֹאֲבִיָּה הִיא הַשָּׁבָה עִם־נָָעֳֳמִי מִשְְּׂדֵי מוֹאָב.
-
וַתֹּאמֶר, היא ביקשה מאתנו : אֲלַקֳֳּטָה־נָּא וְְאָסַפְְְתִּי בָעֳֳמָרִים, בין האלומות אַחֲרֵי הַקּוֹצְְרִים. וַתָּבוֹא וַתַּעֲמוֹד בשדה מֵאָז הַבֹּקֶר וְְעַד־עַתָּה. זֶה שִׁבְְְתָּהּ הַבַּיִת מְְעָט. היא יצאה לבית לנוח מעט וחזרה אל השדה.
-
וַיֹּאמֶר בֹּעַז אֶל־רוּת: הֲלֹא שָׁמַעַתְְּ, שימי לב, בִּתִּי, אַל־תֵּלְְכִי לִלְְְקֹט בְְּשָׂדֶה אַחֵר, כי השדה גדול דיו, וְְגַם לֹא תַעֲבוּרִי, אל תעברי מִזֶּה, מכאן למקום אחר, וְְכֹה תִדְְְבָּקִין עִם־נַעֲרֹתָי. היי צמודה למשרתות שלי. לכי אִתן.
-
עֵינַיִךְְְ יביטו בַּשָּׂדֶה אֲשֶׁר־יִקְְְצֹרוּן, וְְהָלַכְְְתְְְּ אַחֲרֵיהֶן עם שאר הנערות. הֲלוֹא צִוִּיתִי אֶת־הַנְְּעָרִים לְְבִלְְְתִּי נָָגְְְעֵךְְ, שלא יציקו לך וינהגו בכבוד. יתר על כן, כיוון שאת שוהה בחום בשדה – וְְצָמִת, כאשר תצמאי – וְְהָלַכְְְתְְְּ אֶל־הַכֵּלִים שבהם מי השתייה של הקוצרים, וְְשָׁתִית, אני מרשה לך גם לשתות מֵאֲשֶׁר יִשְְְׁאֲבוּן הַנְְּעָרִים, כדי שתוכלי להמשיך ללקט כאן בנוחות.
-
וַתִּפֹּל עַל־פָּנֶיהָ וַתִּשְְְׁתַּחוּ אָרְְְצָה, וַתֹּאמֶר אֵלָיו: מַדּוּעַ מָצָאתִי חֵן בְְּעֵינֶיךָ לְְהַכִּירֵנִי, להתייחס אלי ביחס של קִרבה, והרי אָנֹכִי נָָכְְְרִיָּה, שאינה מבית ישראל וזרה במקום.
-
וַיַּעַן בֹּעַז וַיֹּאמֶר לָהּ: אמנם לא ראיתי אותך עד כה, אבל הֻגֵּד הֻגַּד לִי כֹּל אֲשֶׁר־עָשִׂית אֶת, עם חֲמוֹתֵךְְְ אַחֲרֵי מוֹת אִישֵׁךְְְ, וַתַּעַזְְְבִי את אָבִיךְְְ וְְאִמֵּךְְְ וְְאֶרֶץ מוֹלַדְְְתֵּךְְְ, וַתֵּלְְכִי אֶל־עַם אֲשֶׁר לֹא־יָדַעַתְְְּ, הכרת תְְּמוֹל שִׁלְְְשׁוֹם.
-
יְְשַׁלֵּם ה' על פָָּעֳֳלֵךְְְ הגדול, וּתְְְהִי מַשְְְׂכֻּרְְְתֵּךְְְ שְְׁלֵמָה מֵעִם ה' אֱלֹהֵי יִשְְְׂרָאֵל אֲשֶׁר־בָּאת לַחֲסוֹת תַּחַת־כְְּנָפָיו. בעז הבין שרות אינה מהגרת מסיבות חברתיות או כלכליות, ואף לא באה רק להתלוות אל חמותה, אלא באה לחסות תחת כנפי השכינה.
-
וַתֹּאמֶר: אֶמְְְצָא־חֵן בְְּעֵינֶיךָ אֲדֹנִי. אני מכירה לך טובה על שמצאתי חן בעיניך, כִּי נִחַמְְְתָּנִי, וְְכִי דִבַּרְְְתָּ עַל־לֵב שִׁפְְְחָתֶךָ, עודדת אותי והענקת לי יחס מיוחד; והרי אָנֹכִי לֹא אֶהְְְיֶה כְְּאַחַת שִׁפְְְחֹתֶךָ, אינני ראויה אפילו ליחס המתאים לשפחה.
-
וַיֹּאמֶר לָה בֹעַז לְְעֵת הָאֹכֶל, לאחר זמן, כשהקוצרים נאספו והתיישבו לאכול : גֹּשִׁי, התקרבי הֲלֹם, לכאן וְְאָכַלְְְתְְְּ מִן־הַלֶּחֶם המשותף לקוצרים, וְְטָבַלְְְתְְְּ פִּתֵּךְְְ בַּחֹמֶץ המשמש לטיבול הפת. וַתֵּשֶׁב מִצַּד הַקֹּצְְרִים כדי לא להתערב ביניהם, וַיִּצְְְבָָּט, בעז לקח והושיט לָהּ קָלִי, גרגרי שיבולים לחים שקלו אותן באש. חימום העמילן שבהן הופך אותו לסוכר. על כן נחשב הקלי המתקתק למעדן. וַתֹּאכַל וַתִּשְְְׂבַּע וַתֹּתַר. הוא נתן לה כמות יפה, כדי שביעתה ויותר מכך.
-
וַתָּקָָם לְְלַקֵּט. וַיְְְצַו בֹּעַז אֶת־נְְעָרָיו לֵאמֹר: לא רק אחרי שפיניתם את העומרים היא רשאית ללקט בשדה; גַּם בֵּין הָעֳֳמָרִים תְְּלַקֵּט – וְְלֹא תַכְְְלִימוּהָ, תביישו אותה. אפשרו לה ללקט בלא להעיר לה.
-
וְְגַם שֹׁל־תָּשֹׁלּוּ, ‘שכחו', או הפילו לָהּ בכוונה שיבולים מִן־הַצְְּבָתִים, קבוצות השיבולים האחוזות יחד כדי להיקצר במגל, וַעֲזַבְְְתֶּם וְְלִקְְּטָה וְְלֹא תִגְְְעֲרוּ־בָהּ.
-
וַתְְּלַקֵּט בַּשָּׂדֶה עַד־הָעָרֶב. מכיוון שישבה בתנאים נוחים יותר – אולי בצל – עם הקוצרים, וצוידה במזון ושתייה, לא נאלצה לשוב הביתה באמצע היום. וַתַּחְְְבֹּט, הכתה, דשה אֵת אֲשֶׁר־לִקֵּטָה כדי להפריד את גרעיני התבואה מן הקש. וַיְְְהִי כְְּאֵיפָה שְְׂעֹרִים כמות ניכרת, למעלה מ-20 ליטר.
-
וַתִּשָּׂא את גרעיני השעורה וַתָּבוֹא אל הָעִיר. וַתֵּרֶא חֲמוֹתָהּ אֵת אֲשֶׁר־לִקֵּטָה, כמות גדולה מהצפוי, וַתּוֹצֵא וַתִּתֶּן־לָהּ אֵת אֲשֶׁר־הוֹתִרָה מִשָָּׂבְְְעָהּ. כאמור, היא לא אכלה את כל מה שנתן לה בעז. מלבד השעורים היא הביאה לחמותה גם קלי.
-
וַתֹּאמֶר לָהּ חֲמוֹתָהּ: אֵיפֹה לִקַּטְְְתְְְּ הַיּוֹם, וְְאָנָה, והיכן עָשִׂית את הדברים הללו? יְְהִי מַכִּירֵךְְְ, מי שעזר לך והתנהג אתך בנדיבות יתרה – בָּרוּךְְְ. וַתַּגֵּד לַחֲמוֹתָהּ אֵת זהותו של האיש אֲשֶׁר־עָשְְׂתָה עִמּוֹ. וַתֹּאמֶר: שֵׁם הָאִישׁ בעל השדה אֲשֶׁר עָשִׂיתִי עִמּוֹ הַיּוֹם הוא בֹּעַז.
-
וַתֹּאמֶר נָָעֳֳמִי לְְכַלָּתָהּ: בָּרוּךְְְ הוּא לַה', אֲשֶׁר לֹא־עָזַב חַסְְְדּוֹ אֶת־הַחַיִּים וְְאֶת־הַמֵּתִים. בעז היה ידיד המשפחה גם כשבעלה ובניה היו בחיים, והנה עתה הוא דואג גם לזיכרון המתים בכך שהוא מסייע להן. וַתֹּאמֶר לָהּ נָָעֳֳמִי: אינני מכירה אותו רק משום שאני בת המקום – קָרוֹב לָנוּ, קרוב משפחתנו הוא הָאִישׁ, מִגֹּאֲלֵנוּ הוּא. כאשר אדם יורד מנכסיו ומוכר את שדהו, רשאי, ואולי אף חייב, קרוב משפחתו שידו משגת לפדות את השדה מן הקונה הזר. פעולה זו נקראת גם גאולת השדה. כל קרוב משפחה הוא גואל פוטנציאלי.
-
וַתֹּאמֶר רוּת הַמּוֹאֲבִיָּה נוכח התרגשותה של נעמי והשבחים שחלקה לאיש : גַּם כִּי־אָמַר אֵלַי: עִם־־הַנְְּעָרִים אֲשֶׁר־לִי תִּדְְְבָּקִין, תמשיכי ללקט לידם, עַד אִם־כִּלּוּ, שיסיימו אֵת כָָּל־הַקָּצִיר אֲשֶׁר־לִי.
-
וַתֹּאמֶר נָָעֳֳמִי אֶל־רוּת כַּלָּתָהּ: מכיוון שבעז מתייחס אלייך יפה, טוֹב, בִּתִּי, כִּי תֵצְְאִי עִם־נַעֲרוֹתָיו, ותישארי בשדהו, וְְלֹא יִפְְְגְְּעוּ־בָךְְְ בְְּשָׂדֶה אַחֵר.
-
וַתִּדְְְבַּק בְְּנַעֲרוֹת בֹּעַז לְְלַקֵּט עַד־כְְּלוֹת קְְצִיר־הַשְְּׂעֹרִים וּקְְְצִיר הַחִטִּים. קציר השעורים מתחיל בעונת האביב ונמשך כשבעה שבועות. אחריו מגיע קציר החיטים – לרוב בסמיכות לחג השבועות, שהוא חג בִּכּוּרֵי קְצִיר חִטִּים והוא מסתיים כעבור שלושה חודשים מתחילת קציר השעורים. וַתֵּשֶׁב אֶת, עם חֲמוֹתָהּ. כל אותו זמן הייתה מלקטת בשדה ומביאה לבית חמותה.
פסוקים
-
ולנעמי מידע [מודע] לאישה איש גבור חיל ממשפחת אלימלך ושמו בעז
-
ותאמר רות המואביה אל־נעמי אלכה־נא השדה ואלקטה בשבלים אחר אשר אמצא־חן בעיניו ותאמר לה לכי בתי
-
ותלך ותבוא ותלקט בשדה אחרי הקצרים ויקר מקרה חלקת השדה לבעז אשר ממשפחת אלימלך
-
והנה־בעז בא מבית לחם ויאמר לקוצרים יהוה עמכם ויאמרו לו יברכך יהוה
-
ויאמר בעז לנערו הנצב על־הקוצרים למי הנערה הזאת
-
ויען הנער הנצב על־הקוצרים ויאמר נערה מואביה היא השבה עם־נעמי משדה מואב
-
ותאמר אלקטה־נא ואספתי בעמרים אחרי הקוצרים ותבוא ותעמוד מאז הבקר ועד־עתה זה שבתה הבית מעט
-
ויאמר בעז אל־רות הלוא שמעת בתי אל־תלכי ללקט בשדה אחר וגם לא תעבורי מזה וכה תדבקין עם־נערתי
-
עיניך בשדה אשר־יקצרון והלכת אחריהן הלוא צויתי את־הנערים לבלתי נגעך וצמת והלכת אל־הכלים ושתית מאשר ישאבון הנערים
-
ותפל על־פניה ותשתחו ארצה ותאמר אליו מדוע מצאתי חן בעיניך להכירני ואנכי נכריה
-
ויען בעז ויאמר לה הגד הגד לי כל אשר־עשית את־חמותך אחרי מות אישך ותעזבי אביך ואמך וארץ מולדתך ותלכי אל־עם אשר לא־ידעת תמול שלשום
-
ישלם יהוה פעלך ותהי משכרתך שלמה מעם יהוה אלהי ישראל אשר־באת לחסות תחת־כנפיו
-
ותאמר אמצא־חן בעיניך אדני כי נחמתני וכי דברת על־לב שפחתך ואנכי לא אהיה כאחת שפחתיך
-
ויאמר לה בעז לעת האכל גשי הלם ואכלת מן־הלחם וטבלת פתך בחמץ ותשב מצד הקוצרים ויצבט־לה קלי ותאכל ותשבע ותתר
-
ותקם ללקט ויצו בעז את־נעריו לאמר גם בין העמרים תלקט ולא תכלימוה
-
וגם של־תשלו לה מן־הצבתים ועזבתם ולקטה ולא תגערו־בה
-
ותלקט בשדה עד־הערב ותחבט את אשר־לקטה ויהי כאיפה שערים
-
ותשא ותבוא העיר ותרא חמותה את אשר־לקטה ותוצא ותתן־לה את אשר־הותרה משבעה
-
ותאמר לה חמותה איפה לקטת היום ואנה עשית יהי מכירך ברוך ותגד לחמותה את אשר־עשתה עמו ותאמר שם האיש אשר עשיתי עמו היום בעז
-
ותאמר נעמי לכלתה ברוך הוא ליהוה אשר לא־עזב חסדו את־החיים ואת־המתים ותאמר לה נעמי קרוב לנו האיש מגאלנו הוא
-
ותאמר רות המואביה גם כי־אמר אלי עם־הנערים אשר־לי תדבקין עד אם־כלו את כל־הקציר אשר־לי
-
ותאמר נעמי אל־רות כלתה טוב בתי כי תצאי עם־נערותיו ולא יפגעו־בך בשדה אחר
-
ותדבק בנערות בעז ללקט עד־כלות קציר־השערים וקציר החטים ותשב את־חמותה
פסוקים מנוקד
-
וּלְנָעֳמִי מידע [מוֹדַע] לְאִישָׁהּ אִישׁ גִּבּוֹר חַיִל מִמִּשְׁפַּחַת אֱלִימֶלֶךְ וּשְׁמוֹ בֹּעַז׃
-
וַתֹּאמֶר רוּת הַמּוֹאֲבִיָּה אֶל־נָעֳמִי אֵלְכָה־נָּא הַשָּׂדֶה וַאֲלַקֳטָּה בַשִׁבֳּלִים אַחַר אֲשֶׁר אֶמְצָא־חֵן בְּעֵינָיו וַתֹּאמֶר לָהּ לְכִי בִתִּי׃
-
וַתֵּלֶךְ וַתָּבוֹא וַתְּלַקֵּט בַּשָּׂדֶה אַחֲרֵי הַקֹּצְרִים וַיִּקֶר מִקְרֶהָ חֶלְקַת הַשָּׂדֶה לְבֹעַז אֲשֶׁר מִמִּשְׁפַּחַת אֱלִימֶלֶךְ׃
-
וְהִנֵּה־בֹעַז בָּא מִבֵּית לֶחֶם וַיֹּאמֶר לַקּוֹצְרִים יְהוָה עִמָּכֶם וַיֹּאמְרוּ לוֹ יְבָרֶכְךָ יְהוָה׃
-
וַיֹּאמֶר בֹּעַז לְנַעֲרוֹ הַנִּצָּב עַל־הַקּוֹצְרִים לְמִי הַנַּעֲרָה הַזֹּאת׃
-
וַיַּעַן הַנַּעַר הַנִּצָּב עַל־הַקּוֹצְרִים וַיֹּאמַר נַעֲרָה מוֹאֲבִיָּה הִיא הַשָּׁבָה עִם־נָעֳמִי מִשְּׂדֵה מוֹאָב׃
-
וַתֹּאמֶר אֲלַקֳטָה־נָּא וְאָסַפְתִּי בָעֳמָרִים אַחֲרֵי הַקּוֹצְרִים וַתָּבוֹא וַתַּעֲמוֹד מֵאָז הַבֹּקֶר וְעַד־עַתָּה זֶה שִׁבְתָּהּ הַבַּיִת מְעָט׃
-
וַיֹּאמֶר בֹּעַז אֶל־רוּת הֲלוֹא שָׁמַעַתְּ בִּתִּי אַל־תֵּלְכִי לִלְקֹט בְּשָׂדֶה אַחֵר וְגַם לֹא תַעֲבוּרִי מִזֶּה וְכֹה תִדְבָּקִין עִם־נַעֲרֹתָי׃
-
עֵינַיִךְ בַּשָּׂדֶה אֲשֶׁר־יִקְצֹרוּן וְהָלַכְתִּ אַחֲרֵיהֶן הֲלוֹא צִוִּיתִי אֶת־הַנְּעָרִים לְבִלְתִּי נָגְעֵךְ וְצָמִת וְהָלַכְתְּ אֶל־הַכֵּלִים וְשָׁתִית מֵאֲשֶׁר יִשְׁאֲבוּן הַנְּעָרִים׃
-
וַתִּפֹּל עַל־פָּנֶיהָ וַתִּשְׁתַּחוּ אָרְצָה וַתֹּאמֶר אֵלָיו מַדּוּעַ מָצָאתִי חֵן בְּעֵינֶיךָ לְהַכִּירֵנִי וְאָּנֹכִי נָכְרִיָּה׃
-
וַיַּעַן בֹּעַז וַיֹּאמֶר לָהּ הֻגֵּד הֻגַּד לִי כֹּל אֲשֶׁר־עָשִׂית אֶת־חֲמוֹתֵךְ אַחֲרֵי מוֹת אִישֵׁךְ וַתַּעַזְבִי אָּבִיךְ וְאִמֵּךְ וְאֶרֶץ מוֹלַדְתֵּךְ וַתֵּלְכִי אֶל־עַם אֲשֶׁר לֹא־יָדַעַתְּ תְּמוֹל שִׁלְשׁוֹם׃
-
יְשַׁלֵּם יְהוָה פָּעֳלֵךְ וּתְהִי מַשְׂכֻּרְתֵּךְ שְׁלֵמָה מֵעִם יְהוָה אֱלֹהֵי יִשְׂרָאֵל אֲשֶׁר־בָּאת לַחֲסוֹת תַּחַת־כְּנָפָיו׃
-
וַתֹּאמֶר אֶמְצָא־חֵן בְּעֵינֶיךָ אֲדֹנִי כִּי נִחַמְתָּנִי וְכִי דִבַּרְתָּ עַל־לֵב שִׁפְחָתֶךָ וְאָנֹכִי לֹא אֶהְיֶה כְּאַחַת שִׁפְחֹתֶיךָ׃
-
וַיֹּאמֶר לָה בֹעַז לְעֵת הָאֹכֶל גֹּשִׁי הֲלֹם וְאָכַלְתְּ מִן־הַלֶּחֶם וְטָבַלְתְּ פִּתֵּךְ בַּחֹמֶץ וַתֵּשֶׁב מִצַּד הַקּוֹצְרִים וַיִּצְבָּט־לָהּ קָלִי וַתֹּאכַל וַתִּשְׂבַּע וַתֹּתַר׃
-
וַתָּקָם לְלַקֵּט וַיְצַו בֹּעַז אֶת־נְעָרָיו לֵאמֹר גַּם בֵּין הָעֳמָרִים תְּלַקֵּט וְלֹא תַכְלִימוּהָ׃
-
וְגַם שֹׁל־תָּשֹׁלּוּ לָהּ מִן־הַצְּבָתִים וַעֲזַבְתֶּם וְלִקְּטָה וְלֹא תִגְעֲרוּ־בָהּ׃
-
וַתְּלַקֵּט בַּשָּׂדֶה עַד־הָעָרֶב וַתַּחְבֹּט אֵת אֲשֶׁר־לִקֵּטָה וַיְהִי כְּאֵיפָה שְׂעֹרִים׃
-
וַתִּשָּׂא וַתָּבוֹא הָעִיר וַתֵּרֶא חֲמוֹתָהּ אֵת אֲשֶׁר־לִקֵּטָה וַתּוֹצֵא וַתִּתֶּן־לָהּ אֵת אֲשֶׁר־הוֹתִרָה מִשָּׂבְעָהּ׃
-
וַתֹּאמֶר לָהּ חֲמוֹתָהּ אֵיפֹה לִקַּטְתְּ הַיּוֹם וְאָנָה עָשִׂית יְהִי מַכִּירֵךְ בָּרוּךְ וַתַּגֵּד לַחֲמוֹתָהּ אֵת אֲשֶׁר־עָשְׂתָה עִמּוֹ וַתֹּאמֶר שֵׁם הָאִישׁ אֲשֶׁר עָשִׂיתִי עִמּוֹ הַיּוֹם בֹּעַז׃
-
וַתֹּאמֶר נָעֳמִי לְכַלָּתָהּ בָּרוּךְ הוּא לַיהוָה אֲשֶׁר לֹא־עָזַב חַסְדּוֹ אֶת־הַחַיִּים וְאֶת־הַמֵּתִים וַתֹּאמֶר לָהּ נָעֳמִי קָרוֹב לָנוּ הָאִישׁ מִגֹּאֲלֵנוּ הוּא׃
-
וַתֹּאמֶר רוּת הַמּוֹאֲבִיָּה גַּם כִּי־אָמַר אֵלַי עִם־הַנְּעָרִים אֲשֶׁר־לִי תִּדְבָּקִין עַד אִם־כִּלּוּ אֵת כָּל־הַקָּצִיר אֲשֶׁר־לִי׃
-
וַתֹּאמֶר נָעֳמִי אֶל־רוּת כַּלָּתָהּ טוֹב בִּתִּי כִּי תֵצְאִי עִם־נַעֲרוֹתָיו וְלֹא יִפְגְּעוּ־בָךְ בְּשָׂדֶה אַחֵר׃
-
וַתִּדְבַּק בְּנַעֲרוֹת בֹּעַז לְלַקֵּט עַד־כְּלוֹת קְצִיר־הַשְּׂעֹרִים וּקְצִיר הַחִטִּים וַתֵּשֶׁב אֶת־חֲמוֹתָהּ׃
מקומות
-
בית לחם (יהודה)
עיר בנחלת יהודה, מדרום לירושלים.
מזוהה כיום בתחום בית לחם המודרנית.