שיר השירים-פרק-6

ביאורים

  • אָנָה הָלַךְְְ דּוֹדֵךְְְ, הַיָּפָה בַּנָּשִׁים? אָנָה פָּנָה דוֹדֵךְְְ? – וּנְְְבַקְְְשֶׁנּוּ עִמָּךְְְ. נעזור לך לחפש אחריו. והיא עונה:

  • דּוֹדִי יָרַד לְְגַנּוֹ, לַעֲרֻגוֹת הַבֹּשֶׂם. אין זו כתובת ברורה, אבל הוא אמור להיות במקום שכולו יופי וניחוחות, לשם ירד כדי לִרְְְעוֹת את צאנו, או את עצמו בַּגַּנִּים וְְלִלְְְקֹט שׁוֹשַׁנִּים. והיא מסיימת:

  • אֲנִי לְְדוֹדִי וְְדוֹדִי לִי, הוא הדוד הָרוֹעֶה בַּשּׁוֹשַׁנִּים.אין הוא אתי עכשיו, לא מפני שברח או התחמק מחוסר רצון בי. בלי ספק אנחנו שייכים זה לזו, והקשר בינינו מתמיד, אלא שלעת עתה הוא הלך לגנו, ואולי יביא אתו שושנים. דברי החיבה של הרעיה והדוד מתלהטים והולכים. נראה שהתיאורים והדימויים הולכים ונעשים גלויים ונועזים יותר משום שרגש הקִּרבה מתעצם. בני – הזוג עומדים ומשתאים נוכח האהבה ההדדית – שאינה מובנת מאליה. אף שהאהבה לא הגיעה לכלל מימוש שלם, אין להם ספק בעצם קיומה. על אף הפירודים הזמניים, ההיעלמויות והעכבות, הם בטוחים בקשר ביניהם. לאחר דברי הרעיה לבנות ירושלים בחיפושיה אחר אהובה, מגיעים דברי הדוד, שמן הסתם לא נשמעו באוזניה ישירות. פסוקים מעין אלה כבר הופיעו קודם לכן:

  • יָפָה אַתְְְּ, רַעְְְיָתִי, כְְּתִרְְְצָה, עיר לא גדולה בארץ אפרים, שהייתה בזמן מסוים בירת ממלכת ישראל. ייתכן שגם בגלל יופיה נבחרה לבירה. נָאוָה, נאה אַת כִּירוּשָׁלִָם, המתוארת כעיר יפה ביותר, ו אֲיֻמָּה, יוצאת מן הכלל, פלאית ומפעימה, כַּנִּדְְְגָּלוֹת, כמו דגלים, כמו יצירות מיוחדות המתנוססות לראווה, או: כגדודים מפוארים.

  • הָסֵבִּי, הפני את עֵינַיִךְְְ מִנֶּגְְְדִּי, אל תסתכלי בי, שֶׁהֵם – עינייך, כלומר מבטיהן הִרְְְהִיבֻנִי, מעוררים את גאוותי וזחיחות דעתי או מגבירים את רגשותי. שַׂעְְְרֵךְְְ השחור גולש ומתולתל כְְּעֵדֶר הָעִזִּים שֶׁגָּלְְשׁוּ מִן־הַגִּלְְְעָד.

  • שִׁנַּיִךְְְ כְְּעֵדֶר הָרְְחֵלִים שֶׁעָלוּ מִן־הָרַחְְְצָה, שֶׁכֻּלָּם מַתְְְאִימוֹת זו לזו וְְשַׁכֻּלָה אֵין בָּהֶם. כל השִׁניים שלמות ויפות. אין ביניהן בולטות וגדולות.

  • כְְּפֶלַח הָרִמּוֹן, שהוא עגול ויפה, רַקָּתֵךְְְ מִבַּעַד לְְצַמָּתֵךְְְ, מקלעת או קווצת שער הנתונה על קדמת הפנים והצדעיים.

  • שִׁשִּׁים הֵמָּה מְְלָכוֹת, נשות שלמה המלך הנושאות בתואר רשמי, וּשְְְׁמֹנִיםפִּילַגְְְשִׁים, בעלות מעמד קבוע של נשים חצי רשמיות, ובקרבתו גם עֲלָמוֹת אֵין מִסְְְפָּר. ייתכן שזהו שיר שהושר על שלמה המלך או שירו של המלך עצמו, מן הסתם בצעירותו.

  • אַחַת הִיא יוֹנָתִי תַמָּתִי. היא מעל כולן. אַחַת הִיא לְְאִמָּהּ, אין בת כמוה, בָּרָה, נקייה וטהורה הִיא לְְיוֹלַדְְְתָּהּ. רָאוּהָ בָנוֹת וַיְְְאַשְְּׁרוּהָ, הבנות הרואות אותה מהללות ומחזקות אותה, מְְלָכוֹת וּפִילַגְְְשִׁים ראו אותה – וַיְְְהַלְְלוּהָ. המשך שבח הכלה:

  • מִי־זֹאת הַנִּשְְְׁקָפָה, מופיעה מרחוק זוהרת כְְּמוֹ ה שָׁחַר העולה , יָפָה כַלְְּבָנָה, בָּרָה, צחה וזורחת כַּחַמָּה. אלה תיאורים הדרגתיים של אור. השחר הוא אור ראשון עדין מאוד; אור הלבנה איננו עז והוא נעים ונקי, ולבסוף – זריחת החמה. אֲיֻמָּה כַּנִּדְְְגָּלוֹת, מדהימה. את הדברים הבאים אפשר לייחס לשני הצדדים, אבל מסתבר שהם דברי הרעיה:

  • אֶל־גִּנַּת אֱגוֹז יָרַדְְְתִּי, לִרְְְאוֹת בְְּאִבֵּי, ניצנים, פֵּרות או צמחים רעננים של הַנָּחַל, לִרְְְאוֹת הֲפָרְְחָה הַגֶּפֶן, לראות אם הֵנֵצוּ הָרִמֹּנִים. זוהי תקופת האביב, שבה הולכים אל הגינה ולנחל וצופים בראשית הצמיחה והפריחה. פירושים רבים זיהו את תקופת ראשית הצמיחה הזו עם יציאת מצרים. הדבר מסתבר בין אם מדובר בשיר שלו או בשיר שלה.

  • לֹא יָדַעְְְתִּי, אינני מכירה את נַפְְְשִׁי במצב לא ראלי זה, הדומה לחלום או לשכרות. נפשי שָׂמַתְְְנִי, אני מרגישה את עצמי מַרְְְכְְּבוֹת של עַמִּי נָדִיב, כינוי מכבד המתאים לאהוב.

פסוקים

  1. אנה הלך דודך היפה בנשים אנה פנה דודך ונבקשנו עמך
  2. דודי ירד לגנו לערוגות הבשם לרעות בגנים וללקט שושנים
  3. אני לדודי ודודי לי הרעה בשושנים
  4. יפה את רעיתי כתרצה נאוה כירושלם אימה כנדגלות
  5. הסבי עיניך מנגדי שהם הרהיבני שערך כעדר העזים שגלשו מן־הגלעד
  6. שניך כעדר הרחלים שעלו מן־הרחצה שכלם מתאימות ושכלה אין בהם
  7. כפלח הרמון רקתך מבעד לצמתך
  8. ששים המה מלכות ושמנים פילגשים ועלמות אין מספר
  9. אחת היא יונתי תמתי אחת היא לאמה ברה היא ליולדתה ראוה בנות ויאשרוה מלכות ופילגשים ויהללוה
  10. מי־זאת הנשקפה כמו־שחר יפה כלבנה ברה כחמה אימה כנדגלות
  11. אל־גנת אגוז ירדתי לראות באבי הנחל לראות הפרחה הגפן הנצו הרמנים
  12. לא ידעתי נפשי שמתני מרכבות עמי־נדיב

פסוקים מנוקד

  1. אָנָה הָלַךְ דּוֹדֵךְ הַיָּפָה בַּנָּשִׁים אָנָה פָּנָה דוֹדֵךְ וּנְבַקְשֶׁנּוּ עִמָּךְ׃
  2. דּוֹדִי יָרַד לְגַנּוֹ לַעֲרוּגוֹת הַבֹּשֶׂם לִרְעוֹת בַּגַּנִּים וְלִלְקֹט שׁוֹשַׁנִּים׃
  3. אֲנִי לְדוֹדִי וְדוֹדִי לִי הָרֹעֶה בַּשׁוֹשַׁנִּים׃
  4. יָפָה אַתְּ רַעְיָתִי כְּתִרְצָה נָאוָה כִּירוּשָׁלִָם אֲיֻמָּה כַּנִּדְגָּלוֹת׃
  5. הָסֵבִּי עֵינַיִךְ מִנֶּגְדִּי שֶׁהֵם הִרְהִיבֻנִי שַׂעְרֵךְ כְּעֵדֶר הָעִזִּים שֶׁגָּלְשׁוּ מִן־הַגִּלְעָד׃
  6. שִׁנַּיִךְ כְּעֵדֶר הָרְחֵלִים שֶׁעָלוּ מִן־הָרַחְצָה שֶׁכֻּלָּם מַתְאִימוֹת וְשַׁכֻּלָה אֵין בָּהֶם׃
  7. כְּפֶלַח הָרִמּוֹן רַקָּתֵךְ מִבַּעַד לְצַמָּתֵךְ׃
  8. שִׁשִּׁים הֵמָּה מְּלָכוֹת וּשְׁמֹנִים פִּילַגְשִׁים וַעֲלָמוֹת אֵין מִסְפָּר׃
  9. אַחַת הִיא יוֹנָתִי תַמָּתִי אַחַת הִיא לְאִמָּהּ בָּרָה הִיא לְיוֹלַדְתָּהּ רָאוּהָ בָנוֹת וַיְאַשְּׁרוּהָ מְלָכוֹת וּפִילַגְשִׁים וַיְהַלְלוּהָ׃
  10. מִי־זֹאת הַנִּשְׁקָפָה כְּמוֹ־שָׁחַר יָפָה כַלְּבָנָה בָּרָה כַּחַמָּה אֲיֻמָּה כַּנִּדְגָּלוֹת׃
  11. אֶל־גִּנַּת אֱגוֹז יָרַדְתִּי לִרְאוֹת בְּאִבֵּי הַנָּחַל לִרְאוֹת הֲפָרְחָה הַגֶּפֶן הֵנֵצוּ הָרִמֹּנִים׃
  12. לֹא יָדַעְתִּי נַפְשִׁי שָׂמַתְנִי מַרְכְּבוֹת עַמִּי־נָדִיב׃

מקומות

  • תרצה
  • גלעד

    חבל ארץ בעבר הירדן המזרחי, משתרע מים הכנרת ועד ים המלח.