זכריה-פרק-11
ספר
מקבץ
ביאורים
-
פְְּתַח, יער ה לְְבָנוֹן, את דְְּלָתֶיךָ, מקומות הכניסה אליך. או: ייפתחו דלתותיך, בית המקדש, על ידי האויבים, וְְתֹאכַל אֵשׁ בַּאֲרָזֶיךָ.
-
הֵילֵל, יַלל, בְְּרוֹשׁ, מעצי הלבנון, כִּי־נָפַל אֶרֶז, עץ ענק המתנשא לגובה רב בלבנון. על אֲשֶׁר עצים אַדִּרִים שֻׁדָּדוּ, חרבו. הֵילִילוּ, אַלּוֹנֵי בָשָׁן, כִּי יָרַד, הוכרע יַעַר הַבָּצִיר, יער המבוצר בעציו הצפופים.
-
קוֹל יִלְְלַת הָרֹעִים נשמע, כִּי שֻׁדְְּדָה אַדַּרְְְתָּם, מקום המרעה המלובש בצמחייה, קוֹל שַׁאֲגַת כְְּפִירִים – כִּי שֻׁדַּד גְְּאוֹן, מקום הגאות של נהר הַיַּרְְְדֵּן.
-
כֹּה אָמַר לי ה' אֱלֹהָי: רְְעֵה אֶת־צֹאן הַהֲרֵגָה, צאן שאינו מיועד לגדל עדרים לחלב או לצמר, אלא בעיקר לשחיטה –
-
אֲשֶׁר קֹנֵיהֶן יַהַרְְְגֻן, יהרגו אותן, וְְלֹא יֶאְְְשָׁמוּ, צאן שהקונה אותו אינו חש אשמה בהריגת הבהמות, וּמֹכְְרֵיהֶן יֹאמַר: בָּרוּךְְְ ה' וַאעְְְשִׁר, אתעשר. גם המוכר אינו מוטרד מהריגתן, וְְרֹעֵיהֶם לֹא יַחְְְמוֹל עֲלֵיהֶן. כלפי צאן ההרגה אין כל יחס רגשי, הקונים שוחטים אותן, המוכרים שמחים שנפטרו מהן, וגם הרועים אינם מרחמים עליהן.
-
כִּי לֹא אֶחְְְמוֹל עוֹד עַל־יֹשְְׁבֵי הָאָרֶץ, המדומה לצאן המוזנח, נְְאֻם־ה', וְְהִנֵּה אָנֹכִי מַמְְְצִיא, מזמן, מוסר אֶת־הָאָדָם אִישׁ בְְּיַד־רֵעֵהוּ וּבְְְיַד מַלְְְכּוֹ. אנשים יציקו זה לזה, והמלך עלול להיות גדול המציקים. ובכך כִתְְּתוּ, ישברו לרסיסים אֶת־הָאָרֶץ, וְְלֹא אַצִּיל אותה מִיָּדָם.
-
וָאֶרְְְעֶה אֶת־צֹאן הַהֲרֵגָה כפי שהצטוויתי בחיזיון הנבואי. לָכֵן, אכן היו אלו עֲנִיֵּי, עלובי הַצֹּאן. וָאֶקַּח־לִי שְְׁנֵי מַקְְְלוֹת – לְְאַחַד קָרָאתִי נֹעַם, וּלְְְאַחַד קָרָאתִי חֹבְְלִים, שמות סמליים המבטאים את דרך הטיפול בצאן. וָאֶרְְְעֶה אֶת־הַצֹּאן. הרועה – המנהיג צריך לדעת מתי לפנות לצאנו ברוֹך ומתי בהלקאה.
-
וָאַכְְְחִד, העלמתי אֶת־שְְׁלֹשֶׁת הָרֹעִים האחרים שהיו מטפלים בצאן בְְּיֶרַח, בתוך חודש אֶחָד, וַתִּקְְְצַר נַפְְְשִׁי בָּהֶם, לא יכולתי לשאת את הצאן ואת רועיו, וְְגַם־נַפְְְשָׁם בָּחֲלָה, מאסה בִי. על כך מרמז אולי שם המקל 'חֹבלים' בהיפוך אותיות – 'חבל – בחל'.
-
וָאֹמַר: לֹא אֶרְְְעֶה אֶתְְְכֶם עוד. אני מסיר מעלי את אחריות הטיפול, וכך הַמֵּתָה תָמוּת, וְְהַנִּכְְְחֶדֶת, האובדת תִּכָּחֵד, וְְהַנִּשְְְׁאָרוֹת, שלא יצאו מן העדר, תֹּאכַלְְְנָה אִשָּׁה אֶת־בְְּשַׂר רְְעוּתָהּ.
-
וָאֶקַּח אֶת־מַקְְְלִי, אחד מהמקלות, אֶת־נֹעַם, וָאֶגְְְדַּע, קצצתי אֹתוֹ על מנת לְְהָפֵיר אֶת־בְְּרִיתִי אֲשֶׁר כָּרַתִּי אֶת, עם כָָּל־הָעַמִּים, שבה אסרתי עליהם לפגוע בצאני.
-
וַתֻּפַר הברית בַּיּוֹם הַהוּא, כשנשאר רק המקל 'חֹבלים', וַיֵּדְְעוּ כֵן עֲנִיֵּי הַצֹּאן הַשֹּׁמְְרִים אֹתִי, העוקבים אחר מעשיי ושומעים לי, כִּי דְְבַר־ה' הוּא.
-
וָאֹמַר אֲלֵיהֶם – אל בעלי הצאן שאתי – העלומים מן הסיפור: הלוא רעיתי את הצאן בעזרת שני המקלות הללו. אולי לא עשיתי זאת בהצלחה יתרה, כי לא עלה בידי להציל ולשקם אותן, אבל ניסיתי להנהיג ככל יכולתי. עתה אִם־טוֹב בְְּעֵינֵיכֶם – הָבוּ שְְׂכָרִי, וְְאִם־לֹא – חֲדָלוּ. אינני יכול להכריח אתכם. וַיִּשְְְׁקְְלוּ אֶת־שְְְׂכָרִי שְְׁלֹשִׁים כָּסֶף. אף שהפרטים ומשמעויותיהם סתומים, ונדרשו בפנים שונות, נראה שמדובר במנהיג ישראל כלשהו שאין בכוחו להנהיג עוד, וצאן מרעיתו נעזב לנפשו. אף על פי כן הוא זוכה בתגמול כלשהו של הכרת טובה.
-
וַיֹּאמֶר ה' אֵלַי: אל תשתמש בכסף הזה, אלא הַשְְְׁלִיכֵהוּ אֶל־הַיּוֹצֵר, קַדר, אולי כדי שיתיך את הכסף, וכן את אֶדֶר הַיְְְקָר, האדרת המפוארת אֲשֶׁר יָקַרְְְתִּי, נכבדתי, או: הסרתי כבוד מֵעֲלֵיהֶם – מעל הצאן. כלומר, הסר מעל העם את התפארת העוטפת אותם. וָאֶקְְְחָה, לקחתי את שְְׁלֹשִׁים הַכֶּסֶף, וָאַשְְְׁלִיךְְְ אֹתוֹ בתוך בֵּית ה', אֶל־הַיּוֹצֵר. הכסף ניתן לבית ה'.
-
וָאֶגְְְדַּע אֶת־מַקְְְלִי הַשֵּׁנִי, אֵת הַחֹבְְלִים. וכשכבר אין לרועה אפילו סמל של שלטון, הוא מתפטר לגמרי. מעשה זה גורם בין השאר לְְהָפֵר אֶת־הָאַחֲוָה בֵּין יְְהוּדָה וּבֵין יִשְְְׂרָאֵל. נראה שאין מדובר על תקופתו של הנביא זכריה, אלא על מציאות שהייתה לפניו או בזמן כלשהו בעתיד.
-
וַיֹּאמֶר ה' אֵלָי עוֹד: קַח־לְְךָ כְְּלִי, בגדי רֹעֶה אֱוִלִי, כושל.
-
כִּי הִנֵּה־אָנֹכִי מֵקִים רֹעֶה, מנהיג גרוע בָּאָרֶץ – הַנִּכְְְחָדוֹת, ההולכות לאיבוד לֹא־יִפְְְקֹד, יספור ולא ידאג להן; את הַנַּעַר, צעירי הצאן לֹא־יְְבַקֵּשׁ, יחפש; וְְהַנִּשְְְׁבֶּרֶת, זו ששברה יד או רגל לֹא יְְרַפֵּא; את הַנִּצָּבָה, העומדת במקומה ואינה רועה בעצמה, לֹא יְְכַלְְְכֵּל, יפרנס. יתר על כן – וּבְְְשַׂר הַבְְּרִיאָה יֹאכַל הוא עצמו. וּלאחר מכן את פַרְְְסֵיהֶן, טלפי הבהמות יְְפָרֵק, לשימוש כלשהו. הרועה כלל לא יתעניין בטיפול בצאן, והוא לא יעשה דבר בעבורן. ומפעם לפעם הוא אף ייקח לעצמו את אחד הכבשים וישתמש בו לצרכיו. כעת מופיעה קינה על המנהיגות בישראל, וכאמור, לא ידוע על איזו תקופה מדובר:
-
הוֹי רֹעִי, רועה הָאֱלִיל, מנהיגים נטולי כל כוח וממשות, עֹזְְבִי, עוזב הַצֹּאן – חֶרֶב, מוות יבוא עַל־זְְרוֹעוֹ וְְעַל־עֵין יְְמִינוֹ. זְְרֹעוֹ יָבוֹשׁ תִּיבָשׁ, וְְעֵין יְְמִינוֹ כָּהֹה תִכְְְהֶה, תתעוור. מתוארת כאן מנהיגות אדישה לתפקידה, המנצלת את העם לצרכיה. כשמישהו – אולי הנביא – מנסה להנחות ולעצב את דרכי ההנהגה, את היחס בין מטה חובלים ומטה נועם, ניסיונותיו עולים בתוהו. הרועים הקטנים עוזבים את המנהיג, ואיש אינו מעוניין להמשיך הלאה. גם הרועה הראשי מסתלק, ונשארים רק רועי אליל המתיימרים להנהיג, אך אין הם אלא קבוצה של נצלנים. הצאן מופקר למלחמה פנימית ללא הנהגה.
פסוקים
-
פתח לבנון דלתיך ותאכל אש בארזיך
-
הילל ברוש כי־נפל ארז אשר אדרים שדדו הילילו אלוני בשן כי ירד יער הבצור [הבציר]
-
קול יללת הרעים כי שדדה אדרתם קול שאגת כפירים כי שדד גאון הירדן
-
כה אמר יהוה אלהי רעה את־צאן ההרגה
-
אשר קניהן יהרגן ולא יאשמו ומכריהן יאמר ברוך יהוה ואעשר ורעיהם לא יחמול עליהן
-
כי לא אחמול עוד על־ישבי הארץ נאם־יהוה והנה אנכי ממציא את־האדם איש ביד־רעהו וביד מלכו וכתתו את־הארץ ולא אציל מידם
-
וארעה את־צאן ההרגה לכן עניי הצאן ואקח־לי שני מקלות לאחד קראתי נעם ולאחד קראתי חבלים וארעה את־הצאן
-
ואכחד את־שלשת הרעים בירח אחד ותקצר נפשי בהם וגם־נפשם בחלה בי
-
ואמר לא ארעה אתכם המתה תמות והנכחדת תכחד והנשארות תאכלנה אשה את־בשר רעותה
-
ואקח את־מקלי את־נעם ואגדע אתו להפיר את־בריתי אשר כרתי את־כל־העמים
-
ותפר ביום ההוא וידעו כן עניי הצאן השמרים אתי כי דבר־יהוה הוא
-
ואמר אליהם אם־טוב בעיניכם הבו שכרי ואם־לא חדלו וישקלו את־שכרי שלשים כסף
-
ויאמר יהוה אלי השליכהו אל־היוצר אדר היקר אשר יקרתי מעליהם ואקחה שלשים הכסף ואשליך אתו בית יהוה אל־היוצר
-
ואגדע את־מקלי השני את החבלים להפר את־האחוה בין יהודה ובין ישראל
-
ויאמר יהוה אלי עוד קח־לך כלי רעה אולי
-
כי הנה־אנכי מקים רעה בארץ הנכחדות לא־יפקד הנער לא־יבקש והנשברת לא ירפא הנצבה לא יכלכל ובשר הבריאה יאכל ופרסיהן יפרק
-
הוי רעי האליל עזבי הצאן חרב על־זרועו ועל־עין ימינו זרעו יבוש תיבש ועין ימינו כהה תכהה
פסוקים מנוקד
-
פְּתַח לְבָנוֹן דְּלָתֶיךָ וְתֹאכַל אֵשׁ בַּאֲרָזֶיךָ׃
-
הֵילֵל בְּרוֹשׁ כִּי־נָפַל אֶרֶז אֲשֶׁר אַדִּרִים שֻׁדָּדוּ הֵילִילוּ אַלּוֹנֵי בָשָׁן כִּי יָרַד יַעַר הבצור [הַבָּצִיר׃]
-
קוֹל יִלְלַת הָרֹעִים כִּי שֻׁדְּדָה אַדַּרְתָּם קוֹל שַׁאֲגַת כְּפִירִים כִּי שֻׁדַּד גְּאוֹן הַיַּרְדֵּן׃
-
כֹּה אָמַר יְהוָה אֱלֹהָי רְעֵה אֶת־צֹאן הַהֲרֵגָה׃
-
אֲשֶׁר קֹנֵיהֶן יַהֲרְגֻן וְלֹא יֶאְשָׁמוּ וּמֹכְרֵיהֶן יֹאמַר בָּרוּךְ יְהוָה וַאעְשִׁר וְרֹעֵיהֶם לֹא יַחְמוֹל עֲלֵיהֶן׃
-
כִּי לֹא אֶחְמוֹל עוֹד עַל־יֹשְׁבֵי הָאָרֶץ נְאֻם־יְהוָה וְהִנֵּה אָנֹכִי מַמְצִיא אֶת־הָאָדָם אִישׁ בְּיַד־רֵעֵהוּ וּבְיַד מַלְכּוֹ וְכִתְּתוּ אֶת־הָאָרֶץ וְלֹא אַצִּיל מִיָּדָם׃
-
וָאֶרְעֶה אֶת־צֹאן הַהֲרֵגָה לָכֵן עֲנִיֵּי הַצֹּאן וָאֶקַּח־לִי שְׁנֵי מַקְלוֹת לְאַחַד קָרָאתִי נֹעַם וּלְאַחַד קָרָאתִי חֹבְלִים וָאֶרְעֶה אֶת־הַצֹּאן׃
-
וָאַכְחִד אֶת־שְׁלֹשֶׁת הָרֹעִים בְּיֶרַח אֶחָד וַתִּקְצַר נַפְשִׁי בָּהֶם וְגַם־נַפְשָׁם בָּחֲלָה בִי׃
-
וָאֹמַר לֹא אֶרְעֶה אֶתְכֶם הַמֵּתָה תָמוּת וְהַנִּכְחֶדֶת תִּכָּחֵד וְהַנִּשְׁאָרוֹת תֹּאכַלְנָה אִשָּׁה אֶת־בְּשַׂר רְעוּתָהּ׃
-
וָאֶקַּח אֶת־מַקְלִי אֶת־נֹעַם וָאֶגְדַּע אֹתוֹ לְהָפֵיר אֶת־בְּרִיתִי אֲשֶׁר כָּרַתִּי אֶת־כָּל־הָעַמִּים׃
-
וַתֻּפַר בַּיּוֹם הַהוּא וַיֵּדְעוּ כֵן עֲנִיֵּי הַצֹּאן הַשֹּׁמְרִים אֹתִי כִּי דְבַר־יְהוָה הוּא׃
-
וָאֹמַר אֲלֵיהֶם אִם־טוֹב בְּעֵינֵיכֶם הָבוּ שְׂכָרִי וְאִם־לֹא חֲדָלוּ וַיִּשְׁקְלוּ אֶת־שְׂכָרִי שְׁלֹשִׁים כָּסֶף׃
-
וַיֹּאמֶר יְהוָה אֵלַי הַשְׁלִיכֵהוּ אֶל־הַיּוֹצֵר אֶדֶר הַיְקָר אֲשֶׁר יָקַרְתִּי מֵעֲלֵיהֶם וָאֶקְחָה שְׁלֹשִׁים הַכֶּסֶף וָאַשְׁלִיךְ אֹתוֹ בֵּית יְהוָה אֶל־הַיּוֹצֵר׃
-
וָאֶגְדַּע אֶת־מַקְלִי הַשֵּׁנִי אֵת הַחֹבְלִים לְהָפֵר אֶת־הָאַחֲוָה בֵּין יְהוּדָה וּבֵין יִשְׂרָאֵל׃
-
וַיֹּאמֶר יְהוָה אֵלָי עוֹד קַח־לְךָ כְּלִי רֹעֶה אֱוִלִי׃
-
כִּי הִנֵּה־אָנֹכִי מֵקִים רֹעֶה בָּאָרֶץ הַנִּכְחָדוֹת לֹא־יִפְקֹד הַנַּעַר לֹא־יְבַקֵּשׁ וְהַנִּשְׁבֶּרֶת לֹא יְרַפֵּא הַנִּצָּבָה לֹא יְכַלְכֵּל וּבְשַׂר הַבְּרִיאָה יֹאכַל וּפַרְסֵיהֶן יְפָרֵק׃
-
הוֹי רֹעִי הָאֱלִיל עֹזְבִי הַצֹּאן חֶרֶב עַל־זְרוֹעוֹ וְעַל־עֵין יְמִינוֹ זְרֹעוֹ יָבוֹשׁ תִּיבָשׁ וְעֵין יְמִינוֹ כָּהֹה תִכְהֶה׃
מקומות
-
נהר הירדן
נהר הזורם בארץ ישראל מצפון לדרום, המחלק את הארץ בין ארץ ישראל המערבית לארץ ישראל המזרחית ונחשב כגבולה של הארץ (במדבר לד, יב). ראשיתו בחרמון ואחריתו בים המלח.
העמק בו הוא זורם מכונה במקרא כיכר הירדן ובערבית 'הזור'
חלקו הדרומי של עמק הירדן מכונה ערבות מואב וערבות יריחו. -
הלבנון
-
יהודה
חבל ארץ הררי המשתרע בין אזור בית אל בצפון לבקעת באר שבע בדרום.
-
בשן
אזור נרחב המכוסה בסלעי בזלת, ממזרח לירדן ומצפון לירמוך, הכולל את רמת הגולן ודרום סוריה.
בבשן ישנם שטחים נרחבים הראויים לחקלאות בעל ואזורים אחרים הראויים למרעה.